Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αυτοψία του επικεφαλής του Τομέα Γεωεπιστημών της UNESCO στο έργο συντήρησης απολιθωμάτων στο Απολιθωμένο Δάσος
Ιδιαίτερα θετικά σχόλια τόσο από τον Καθηγητή Patrick Mc Keever, Διευθυντή του Τομέα Γεωλογικών Επιστημών και Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων της UNESCO όσο και από τους επικεφαλής του Συμβουλίου του Προγράμματος της UNESCO για τα Γεωπάρκα και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στα έργα ανάδειξης, συντήρησης και προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Τα έργα αυτά υλοποιούνται στο πλαίσιο της Δράσης «Συντήρηση και ανάδειξη Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου - Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη» με χρηματοδότηση του Περιφερειακού Προγράμματος Βόρειου Αιγαίου του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε από τα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας που βρίσκονται στη Λέσβο για την πραγματοποίηση του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων 2018, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες σε θέματα διαχείρισης και ανάδειξης φυσικών μνημείων και γεωδιατήρησης και προέρχονται από 23 χώρες από όλο τον κόσμο.
Ο Καθηγητής Patrick Mc Keever, καθώς και τα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Μπαλή Αλώνια, όπου ενημερώθηκαν αναλυτικά από το Διευθυντή του Μουσείου Καθηγητή Νίκο Ζούρο και τον υπεύθυνο του τμήματος ερευνών του Μουσείου Δρ. Ηλία Βαλιάκο για τις μεθοδολογίες και τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο εκτεταμένο πρόγραμμα ολοκληρωμένης συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των απολιθωμάτων που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, μετά από 23 χρόνια λειτουργίας του Πάρκου και αφορά εργασίες που δεν περιλαμβάνονται στις εργασίες ετήσιας συντήρησης των απολιθωματοφόρων θέσεων.
Η αυτοψία συνεχίσθηκε στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου ενημερώθηκαν για το εξελισσόμενο πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων που προέρχονται από τα έργα κατά μήκος του Οδικού Άξονα Καλλονής - Σιγρίου. Από τις ανασκαφές αυτές έχει προκύψει ένα ιδιαίτερα μεγάλο πλήθος απολιθωμάτων που διατηρούνται με ειδική τεχνική κατά μήκος του δρόμου ή έχουν μεταφερθεί για συντήρηση και αποκατάσταση στα εργαστήρια του Μουσείου.
Τέλος, είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ειδικό εργαστήριο συντήρησης όπου έγινε επίδειξη των τεχνικών συντήρησης και αποκατάστασης απολιθωμάτων από την Ομάδα συντηρητών και τεχνικών του Μουσείου. Στόχος ήταν να ενημερώσει τα μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητα για το πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων και τη σημασία της συντήρησης για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους και των μνημείων της φύσης.
Γνώρισαν την τεχνογνωσία
Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου συντήρησης απολιθωμάτων γνώρισαν τεχνικές και μεθοδολογίες που έχουν αναπτυχθεί από το Μουσείο προκειμένου να γίνει εφικτό να καθαρισθούν, να συντηρηθούν και να αποκατασταθούν τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων, εντυπωσιακοί ευαίσθητοι φυλλοφόροι ορίζοντες και φύλλα αλλά και εύθραυστα τμήματα απολιθωμάτων.
Ο Καθηγητής Patrick Mc Keever, χαρακτήρισε τις τεχνικές γεωδιατήρησης που εφαρμόζονται στη Λέσβο ως πρότυπο για τη συντήρηση και ανάδειξη γεωμνημείων σε παγκόσμιο επίπεδο και επισήμανε ότι μπορεί η τεχνογνωσία αυτή να μεταφερθεί και να αξιοποιηθεί και σε άλλα Παγκόσμια Γεωπάρκα που διαθέτουν απολιθωματοφόρες θέσεις. Επίσης, τόνισε την υποστήριξη από την UNESCO προγραμμάτων κατάρτισης στελεχών και διάχυσης της τεχνογνωσίας ιδιαίτερα προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για τη διοργάνωση του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων 2018 στη Λέσβο, το οποίο συνδιοργανώνει και η UNESCO.
Στην ειδική ενημέρωση και αυτοψία για το μεγάλο πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων που υλοποιείται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους συμμετείχαν επιστήμονες και διευθυντικά στελέχη των γεωπάρκων που βρίσκονται στο νησί στα πλαίσια του Διεθνούς θερινού σχολείου.
Τεχνογνωσία στην Κίνα από το Απολιθωμένο Δάσος
Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία κυβερνητικών στελεχών από την περιοχή Suining της επαρχίας Sichuan της Κίνας, πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν το γενικό κυβερνητικό στέλεχος της περιοχής Suining κ. Zhou Hong, η κα. Xiang Li, Διευθύντρια Φυσικών Πόρων της τοπικής κυβέρνησης του Suining, ο κ. Hu Mingchao, Δήμαρχος Daying, ο κ. Du Sheng, Δήμαρχος Shehong καθώς και ο κ. Luo Qinglun, Υπεύθυνος Διεθνών σχέσεων της κυβέρνησης του Suining.
Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να γνωρίσουν από κοντά τις επιτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης καθώς και το πρόγραμμα συντήρησης και προστασίας απολιθωμάτων, το οποίο με μεγάλη επιτυχία υλοποιείται στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2014-2020. Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής τους είχαν τη δυνατότητα να συζητηθούν οι δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών, τα οποία εμφανίζουν πολλές ομοιότητες καθώς διαθέτουν μοναδικά πυριτιωμένα φυτικά απολιθώματα. Παράλληλα, στόχος της επίσκεψης ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα γεωδιατήρησης και συντήρησης που έχουν αναπτυχθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και οι οποίες θεωρούνται πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η κυβερνητική αντιπροσωπεία από την Κίνα συνοδευόμενη από τον Καθ. Νίκο Ζούρο επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ενημερώθηκαν για τις δράσεις ανάδειξης και προστασίας καθώς και για τα υπαίθρια Πάρκα επίσκεψης του Απολιθωμένου Δάσους.
Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας από την Κίνα αναμένεται ότι θα βοηθήσει στην ανταλλαγή εμπειριών και στην άνθιση μελλοντικών συνεργασιών και κυρίως στην προβολή του Απολιθωμένου Δάσους στην Κίνα με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού.
Η περιοχή Suining της Κίνας
Η περιοχή Suining της Κίνας βρίσκεται στο κέντρο της Κόκκινης Λεκάνης ή Λεκάνης του Σιτσουάν. Πήρε το όνομά της από τα κόκκινα στρώματα ψαμμίτη Ιουρασικής ηλικίας, τα οποία κυριαρχούν στην περιοχή.
Τα καλά διατηρημένα στρώματα της λεκάνης του Σιτσουάν έχουν αποδειχθεί πολύτιμα για την παλαιοντολογία καθώς συναντώνται σημαντικά απολιθώματα δεινοσαύρων.
Η περιοχή Suining εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου καθώς έχουν αποκαλυφθεί ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας απολιθωμένα δέντρα που συγκροτούν το Απολιθωμένο Δάσος του Shehong και τα οποία παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με το απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.