Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η επίσημη πρώτη εκδήλωση στο ανακαινισμένο Μουσείο Βρανά
Το ‘’Μουσείο- Ελαιοτριβείο’’ (τ. Βρανά) της ‘’Εταιρεία Αρχιπέλαγος’’ πριν λίγους μήνες Εγκαινίασε τις Ανακαινισμένες Εγκαταστάσεις του, και την Νέα Μουσειολογική Παρουσίαση των εκθεμάτων του.
Ο Ιστορικός Μηχανολογικός Εξοπλισμός του έχει πλέον την εναλλακτική δυνατότητα χρήσης της Ηλεκτροκίνησης, και ο επισκέπτης του Μουσείου δύναται να δει και να κατανοήσει πως ακριβώς γινόταν στο Ελαιοτριβείο η επεξεργασία της Ελιάς και η Παραγωγή του Λαδιού πριν από 137 χρόνια όταν και πρωτολειτούργησε.
Η πρώτη σημαντική εκδήλωση που προγραμματίζεται να γίνει το 2024, είναι στις 18 Μαΐου και ώρα18:30, ημερομηνία που συμπίπτει με την ‘’Διεθνή Ημέρα Μουσείων’’ και έχει θέμα: «Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό».
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου και θα εκτεθούν επίσης Αρχαιολογικά Αντικείμενα, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο της Ακρόπολης Αθηνών, το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται ενδεικτικά:
Την εκδήλωση των εγκαινίων θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής ‘’Εταιρία Αρχιπέλαγος’’ Νίκος Σηφουνάκης, και ακολουθήσουν οι Ομιλητές:
-Παύλος Τριανταφυλλίδης, Έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου με θέμα: « Ελιά στη Λέσβο κατά την αρχαιότητα»
-Νίκος Σταμπολίδης, Καθηγητής Αρχαιολογίας και Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης Αθηνών με θέμα: «Το Λάδι και οι Παναχαϊκοί Αμφορείς»
-Νίκος Ζούρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO με θέμα: «Λέσβος: Γεωλογία και ελαιώνες».