Αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά του κόσμου με την ευχή να κάνουν πάντα «θόρυβο»

Η συγγραφέας Τάνια Χρυσού με το νέο της βιβλίο Η συγγραφέας Τάνια Χρυσού με το νέο της βιβλίο

«Big μπαμ» της Τάνιας Χρυσού

03/07/2024 - 09:00 Ενημερώθηκε 03/07/2024 - 09:56

Τον Νοέμβριο του 2023 κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις ΣΙΕΛ, το νέο βιβλίο της συγγραφέως Τάνιας Χρυσού, με τίτλο «Βig μπαμ» που απευθύνεται σε μικρά και ίσως μεγάλα παιδιά.

Όπως σημειώνεται στο οπισθόφυλλο «μέσα σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε το μυστικό για να γίνετε ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΙ. Κάθε λεπτό της ζωής σας θα αποκτήσει άλλη αξία. θα μπορείτε να απολαμβάνετε τα πάντα σε ΑΦΘΟΝΙΑ. Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, αρκεί... αρκεί να κάνετε αυτό που θα σας πω...».

Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο της συγγραφέως με ρίζες από την Φίλια της Λέσβου. Έχουν προηγηθεί «Η μαντάμ Βουάλ Βισκόζ και το τρίγωνο των βελούδων» από τις εκδόσεις ΠΝΟΗ και το «Όνειρα και ξεκαρδίσματα» από τις εκδόσεις ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε» η κα Χρυσού αναφέρει ότι το βιβλίο αυτό είναι ξεχωριστό, γιατί για πρώτη φορά, γράφει για πιο μεγάλα παιδιά ενώ δεν παραλείπει να αφιερώσει το βιβλίο αυτό σε εκείνα τα παιδιά που είναι περικυκλωμένα σε λωρίδες, σφαγιάζονται καθημερινά χωρίς να προλάβουν να μεγαλώσουν και να ονειρευτούν.

Η συνέντευξη

Από που εμπνεύστηκες το νέο σου βιβλίο;

Το αρχικό «μπαμ» της ιδέας έγινε όταν πριν χρόνια, άκουσα μια είδηση στην τηλεόραση, για μια έκρηξη που είχε γίνει στην Θεσσαλονίκη και δεν ήξεραν από που προερχόταν.. Αυτομάτως στο μυαλό μου άρχισε να ξετυλίγεται μια ολόκληρη «ιστορία φαντασίας», όπου στην άλλη άκρη του νήματος βρισκόταν ένας άνθρωπος.. Ή μήπως τελικά, δεν ήταν άνθρωπος;

Ποιοι είναι οι ήρωες του βιβλίου και ποιο μήνυμα θέλεις να περάσεις στα παιδιά;

Οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι η Ολίβια, ένα 8χρονο κορίτσι παρορμητικό, ατρόμητο και με την αυθάδεια που "προστάζει" η ηλικία της και ο Πίτερ Φλιξ, ένας μυστηριώδης, σκοτεινός τύπος που προσπαθεί να ξεγελάσει μια ολόκληρη πόλη...

Στο τέλος αποκαλύπτεται ότι δεν είναι ένας απλός άνθρωπος.. Είναι κάτι πολύ παραπάνω.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της πρωταγωνίστριας, η οποία δεν εφησυχάζει, θέλω να φτάσουν στα παιδιά, πολλαπλά μηνύματα. Η Ολίβια έχει ενσυναίσθηση, αντίληψη, άποψη για όσα συμβαίνουν γύρω της, αλλά έχει και το τσαγανό και τον τσαμπουκά να μην δέχεται ό,τι της επιβάλλουν. Ξεσηκώνεται, διεκδικεί.

Σε πρώτη ανάγνωση είναι μια περιπέτεια για παιδιά 7+ ετών, με δόσεις χιούμορ και πληροφορίες για τέχνη, ζωγράφους και παγκόσμια μνημεία.

Σε δεύτερη ανάγνωση, το βιβλίο μιλάει για τον χρόνο και την αξία που μπορούμε να δώσουμε σε κάθε μας δευτερόλεπτο. Για τον χρόνο που, πολλές φορές, θεωρώντας τον δεδομένο και άπειρο.. του γυρίζουμε την πλάτη..

Μιλάει, επίσης, για τις επιλογές. Τις σωστές και τις λάθος και πως μπορούμε να διορθώσουμε τις τελευταίες καθώς και για την απληστία.. Μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε για να τα έχουμε όλα σε αφθονία;

 

Τι το ξεχωριστό βρίσκεις εσύ σε αυτό το βιβλίο;

Για μένα είναι έτσι κι αλλιώς ξεχωριστό αυτό το βιβλίο, διότι είναι η πρώτη φορά που έγραψα κείμενο για πιο μεγάλα παιδιά. Ο στόχος μου είναι να γράφω για διαφορετικές ηλικίες παιδιών, να γράφω αστεία, να γράφω συναισθηματικά, να έχουν τα κείμενά μου κοινωνικοπολιτικά μηνύματα (Σχεδόν πάντα τα χρησιμοποιώ. Από το 1ο βιβλίο που κυκλοφόρησε, μέχρι και τα κείμενα που βρίσκονται αποθηκευμένα στο word του υπολογιστή), να γράφω-ενίοτε- αιχμηρά, να γράφω- όσο είναι δυνατόν- πρωτότυπα, να γράφω με φαντασία. Κυρίως, να γράφω με Αλήθεια ... και αυτό να το ευχαριστιούνται τα παιδιά που θα τύχει να διαβάσουν ένα βιβλίο μου.

Όλα αυτά λοιπόν, προσπάθησα να τα κάνω και στο συγκεκριμένο βιβλίο, με την διαφορά ότι εδώ η ιστορία απευθύνεται και αφορά παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Θα το αφιέρωνες σε κάποιον και γιατί;

Όπως γράφω και στις πρώτες σελίδες του βιβλίου, το βιβλίο είναι αφιερωμένο : «Σε όλα τα παιδιά του κόσμου με την ευχή να κάνουν πάντα "θόρυβο".

Σε όλα τα παιδιά του κόσμου, με την πίστη ότι στα χέρια τους, θα ξημερώσουν δίκαιες κοινωνίες». Το αφιερώνω επίσης, όπως πάντα, στις κόρες μου και τέλος, το αφιερώνω στα παιδιά που είναι περικυκλωμένα σε λωρίδες του χάρτη, σφαγιάζονται καθημερινά και δεν προλαβαίνουν να μεγαλώσουν και να ονειρευτούν.

 

Ποιοι είναι οι συντελεστές αυτής της προσπάθειας;

Το «Big Μπαμ» το έχει φροντίσει η ομάδα των εκδόσεων Σιέλ, υπό την καθοδήγηση του Ζαχαρία Ζούπα και την εικονογράφηση έχει κάνει ο αγαπημένος μου, Βασίλης Γρίβας.

Ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης. Όταν έγραφα το κείμενο, το μυαλό μου είχε "κλειδώσει" στον Βασίλη. Δεν μπορούσα να φανταστώ άλλον καλλιτέχνη να το εικονογραφεί και ειλικρινά, εκ του αποτελέσματος, διαπίστωσα ότι είχαμε κοινό όραμα. Η εικονογράφησή του είναι κόσμημα.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey