Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ημερίδα από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Μολύβου
O Φορέας Τουρισμού Μολύβου οργανώνει, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 10ου Αρίων -Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Μολύβου, διεθνή επιστημονική ημερίδα υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ΔΕΣΜΟΣ» στο Μόλυβο (αρχαία Μήθυμνα), γενέτειρα του κιθαρωδού Αρίωνα στις 31 Ιουλίου 2022. Συμμετέχουν ακαδημαϊκοί ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο οι ανακοινώσεις τους να αποτελέσουν αφετηρία για περαιτέρω διάλογο και διερεύνηση του θέματος.
Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν απεικονίσεις του Αρίωνα στην ευρωπαϊκή τέχνη που αναδεικνύουν πτυχές της ιστορίας του φημισμένου μουσικού για τον οποίο παραδίδεται ότι ονομάτισε και δίδαξε τον διθύραμβο, χορικό άσμα αφιερωμένο στον Διόνυσο. Θεωρήθηκε, επίσης, ως ο μεγαλύτερος κιθαρωδός και αοιδός της εποχής του. Κλασικοί συγγραφείς όπως ο Ηρόδοτος, ο Οβίδιος, ο Υγίνος και ο Λουκιανός εξιστορούν τις περιπέτειες της ζωής του και αναδεικνύουν την ικανότητά του να υπερβαίνει θανάσιμους κινδύνους, με αποκορύφωση το επεισόδιο της διάσωσής του από δελφίνι.
Η ποιητική παράδοση για τον Αρίωνα ενέπνευσε εικαστικές απεικονίσεις του στην αρχαιότητα. Στους νεότερους χρόνους, από την Αναγέννηση μέχρι και τον 19ο αιώνα, καλλιτέχνες αποτύπωσαν, επίσης, γεγονότα της ζωής του σε ποικίλα εικαστικά μέσα. Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν έργα της ευρωπαϊκής τέχνης που άντλησαν έμπνευση από την μορφή του Αρίωνα, θα αναδειχθεί το πολιτιστικό, ιστορικό και κοινωνικό περιβάλλον εντός του οποίου δημιουργήθηκαν και θα διερευνηθεί η πρόσληψη του μύθου μέσα από ποικίλες αναγνώσεις.
Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν ο καθηγητής Fernando Marías (Universidad Autónoma de Madrid), η καθηγήτρια Άννα Ταχιντζή (The Glassell School of Art, Museum of Fine Arts, Houston), ο καθηγητής Ιωάννης Πετρόπουλος (Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), ο Dr Jim Harris (Ashmolean Museum, Οξφόρδη), ο επίκουρος καθηγητής José Riello (Universidad Autónoma de Madrid), o Dr Rembrandt Duits (Warburg Institute) και η επίκουρη καθηγήτρια Ιάνθη Ασημακοπούλου (ΕΚΠΑ), η οποία έχει αναλάβει και την διοργάνωση της ημερίδας.
Η διοργάνωση της ημερίδας έχει τεθεί επίσης υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού, του ΝΠΔΔ Πολιτισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου και της ΕΤΑΛ.