Οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη από την Λέσβο

Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης

Επιλύεται το πρόβλημα της στέγασης των δικαστηρίων Μυτιλήνης

08/11/2024 - 07:45 Ενημερώθηκε 13/11/2024 - 12:18

 

Κυρίαρχα ζητήματα η υποστελέχωση των υπηρεσιών και η έλλειψη κτιριακών εγκαταστάσεων ήταν τα θέματα που ανέδειξαν, στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο, τόσο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λέσβου Δημήτρης Βασιλούλης όσο και η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Λέσβου Μυρσίνη Γιαννάκα.

Ο υπουργός ήρθε στην Λέσβο εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης του νησιού και στις συναντήσεις του συνοδεύτηκε από το βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Χαράλαμπο Αθανασίου.

Ο κ. Φλωρίδης αμέσως μετά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των φορέων έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ τονίζοντας ότι θα εξεταστούν οι δυνατότητες προκειμένου να δοθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα της στέγασης που σημειώνεται παραπάνω. Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο έχει δρομολογήσει τις ενέργειες για την εκπόνηση μελέτης των κτιριακών υποδομών, ενώ έχει εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο έργο, ενώ το Υπουργείο θα φροντίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης έως την ολοκλήρωση των εργασιών και σε άλλο σημείο των δηλώσεων του πρόσθεσε:  «υπάρχει τεχνική λύση στον περιβάλλοντα χώρο όχι εκεί που ενδεχομένως που υπάρχουν προβλήματα άλλων υπηρεσιών. Αλλά στον χώρο των υφιστάμενων κτισμάτων».

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του από την συνένωση των ειρηνοδικείων με τα πρωτοδικεία γιατί ενημερώνεται ότι τα πράγματα εξελίσσονται προς θετική κατεύθυνση.

Ο βουλευτής Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος, Χαράλαμπος Αθανασίου σε σχετική δήλωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι ο Υπουργός ήρθε για να δει τον χώρο που θα γίνει το καινούργιο κτίριο του Εφετείου. «Είναι και για μένα ένας στόχος πολλών ετών, από τότε που ιδρύσαμε το Εφετείο Βορείου Αιγαίου για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος και πηγαίνει στην Σύρο , αλλά έμενε κενό το ζήτημα της στέγασης. Η στέγαση που γίνεται τώρα στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν εξυπηρετεί και προφανώς χρειάζεται ένα κτίριο καινούριο. Ήρθαμε εδώ με μηχανικούς με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο. Ο Υπουργός είναι πολύ αποφασιστικός, λέει λιγότερα απ’ όσα κάνει και θα αρχίσει τώρα μια επικαιροποίηση παλιάς μελέτης (..) η οποία θα αρχίσει άμεσα. Η εντολή που έδωσε είναι ότι αν δεν μπορέσουν οι υπηρεσίες του δημοσίου (περιφέρεια – δήμος) να κάνουν την μελέτη θα καταβληθούν τα χρήματα με την φροντίδα του Υπουργού σε ένα γραφείο ιδιωτικό να τελειώσει η μελέτη. Και πιστεύω προβλήματα δεν έχουμε όσον αφορά στην αρχαιολογία όπως έχουμε διαβεβαιώσεις ή άλλες πολεοδομικές δυσκολίες και νομίζω πολύ σύντομα μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη θα αρχίσουν και τα έργα».  

Βασιλούδης: Οδεύουμε σε λύση του κτιριακού μας προβλήματος

«Με βάση αυτά που μας είπε ο Υπουργός και οι άλλοι παράγοντες που ήντουσαν μαζί οδεύουμε προς λύση του κτιριακού μας προβλήματος. Θα κτιστεί συγκρότημα στο πίσω μέρος του κτιρίου, στον αύλειο χώρο. Ευτυχώς που υπάρχει αυτό το μικρό κτίσμα που μας σώζει πολεοδομικά διότι αλλιώς θα είχαμε πρόβλημα. Δεν έχει συντελεστή δόμησης υπόλοιπο έτσι όπως είναι το κτίριο αλλά λόγω της ύπαρξης αυτού του κτιρίου θα ανασκευαστεί – θα μετασκευαστεί ουσιαστικά – αυτό, και είναι αρκετά μεγάλο περίπου 300 τετραγωνικά μέτρα και 300 από πάνω 600 τετραγωνικά στο σύνολο και μας καλύπτουν. Το καλό είναι ότι το έχει πάρει το θέμα πολύ ζεστά ο Υπουργός και βάζει στο «παιχνίδι» και εμάς ως Δικηγορικό Σύλλογο, μας αναθέτει την εξεύρεση τεχνικού γραφείου εδώ στην πόλη της Μυτιλήνης, το οποίο θα αναλάβει την μελέτη για την κατασκευή του κτιρίου και η χρηματοδότηση υπάρχει, οπότε τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα. Και μας είπε ότι σε 1 με 1,5 χρόνο θα ολοκληρωθεί και ευχόμαστε κι εμείς τα πράγματα να είναι όντως έτσι και να λυθεί το πρόβλημα διότι τώρα αντιμετωπίζουμε θέματα με τα ακροατήρια».

Ψηφίσματα και υπομνήματα

Η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών υπαλλήλων Λέσβου Μυρσίνη Γιαννάκα, καταθέτοντας υπομνήματα με τις θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων τα οποία συνδέονται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικές υπηρεσίες της Λέσβου.

Σε αυτά περιλαμβάνεται τόσο το ψήφισμα της συνέλευσης των Δικαστικών υπαλλήλων όσο και το υπόμνημα των νεοδιόριστων υπαλλήλων.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων ο υπουργός είχε θετική διάθεση ως προς την ικανοποίηση τους.

50% των οργανικών θέσεων κενές

Σε ότι έχει να κάνει με την στελέχωση αναφέρεται ότι το 50% των οργανικών θέσεων στις δικαστικές υπηρεσίες της Λέσβου είναι κενές. «Παρά τις σημαντικές προσλήψεις από την α΄ και β΄ σειρά αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (κατεύθυνση δικαστικών υπαλλήλων), μια μεγάλη καινοτομία για τον χώρο μας που πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί, οι δικαστικές υπηρεσίες της Λέσβου παραμένουν υποστελεχωμένες με πιο τρανταχτό παράδειγμα τα οργανικά κενά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης όπου τα κενά φτάνουν το 50% των οργανικών θέσεων. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης γιγαντώθηκε λόγω του προσφυγικού μεταναστευτικού, αλλά και των αθρόων συνταξιοδοτήσεων των υπαλλήλων. Ζητάμε τα κενά των δικαστικών υπηρεσιών της Λέσβου να καλυφθούν με αποφοίτους της γ΄ σειράς της Εθνικής Σχολής και παράλληλα από τούδε και στο εξής να υπάρξει πρόβλεψη στα κριτήρια διορισμού για παραμονή στην παραμεθόριο, ώστε να μην αδειάζουν συνεχώς οι δικαστικές υπηρεσίες των παραμεθόριων περιοχών. Παράλληλα ζητάμε και την αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου για όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους των παραμεθόριων και ακριτικών περιοχών» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το στεγαστικό

Ακολούθως στο σχετικό υπόμνημα αναφέρονται και τα προβλήματα σε ότι έχει να κάνει με το στεγαστικό «Η έλλειψη αίθουσας για τα ακροατήρια του Εφετείου Βορείου Αιγαίου και η χρησιμοποίηση της αίθουσας του ακροατηρίου του πρώην Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης, έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας των τμημάτων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης (πρώην Ειρηνοδικείου), την ημέρα των δικαστηρίων του Εφετείου με οτιδήποτε σημαίνει αυτό για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των δικηγόρων μια και το ένα από τα δύο γραφεία του πρώην Ειρηνοδικείου χρησιμοποιείται ως αίθουσα διασκέψεων των δικαστών του Εφετείου. Τα στεγαστικό πρόβλημα έγινε ακόμα πιο έντονο από την φετινή δικαστική χρονιά με την μεταφορά της ύλης και την αύξηση των δικασίμων του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου με αποτέλεσμα την ίδια μέρα στην ίδια αίθουσα να προσδιορίζονται δικαστήρια και από το Εφετείο και το Πρωτοδικείο (!!!) με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πολίτη που έρχεται από την άλλη άκρη της χώρας ή του νησιού για να αναβληθεί το δικαστήριο του επειδή δεν υπάρχει αίθουσα να εκδικαστεί. Η έλλειψη αιθουσών έχει επίσης ως αποτέλεσμα μηχανήματα της απομαγνητοφώνησης να μην χρησιμοποιούνται, αυξάνοντας την καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων. Το γεγονός της έλλειψης χώρων γίνεται ακόμα πιο οξύ με την λειτουργία της δικαστικής Αστυνομίας όπου τόσο στην Εισαγγελία Εφετών, όσο και στην Πρωτοδικών δεν υπάρχουν χώροι για να στεγαστεί η νεοσύστατη και τόσο σημαντική αυτή υπηρεσία, ενώ αναμένεται να γίνει εντονότερο με την λειτουργία και του πολιτικού τμήματος της Δικαστικής Αστυνομίας.

Η αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία μας έχει παραχωρηθεί για άγνωστους λόγους δεν χρησιμοποιείται, θα μπορούσε να δώσει μια έστω προσωρινή λύση ως αίθουσα ακροατηρίου του Εφετείου Βορείου Αιγαίου».

 

Απόφαση γενικής συνέλευσης των δικαστικών υπαλλήλων του Ν.Λέσβου

Κύριε Υπουργέ,

Με την ευκαιρία της επίσκεψης σας στην Λέσβο για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες επανερχόμαστε σε μία σειρά από προβλήματα που απασχολούν τις δικαστικές υπηρεσίες της Λέσβου διαχρονικά και σας είχαμε υποβάλλει και στην πρόσφατη επίσκεψη σας, με αφορμή το πανελλήνιο συνέδριο της Ένωσης Εισαγγελέων.

Παρά τις σημαντικές προσλήψεις από την α΄ και β΄ σειρά αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (κατεύθυνση δικαστικών υπαλλήλων), μια μεγάλη καινοτομία για τον χώρο μας που πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί, οι δικαστικές υπηρεσίες της Λέσβου παραμένουν υποστελεχωμένες με πιο τρανταχτό παράδειγμα τα οργανικά κενά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης όπου τα κενά φτάνουν το 50% των οργανικών θέσεων. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης γιγαντώθηκε λόγω του προσφυγικού μεταναστευτικού, αλλά και των αθρόων συνταξιοδοτήσεων των υπαλλήλων. Ζητάμε τα κενά των δικαστικών υπηρεσιών της Λέσβου να καλυφθούν με αποφοίτους της γ΄ σειράς της Εθνικής Σχολής και παράλληλα από τούδε και στο εξής να υπάρξει πρόβλεψη στα κριτήρια διορισμού για παραμονή στην παραμεθόριο, ώστε να μην αδειάζουν συνεχώς οι δικαστικές υπηρεσίες των παραμεθόριων περιοχών. Παράλληλα ζητάμε και την αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου για όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους των παραμεθόριων και ακριτικών περιοχών.

Κύριε Υπουργέ, 

Γνωρίζετε το μεγάλο πρόβλημα της λειτουργίας των δικαστηρίων της Μυτιλήνης. Η έλλειψη αίθουσας για τα ακροατήρια του Εφετείου Βορείου Αιγαίου και η χρησιμοποίηση της αίθουσας του ακροατηρίου του πρώην Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης, έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας των τμημάτων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης (πρώην Ειρηνοδικείου), την ημέρα των δικαστηρίων του Εφετείου με οτιδήποτε σημαίνει αυτό για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των δικηγόρων μια και το ένα από τα δύο γραφεία του πρώην Ειρηνοδικείου χρησιμοποιείται ως αίθουσα διασκέψεων των δικαστών του Εφετείου. Τα στεγαστικό πρόβλημα έγινε ακόμα πιο έντονο από την φετινή δικαστική χρονιά με την μεταφορά της ύλης και την αύξηση των δικασίμων του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου με αποτέλεσμα την ίδια μέρα στην ίδια αίθουσα να προσδιορίζονται δικαστήρια και από το Εφετείο και το Πρωτοδικείο (!!!) με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πολίτη που έρχεται από την άλλη άκρη της χώρας ή του νησιού για να αναβληθεί το δικαστήριο του επειδή δεν υπάρχει αίθουσα να εκδικαστεί. Η έλλειψη αιθουσών έχει επίσης ως αποτέλεσμα μηχανήματα της απομαγνητοφώνησης να μην χρησιμοποιούνται, αυξάνοντας την καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων. Το γεγονός της έλλειψης χώρων γίνεται ακόμα πιο οξύ με την λειτουργία της δικαστικής Αστυνομίας όπου τόσο στην Εισαγγελία Εφετών, όσο και στην Πρωτοδικών δεν υπάρχουν χώροι για να στεγαστεί η νεοσύστατη και τόσο σημαντική αυτή υπηρεσία, ενώ αναμένεται να γίνει εντονότερο με την λειτουργία και του πολιτικού τμήματος της Δικαστικής Αστυνομίας.

Η αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία μας έχει παραχωρηθεί για άγνωστους λόγους δεν χρησιμοποιείται, θα μπορούσε να δώσει μια έστω προσωρινή λύση ως αίθουσα ακροατηρίου του Εφετείου Βορείου Αιγαίου.

Κύριε Υπουργέ, 

Όπως γνωρίζετε το κτίριο του δικαστικού μεγάρου Μυτιλήνης, το οποίο στεγάζει το Πρωτοδικείο, την Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Πταισματοδικείο και το είναι ένα παλιό οθωμανικό διδασκαλείο χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα. Η οριστική λύση για το στεγαστικό πρόβλημα του Εφετείου Βορείου Αιγαίου θα μπορούσε να δοθεί, είτε με την ανέγερση νέου κτιρίου στον χώρο του δικαστικού μεγάρου Μυτιλήνης, και την παράλληλη ριζική ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιρίου, είτε με την ανέγερση νέου κτιρίου το οποίο θα στεγάσει όλες τις δικαστικές υπηρεσίες. 

Κύριε Υπουργέ, 

παραμένουμε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειαστείτε και επαναλαμβάνουμε την θέση μας ότι στηρίζουμε όλα τα δίκαια αιτήματα της Ο.Δ.Υ.Ε. τα οποία αποτελούν πάγια αιτήματα και διεκδικήσεις του κλάδου μας.

1) Να θεσμοθετηθεί εκ νέου το «επίδομα ειδικών συνθηκών» για όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους, που αναίτια και άδικα καταργήθηκε το 2011, δεδομένου μάλιστα ότι οι εργασιακές συνθήκες στο χώρο των Δικαστηρίων έχουν γίνει δυσμενέστερες από τότε. 

2) Να πληρώνονται στο ακέραιο οι χιλιάδες ώρες υπερωριών των Δικαστικών Υπαλλήλων, που προσφέρουν εργασία απογεύματα (μετά τη λήξη του ωραρίου), Σάββατα και αργίες. Επίσης η ίδια μέριμνα να ληφθεί για την εργασία των επιδόσεων κλήσεων των Επιμελητών Δικαστηρίων με διπλασιασμό των καταβαλλόμενων σήμερα εξόδων κίνησης. 

3) Να εκσυγχρονιστούν οι υλικοτεχνικές υποδομές και να επεκταθούν οι διαδικασίες ηχογράφησης και αποηχογράφησης σε όλα τα δικαστήρια της χώρας (πολιτικά και ποινικά). 

Τέλος ως απόφαση της Γενικής συνέλευσης σας καταθέτουμε υπόμνημα των δοκίμων δικαστικών υπαλλήλων που έχουν τοποθετηθεί στα δικαστήρια της Λέσβου.

                                                

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ – ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ Α΄ ΚΑΙ Β΄ΣΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ) 

 

Μυτιλήνη, 04/11/2024 

Αξιότιμε κε Υπουργέ, 

Σας καλωσορίζουμε στο νησί της Λέσβου και με την αφορμή της επίσκεψής σας, επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας για ακόμη μια φορά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών Α’ και Β’ σειράς ήδη από την περίοδο της εκπαίδευσης και πρακτικής μας, έως και τον διορισμό μας και την τοποθέτηση στις οργανικές θέσεις μας. 

Αποφεύγοντας μακροπερίοδους και θεωρητικούς μονολόγους σας απαριθμούμε συνοπτικά μια σειρά από ζητήματα που όπως γνωρίζετε έχουν ανακύψει ήδη:

1) ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ 

Σύμφωνα με το εδ. γ΄ του άρθρου 55 ΚΕ του ν. 4871/2021 (Α΄ 246) [προστέθηκε με το άρθρο 37 του ν. 5001/2022 (Α΄ 227)], ο διορισμός μας ανατρέχει στην επόμενη ημέρα της αποφοίτησής μας από την ΕΣΔΙ. Συνακόλουθα, η αναδρομικότητα, εφόσον ο νόμος δεν κάνει διάκριση, καταλαμβάνει όλες τις έννομες συνέπειες συμπεριλαμβανομένου:

 Α) του δικαιώματος λήψης αναδρομικών αποδοχών από τον χρόνο αποφοίτησής μας. Ήδη από την επομένη της αποφοίτησης μας από την ΕΣΔΙ ήτοι από την 1-1-2024 για την Α΄σειρά και από την 1-7-2024 για την Β΄σειρά και καθόσον εκατοντάδες νέοι δικαστικοί υπάλληλοι με υπαιτιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης είμασταν εγκλωβισμένοι δίχως αποδοχές και σε μια υποχρεωτική αναμονή αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα επιβίωσης διότι δεσμευόμασταν από τον νόμο να μην απασχοληθούμε σε άλλη εργασία, ενώ η μισθοδοσία μας από την ΕΣΔΙ διακόπτηκε με την αποφοίτηση μας. 

Β) του δικαιώματος προσμέτρησης του χρονικού διαστήματος των έξι (6) μηνών εκπαίδευσης και πρακτικής μας στο χρόνο της δόκιμης διετούς υπηρεσίας μας και αναγνώρισης του για την βαθμολογική και μισθολογική μας εξέλιξη ως δικαστικών υπαλλήλων, ώστε να εξομοιωθούμε με τους αποφοίτους της σχολής Δημόσιας Διοίκησης. 

 Γ) του δικαιώματος λήψης κανονικών και άλλων αδειών (υπολογιζόμενων από 01/01/2024 για την πρώτη σειρά και από 01/07/2024 για την Β΄σειρά, 

όπως όλα τα ως άνω ήδη έχουν απαντηθεί θετικά εκ μέρους σας σε προγενέστερο χρόνο. 

2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΣΕ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ. 

Σε προηγούμενη συνάντηση σας με την ΟΔΥΕ παραδεχτήκατε το μεγάλο όγκο δουλείας που επωμίζονται καθημερινά όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι και τοποθετηθήκατε θετικά στο αίτημα για επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών. 

Ιδιαίτερα για τους υπαλλήλους των δικαστηρίων της παραμεθορίου, όπως της Μυτιλήνης, το αίτημα αυτό καθίσταται άμεσο και επιτακτικό, καθώς το κόστος διαβίωσης και μετακίνησης στις περιοχές καταγωγής μας είναι αυξημένο και δεν καλύπτεται φυσικά από το επίδομα παραμεθορίου των 100 ευρώ, το οποίο παρέμεινε στα 100 ευρώ την στιγμή που αυξήθηκε κατά 30% στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις. 

Επιπρόσθετα σ αυτό κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση κινήτρων (οικονομικών-στεγαστικών και σίτισης κατά το πρότυπο των ενόπλων δυνάμεων). Να τονίσουμε στο σημείο τούτο ότι έχει διακοπεί η συνεργασία του Υπουργείου ΄Αμυνας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσον αφορά την σίτιση των δόκιμων δικαστικών υπαλλήλων στην Λέσχη Αξιωματικών Μυτιλήνης, η οποία αν συνεχιζόταν θα εξυπηρετούσε και θα διευκόλυνε οικονομικά τους νεοδιορισθέντες δόκιμους υπαλλήλους της Α’ και Β’ σειράς. Θεωρούμε ότι έχετε την δυνατότητα στα πλαίσια συνεργασίας των Υπουργείων να καταφέρετε να επαναφέρετε την τοπική συνεργασία προς όφελος περίπου 15 νεοδιόριστων υπαλλήλων . 

3) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΕΡΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε χρονικό σημείο κατά το οποίο είχε ολοκληρωθεί η πρακτική της Α΄ Σειράς και μεσούσης της εκπαίδευσης της Β΄ Σειράς εισήγαγε αιφνιδιαστική διάταξη με αναδρομική, μάλιστα, ισχύ, η οποία προβλέπει την επιστροφή των αποδοχών που λάβαμε ως εκπαιδευόμενοι σε περίπτωση που δεν υπηρετήσουμε στις δικαστικές υπηρεσίες που θα τοποθετηθούμε για δύο (2) έτη. Εν είδει ποινής δηλαδή ο υποαμειβόμενος δικαστικός υπάλληλος καλείται - χωρίς να το γνωρίζει ως θα ήταν δίκαιο - από την προκήρυξη του διαγωνισμού της Α΄ και Β΄ Σειράς να επιστρέψει τις δεδουλευμένες κατ’ ουσίαν αποδοχές του. 

Στο σημείο αυτό σας θέτουμε τα εξής ερωτήματα:

Α)Το Υπουργείο υπέβαλλε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το ερώτημα περί της αναδρομικότητας των αποδοχών και της προϋπηρεσίας μας;

Β)Ασκούνται πιέσεις από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να βρεθεί η αντίστοιχη πίστωση για την ικανοποίηση των αναδρομικών μας; 

Σε όλα τα ανωτέρω αναμένουμε την απάντηση σας, καθώς και την έμπρακτη απόδειξη ότι τα θέματα τα οποία σας αναδείξαμε ήδη τα αναγνωρίζετε όπως άλλωστε και εγγράφως έχετε δεσμευτεί πριν από λίγους μήνες και έχετε ήδη δρομολογήσει την επίλυση τους.

Με εκτίμηση 

Οι δόκιμοι δικαστικοί υπάλληλοι Α΄και Β΄εκπαιδευτικής σειράς της ΕΣΔΙ υπηρετούντες στα δικαστήρια της Μυτιλήνης. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey