
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με τη συνδρομή και εμπειρία του «παλιού» Μουσείου Σιγρίου
Στη μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μεγάλου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Θεσσαλονίκη που ξεκίνησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Στη μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μεγάλου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Θεσσαλονίκη που ξεκίνησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με τη συμπαράσταση του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, κλήθηκε να συμβάλει με την πολυετή εμπειρία του και την τεχνογνωσία του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας διοργανώθηκε ειδική ημερίδα με θέμα «Η Θεσσαλονίκη αναζητά το δικό της Μουσείο Φυσικής Ιστορίας», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη συμπρωτεύουσα.
Ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Σιγρίου, ήταν βασικός ομιλητής της ημερίδας και παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Σχεδιασμός και διαχείριση ενός σύγχρονου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας: Διεθνείς και ελληνικές εμπειρίες - Προκλήσεις και προοπτικές».
Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, παρουσίασε αναλυτικά το νομικό πλαίσιο δημιουργίας ενός μουσείου στην Ελλάδα, το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει, τους παράγοντες βιωσιμότητάς του και τα σχέδια δράσης που θα πρέπει να υλοποιήσει, ώστε να λειτουργεί ως ένας οργανισμός έρευνας, εκπαίδευσης, τέρψης και αναψυχής, που παράγει πολιτισμικά γεγονότα ενώ παράλληλα λειτουργεί ως ένας χώρος χρήσιμος για την κοινωνία.
Επίσης αναφέρθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το οποίο φέτος κλείνει 20 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας αποτελώντας επιτυχημένο παράδειγμα λειτουργίας Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στον ελληνικό χώρο και που μέσα από τις δραστηριότητές του έχει καταφέρει να αναδείξει με μοναδικό τρόπο τις συλλογές του, αλλά και να λειτουργεί ως φορέας έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και βασικός μοχλός τοπικής ανάπτυξης στη Λέσβο.