Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης ανέβασαν οι μαθητές του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Μυτιλήνης την περασμένη Παρασκευή τέσσερα κωμικά θεατρικά μονόπρακτα, που συνεπήραν το κοινό από το γέλιο, καθώς αφορούσαν τη σχολική ζωή και τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, έχοντας τίτλο «Τα Σχολ(ε)ιανά μας».
Πρόκειται για κωμικά θεατρικά μονόπρακτα που ανέβηκαν για δεύτερη φορά στη Μυτιλήνη.
Το πρώτο μονόπρακτο, «Ένας φτωχός θα μας σώσει», που παρουσιάστηκε, αφορούσε μία κοινωνική κατάσταση η οποία δείχνει την αλλοτρίωση που υφίσταται μια οικογένεια από τον ξαφνικό πλούτο, κάνοντάς τη να υπερηφανεύεται συνεχώς για την κοινωνική της ανέλιξη.
Με θεατρικό τρόπο, οι μαθητές σατίρισαν το νεοπλουτισμό, το σνομπισμό και την αλαζονεία, ενώ τόνισαν την αξία του αλτρουισμού και την ανιδιοτέλεια.
Ενδιαφέρον για το δημοσιογραφικό κλάδο και επίκαιρο ήταν και το δεύτερο μονόπρακτο, όπου ένας δημοσιογράφος ψάχνει απεγνωσμένα ανάμεσα στους υποψηφίους των γενικών εξετάσεων και τους γονείς τους να βρει άτομα με άγχος και στρες για να κάνει ένα εντυπωσιακό ρεπορτάζ.
Σε αυτό αναδείχτηκε η αλλοτρίωσή του από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ καυτηριάζεται η κακή δημοσιογραφία.
«Που 'σαι, Σωκράτη Δάσκαλε» είχε τίτλο το τρίτο μονόπρακτο, όπου οι καθηγητές συζητούν για τους μαθητές τους και οι μαθητές για τους καθηγητές τους.
Σε αυτό θίχτηκαν θέματα επιδόσεως, γνώσεων, εκδρομών, καταλήψεων, αλλά και το διαφορετικό πρίσμα από το οποίο προσεγγίζει κάθε γενιά τα συγκεκριμένα θέματα. Το «αποχαιρετιστήριο» μονόπρακτο έδειξε τους μαθητές να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι προτιμότερο είναι... το σχολείο από οποιαδήποτε «μεγαλίστικη απασχόληση».
Οι συντελεστές
Τα μονόπρακτα εμπλουτίστηκαν με μουσική ραπ και χορό από τον Τάσο Βαξεβάνη και το Μιχάλη Ζέρβα. Υπεύθυνοι καθηγητές της παράστασης ήταν ο Γιώργος Βερβέρης και ο Στρατής Αλτιπαρμάκης.
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν στο ανέβασμα αυτών των θεατρικών, είτε ως ηθοποιοί, είτε ως κομμωτές, μακιγιέζ, φωτογράφοι και χειριστές βιντεοκάμερας», τόνισαν οι καθηγητές για τους μαθητές που έγιναν ηθοποιοί δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό.
Πρόκειται για τους Γεωργία Αντωνέλλη, Στέλλα Αντωνέλλη, Μαρία Γερακέλλη, Μιχαέλα Καραγιάννη, Μυρσίνη Κοντοπού, Λιάνα Μελικυάν, Διονύση Πάλλη, Δημήτρη Μηλιό, Κατερίνα Πετάι, Μυρσίνη Πρίφτη, Αλέξανδρο Τοκαλιόγλου, Παναγιώτα Τούγκα, Μαριάνθη Τζαντάλα και Νάσο Βελεντέλλη. Τα θεατρικά μονόπρακτα παρουσίασε η μαθήτρια του σχολείου Ειρήνη Σπανού.
Στο τέλος, οι καθηγητές απένειμαν αναμνηστικό έπαινο στους μαθητές που έλαβαν μέρος και ευχαρίστησαν τη μαθήτρια του Μουσικού Λυκείου Γεωργία Αλτιπαρμάκη, η οποία κρατούσε συντροφιά στα μικρά διαλείμματα που έγιναν.
Παράλληλα, ευχαρίστησαν το Δήμο Λέσβου, τους τεχνικούς εικόνας και ήχου Βαγγέλη Στεφάνου και Νίκο Κουρτζή, αλλά και το Μάκη Δούκα για τη δωρεάν εκτύπωση της αφίσας της παράστασης.