Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσυγχρονισμού και επέκτασης του Μουσείου Τεριάντ

Ξεκίνησε η διαδικασία της επανέκθεσης…

22/11/2013 - 21:27

Έχουν ολοκληρωθεί, εδώ κι ένα μήνα σχεδόν, οι οικοδομικές εργασίες στο κτήριο του Μουσείου Τεριάντ, που υλοποιούσε από το καλοκαίρι τού 2011 με αυτεπιστασία η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου. Το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει επισκέψεις από συνεργείο του Υπουργείου Πολιτισμού, που έχει αναλάβει τη διαδικασία της επανέκθεσης των έργων.

Έχουν ολοκληρωθεί, εδώ κι ένα μήνα σχεδόν, οι οικοδομικές εργασίες στο κτήριο του Μουσείου Τεριάντ, που υλοποιούσε από το καλοκαίρι τού 2011 με αυτεπιστασία η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου. Το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει επισκέψεις από συνεργείο του Υπουργείου Πολιτισμού, που έχει αναλάβει τη διαδικασία της επανέκθεσης των έργων.

Η τελευταία αναμένεται να γίνει σύντομα, μόλις ολοκληρωθούν και οι τελευταίες «πινελιές», που θα καταστήσουν το χώρο έτοιμο να υποδεχθεί τους πίνακες και όλα τα άλλα σημαντικά έργα που στέγαζε το Μουσείο.

Ήταν στις αρχές του περασμένου Αυγούστου όταν επισκεφτήκαμε τελευταία φορά το Μουσείο Τεριάντ, συνοδευόμενοι από την προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου, Μαρία Δανιά - Ταπανλή. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1,4 εκατ. ευρώ και με το ποσό αυτό μέχρι και τον Αύγουστο είχε ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι τής εκ βάθρων ανακαίνισης και του εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος κτηρίου, αλλά και η ανέγερση της επιπλέον «προσθήκης», συνολικής επιφάνειας 300 τ.μ..

Η προσθήκη περιλαμβάνει ισόγειο και υπόγειο, που συνδέεται με το παλιό κτήριο μέσω ενός «λαιμού» και περιλαμβάνει και την 100 τ.μ. αίθουσα εκδηλώσεων κι εκθέσεων του Μουσείου, αλλά και τουαλέτες και αποθηκευτικούς χώρους, καθώς και τα γραφεία διοίκησης του Μουσείου.

Παρεμβάσεις στο παλιό κτήριο
Μέσα στο παλιό κτήριο είχαν γίνει όλες οι παρεμβάσεις που προέβλεπε το έργο. Αντικατάσταση όλων των παλιών κουφωμάτων με καινούργια, επισκευή και τμηματική ανακατασκευή της στέγης, βαψίματα, νέα ηλεκτρολογικά κυκλώματα, τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης με κάμερες ασφαλείας σε όλους τους χώρους, εγκατάσταση συστήματος πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, συστήματα ψύξης και θέρμανσης για τον κλιματισμό, αλλά και τουαλέτες και ράμπες σκάλας εσωτερικές και εξωτερικές για ΑμεΑ, σκάλα διαφυγής-πυρασφάλειας κ.λπ..

Το βασικότερο, είχαν εγκατασταθεί πλέον και οι προθήκες που προέβλεπε η μουσειολογική μελέτη της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού, και αυτό που έμενε ήταν να βαφτούν οι τοίχοι.

Επίσης, χωρίς να προβλέπεται από τη μελέτη, με ευθύνη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων γινόταν και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου.

Πότε θα έρθουν τα έργα
Με μια κάποια καθυστέρηση, αφού το έργο αναμενόταν να παραδοθεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου, οι κτηριακές εργασίες ολοκληρώθηκαν τελικά πριν από ένα μήνα περίπου.

Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα τόσο με την κ. Δανιά, όσο και με το διευθυντή του Μουσείου, Κώστα Μανιατόπουλο, γίνονται επισκέψεις από ειδικό συνεργείο του Υπουργείου Πολιτισμού, που έχει αναλάβει τη διαδικασία των τελικών εργασιών για την επανέκθεση των έργων, η οποία θα εκπονηθεί ως υποέργο Β με προϋπολογισμό 650 χιλ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε στο «Ε» ο κ. Μανιατόπουλος, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή κάποιες διαδικασίες που θα πρέπει να ολοκληρωθούν και δεν είναι πλέον θέμα καθυστέρησης, αλλά πλήρωσης των τεχνικών προδιαγραφών.

Μια από αυτές είναι η τοποθέτηση των απαραίτητων κορνιζών από το συνεργείο της Αθήνας, ενώ προβλέπονται κι άλλες επεμβάσεις, και όταν αυτές θα ολοκληρωθούν, θα πρέπει να ξαναγίνει καθαρισμός του χώρου.

«Αν δεν τελειώσουν οι φάσεις αυτές από την Αθήνα, δε θα μπορέσουν να έρθουν και τα έργα», λέει ο ίδιος. «Όταν πάντως θα γίνει αυτό, και ελπίζουμε ότι θα είναι σύντομα, θα έρθουν όλα τα έργα που είχαμε πριν, γύρω στα 4.000 κομμάτια. Αυτά που θα καθυστερήσουν παραπάνω, αλλά δεν παίζουν ρόλο για την επανέκθεση, είναι κάποια από αυτά που βρίσκονταν στο Βυζαντινό Μουσείο, τα οποία συντηρήθηκαν και θα τοποθετηθούν στις αποθήκες, όχι στην έκθεση.»

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μανιατόπουλο, το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Τεριάντ έχει ζητήσει τα ελάχιστα άτομα που είναι για να λειτουργήσει το Μουσείο, τους φύλακες δηλαδή που θα χρειαστούν για την καινούργια κατάσταση, αφού οι τρεις ήδη υφιστάμενοι δε θα επαρκούν πλέον για όλους τους χώρους και τις λειτουργίες του (ξεναγήσεις γκρουπ τουριστών, εκδηλώσεις κ.λπ.).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey