Οι… τεχνοκρατικές εκθέσεις ολοκληρώνονται για την πιθανότητα δημιουργίας νέων δήμων και η (όποια) πολιτική απόφαση σύντομα θα ληφθεί Τα διαφορετικά δεδομένα των «εξόφθαλμων» περιπτώσεων της Λέσβου, της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς και το… μπάσιμο της Ρόδου

Στα χέρια του Τσίπρα η διάσπαση

02/12/2018 - 10:54 Ενημερώθηκε 07/12/2018 - 14:11

Όσο περνάει ο καιρός και η «εξαγγελία» διάσπασης του δήμου Λέσβου δεν υλοποιείται, τόσο στο νησί θα ξυπνούν τα «φαντάσματα» της τελευταίας απόπειρας διάσπασης του «Καλλικρατικού» δήμου, τέσσερα χρόνια πριν. Ως γνωστόν, η εξαγγελία Σκουρλέτη από πριν τον «Κλεισθένη 1», μετατράπηκε τον περασμένο Μάη σε νέα εξαγγελία ενόψει «Κλεισθένη 2», εξειδικεύτηκε το καλοκαίρι σε «διαίρεση» σε δύο δήμους από το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνης αυτοδιοίκησης κ. Κνήτου, για να μετατραπεί ξανά σε εξαγγελία, αυτή τη φορά από το στόμα του νέου Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση. Παρ’ όλα αυτά ο δήμος όχι μόνο δε σπάει, αλλά η κατάσταση που προκαλείται από αυτή την καθυστέρηση στην υλοποίηση μιας δεδομένης υποτίθεται πρόθεσης, προκαλεί πλήθος φημών. Άλλων που μετά βεβαιότητας ισχυρίζονται ότι ο δήμος τελικά «δεν θα σπάσει» και άλλων που με την ίδια βεβαιότητα, ισχυρίζονται το αντίθετο. Κοινώς… μύλος, που ρίχνει μάλιστα μπόλικο νερό στην αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό ενόψει της αυτοδιοικητικής κάλπης του 2019. Τι πραγματικά όμως μπορεί να συμβαίνει; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ε», το θέμα της διάσπασης του δήμου Λέσβου (αλλά και της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς που έχουν χαρακτηριστεί ως «ακραίες περιπτώσεις»), είναι πράγματι σε φάση οριστικοποίησής του, καθώς ολοκληρώνονται οι περίφημες «εκθέσεις» που γίνονται εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών για να διαπιστωθεί η… βιωσιμότητα των νέων δήμων που θα δημιουργηθούν. Και αυτό που προκύπτει, είναι ότι πολύ σύντομα το χωροταξικό κομμάτι του «Κλεισθένη 2», θα φτάσει στον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος -βάσει των εκθέσεων που παρουσιάζουν τα θετικά και τα αρνητικά του ενδεχομένου διάσπασης- θα πάρει και την τελική πολιτική απόφαση για τη διάσπαση του δήμου Λέσβου. Κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα, αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί και το πόσο σύντομα θα… ανακοινωθεί.

Η ασφαλής πληροφορία λοιπόν πως σύντομα η υπόθεση της διάσπασης θα φτάσει σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει σε κάθε περίπτωση την πρόσφατη συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση, στην οποία υποστήριζε ότι θα υπάρξουν σύντομα σχετικές ανακοινώσεις. Ωστόσο, παρά την διαπιστωμένα θερμή υποστήριξη (και) του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για την αποκατάσταση της χωροταξικής αδικίας στη Λέσβο που προκάλεσε ο «Καλλικράτης», η πληροφορία αυτή, δε συμμερίζεται την όποια βεβαιότητα μπορεί να εκφράζουν αρκετοί, περί σίγουρης διάσπασης.

Ολοκληρώνονται οι μελέτες

Γιατί οι εκθέσεις αυτές που έγιναν με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια (διαχωρισμός προσωπικού, μηχανημάτων, γεωγραφικών ορίων, διαχειριστική επάρκεια, δάνεια, ΚΑΠ κ.α.) και είναι άγνωστο περί του αν κλίνουν περισσότερο υπέρ της διάσπασης των επίμαχων δήμων ή περί της μη διάσπασης, σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο οποίος θα πάρει μία πολιτική απόφαση, που μπορεί ενδεχομένως να αψηφά το τι ενδεχομένως θα «εισηγούνται» οι εν λόγω εκθέσεις.

Μ’ αυτά και με εκείνα, όλα δείχνουν πως το «χωροταξικό» των δήμων σύντομα θα τεθεί πράγματι προς οριστική διευθέτησή του από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Χωρίς ωστόσο κανείς να είναι σε θέση να εκτιμήσει με ασφάλεια και το αν η (όποια) τελική πολιτική απόφαση, θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα. Γιατί είναι σαφές πως το σπάσιμο των δήμων, αξιολογείται και υπό το πρίσμα της εκλογικής δυνατότητας του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτούς.

Κέρκυρα, Λέσβος, Κεφαλονιά και… Ρόδος

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο διάσπασης των δήμων Κέρκυρας, Λέσβου και Κεφαλονιάς, δεν αντιμετωπίζεται το ίδιο από τους αιρετούς των τριών νησιών. Στην Κέρκυρα χαρακτηριστικά και βάσει των εκεί σχετικών ρεπορτάζ, δεν προκύπτει επουδενί «ομοφωνία» ως προς τη διάσπαση, όπως τουλάχιστον προκύπτει (από την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λέσβου) στα μέρη μας. Ενώ ο διαχωρισμός των «ακραίων» περιπτώσεων από τον Αλέξη Χαρίτση, φωτογραφίζοντας τα τρία προαναφερθέντα νησιά, σιγά-σιγά αρχίζει και προκαλεί νέους «πονοκεφάλους» στην κυβέρνηση που εξαρχής ήθελε να αποφύγει, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο να αναπτυχθεί μία ακατάσχετη «διασπασολογία», εάν καταπιάνονταν τελικά με το χωροταξικό. Όπου κάθε ορεινός ή νησιωτικός δήμος, θα αιτούνταν και νέους δήμους. Ήδη μάλιστα είναι φανερή η ενόχληση κάποιων Ροδιτών, που αναρωτιούνται γιατί δεν βρίσκεται και το δικό τους νησί μέσα στο σχέδιο διάσπασης όπου φαίνεται ότι είναι η Κέρκυρα, η Λέσβος και η Κεφαλονιά. Αυξάνοντας δηλαδή με αυτό τον τρόπο το… πολιτικό κόστος που μπορεί να επωμιστεί η κυβέρνηση, πιάνοντας έστω και τις τρεις «ακραίες» περιπτώσεις. Όλα αυτά όμως σύντομα θα περάσουν από το πρωθυπουργικό γραφείο που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Και ευχή όλων είναι το «σήριαλ» με το χωροταξικό της Λέσβου, όχι απλά να μην έχει την ίδια κατάληξη που είχε επί εποχής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αλλά τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει πριν το νέο έτος και να μην αναγκαστούμε να ψάχνουμε -όπως παλιά- το περιεχόμενο της τροπολογίας, δευτερόλεπτα πριν κατατεθεί στη βουλή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey