Αντιδρά το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου στο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη προέδρων και κοινοτικών συμβουλίων στα χωριά

Από παλαιότερη συνάντηση των μελών του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου Από παλαιότερη συνάντηση των μελών του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου

«Όχι στους διορισμούς προέδρων και συμβούλων στα χωριά»

15/02/2023 - 12:30 Ενημερώθηκε 16/02/2023 - 15:52

Την αντίθεσή του στο εκλογικό σύστημα που αναμένεται να εφαρμοστεί στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές εκφράζει, με δελτίο Τύπου, το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβο καλώντας  τις Δημοτικές Αρχές, τα Δημοτικά Συμβούλια, τα Συμβούλια Κοινοτήτων, τους Βουλευτές, τους υποψήφιους Βουλευτικών και Δημοτικών Εκλογών και τους φορείς του Τόπου, να αντιταχθούν έμπρακτα και ουσιαστικά στις αντιδημοκρατικές και αντικοινωνικές, όπως χαρακτηρίζει, αυτές ρυθμίσεις, που προσθέτουν προβλήματα στους κατοίκους των χωριών.

Μάλιστα σημειώνεται ότι το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου πήρε μέρος στη τελευταία διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως και σε όλες τις προηγούμενες, αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα οι τεκμηριωμένες προτάσεις μας, δεν εισακούονται.

Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου αξιώνεται την επαναφορά των Αυτόνομων Συνδυασμών  για τις Κοινότητες, μαζί με διαχείριση πόρων του δημοτικού προϋπολογισμού για αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας κατοίκων των χωριών και άσκηση τοπικών αρμοδιοτήτων, σαν στοιχειώδη μέτρα, όπως σημειώνει, για να μην εγκαταλείπονται κοινότητες και χωριά.

Μάλιστα στην εισαγωγή σημειώνεται: «Συντοπίτες μας : Θέλετε να εκλέγεται εσείς Πρόεδρο και Συμβούλους στην Κοινότητά σας, ή να τους ορίζουν άλλοι για εσάς; Δέχεστε να σας θέτουν αντιμέτωπους με εκβιαστικά διλλήματα, αφού δεν θα μπορείτε να ψηφίσετε για Πρόεδρο Κοινότητας, κάποιον ή κάποια που δεν θα είναι στο Συνδυασμό του υποψηφίου Δημάρχου που προτιμάτε ;»

Το νομοθετικό πλαίσιο

Σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του νόμου 4804 / 2021, καθώς και την προτεινόμενη συμπλήρωση του άρθρου 29, καταργούνται οι Αυτόνομοι Συνδυασμοί για τις Κοινότητες, όπως εκλέχτηκαν στις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου 2019 και οι υποψήφιοι για τα Συμβούλια Κοινοτήτων θα είναι υποχρεωτικά ενταγμένοι στους Συνδυασμούς των υποψηφίων Δημάρχων. Στις Κοινότητες έως 300 κατοίκους, θα εκλέγεται Πρόεδρος ο πρώτος σε σταυρούς του Δημαρχιακού συνδυασμού που πλειοψήφησε στο Χωριό. Στις Κοινότητες από 301 έως 2.000 κατοίκους θα ορίζονται στα τριμελή Συμβούλια, 2 από το συνδυασμό του Δημάρχου και 1 από όλους τους άλλους  συνδυασμούς. Στις Κοινότητες από 2001 έως 10.000 κατοίκους θα ορίζονται στα πενταμελή συμβούλια, 3 από το συνδυασμό του Δημάρχου και 2 από όλους τους άλλους  συνδυασμούς. Στο ενδεκαμελές συμβούλιο της Κοινότητας Μυτιλήνης, θα ορίζονται 7 από το συνδυασμό του Δημάρχου και 4 από όλους τους άλλους συνδυασμούς.

 «Δεν θα μετρά  η ψήφος των Δημοτών κάθε Χωριού για την εκλογή Προέδρου και Συμβουλίου της Κοινότητας, αλλά δυστυχώς θα ορίζονται στην πλειοψηφία κατά 60%, όποιοι θα είναι στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου, ανεξάρτητα αν στο χωριό τους μειοψήφησαν !!! Στις  δε περιπτώσεις, που  εκλεγεί στον δεύτερο γύρο Δήμαρχος, ο υποψήφιος που έχει έρθει δεύτερος στον πρώτο γύρο, θα ορισθούν στις Κοινότητες δοτά Συμβούλια» σημειώνεται χαρακτηριστικά»  αναφέρεται στο δελτίο Τύπου και σημειώνεται ακολούθως: «Με βεβαιότητα οι διατάξεις που επιβάλει η Κυβέρνηση, θα απομακρύνουν από τις Κοινότητες και τους Δήμους πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη με εμπειρία θητειών, αλλά και  πρωτοεκλεγμένους με τα αυτόνομα ψηφοδέλτια στις Δημοτικές Εκλογές του 2019, που αγωνίζονται καθημερινά για τα προβλήματα των Συγχωριανών τους και αντιστέκονται στον μαρασμό των Χωριών μας. Αρχές και Δημότες, επιφορτίζουν με ευθύνες τους Προέδρους Κοινοτήτων για κάθε έλλειψη, ζημιά ή ανάγκη. Πως οι Πρόεδροι θα ανταποκριθούν, χωρίς ευρύτερη στήριξη, χωρίς διαχείριση πόρων και άσκηση τοπικών αρμοδιοτήτων, στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης;

Το εκβιαστικό δίλλημα

Στο δελτίο Τύπου γίνεται λόγος για εκβιαστικό δίλημμα και αυτό γιατί οι κάτοικοι των κοινοτήτων όλων των παρατάξεων και προτιμήσεων, χάνουν το δημοκρατικό δικαίωμα να εκλέγουν στα χωριά τους Πρόεδρο και Συμβούλιο όποιους εκείνοι θέλουν, αφού με τον νόμο η κυβέρνηση τους βάζει στο εκβιαστικό δίλλημα να επιλέξουν Δήμαρχο και Συμβούλιο Κοινότητας, από το ίδιο ψηφοδέλτιο! «Εφόσον οι Πρόεδροι Κοινοτήτων θα ανήκουν στις δημαρχιακές παρατάξεις, παύονται αν διαγραφούν από τη δημοτική τους παράταξη, σύμφωνα με τη νομολογία για εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων σε Συμβούλια και Επιτροπές. Επομένως κάθε Πρόεδρος που θα γίνεται ενοχλητικός, λόγω διεκδίκησης λύσεων προβλημάτων Συγχωριανών του, μπορεί να καθαιρεθεί !Για να επιβληθούν τα παραπάνω, καταργήθηκαν οι αυτόνομοι συνδυασμοί για τα Συμβούλια των Κοινοτήτων και όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι ή Σύμβουλοι, θα πρέπει θέλοντας και μη, να γίνουν  παρατρεχάμενοι ψηφοκουβαλητές, στα δημαρχιακά ψηφοδέλτια.;»

Το κείμενο υπογράφουν οι Συντονιστές Κοινοτήτων του Δήμου Μυτιλήνης Κίμων Χρυσίδης, Πρόεδρος Κοινότητας Περάματος και ο Βασίλης Μαμώλης πρόεδρος της Κοινότητας Λουτρών, καθώς και ο Συντονιστής Κοινοτήτων Δυτικής Λέσβου και πρόεδρος Κοινότητας Λεπετύμνου Θέμις Καμένος.

Ο Συντονιστής Κοινοτήτων του Δήμου Μυτιλήνης Κίμων Χρυσίδης και  Πρόεδρος Κοινότητας Περάματος σε δήλωσή του στο «Ε» έκανε λόγο για παραβίαση της λαϊκής βούλησης χαρακτηρίζοντας πλέον τους δημάρχους απόλυτους εξουσιαστές με το νέο σύστημα και τους προέδρους να μετατρέπονται σε σάκο του μποξ καθώς είναι εκείνοι που εισπράττουν πρώτοι τα προβλήματα των κατοίκων, χωρίς όμως να έχουν στα χέρια τους καμία δύναμη για να τα λύσουν.  Παρά το γεγονός ότι εκείνος μετά από 30 χρόνια δράσης στην τοπική αυτοδιοίκηση πρόκειται να αποσυρθεί στην δήλωσή του τόνισε ότι τα νέα παιδιά που ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση και τις κοινότητες θα πρέπει να συνεχίζουν να μάχονται  ως μόνο μέτρο πίεσης σε μία αντιδημοκρατική πολιτική που απαξιώνει και εν τέλει ερημώνει τις κοινότητες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey