Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης θα δείξουν αν υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών και την αποσυμφόρηση της Μόριας
Οι επόμενες 3 εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες για την διαχείριση του προσφυγικού -μεταναστευτικού ζητήματος καθώς εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατακόρυφα οι ροές από την Τουρκία. Η πίεση που επιθυμεί να ασκήσει η Άγκυρα στην ΕΕ, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που θα διευκολύνουν το έργο των διακινητών προκαλεί ανησυχία για χιλιάδες αφίξεις στα νησιά, φέρνοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της με την επιτάχυνση των δράσεων της για την αντιμετώπιση της κατάστασης που πάει να διαμορφωθεί.
Οι δομές στην ηπειρωτική χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επαρκούν για την φιλοξενία περίπου 2,5 χιλιάδων ανθρώπων από τα νησιά, όριο που θεωρείται πολύ μικρό σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες, αλλά και αυτών που προβλέπονται και θα είναι εμφανώς αυξημένες. Μόνο το στοιχείο που καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες με την μετακίνηση περί των 1400 ατόμων από τη Μόρια στη βόρεια Ελλάδα , χωρίς στοιχειωδώς να ...ανασάνει το ΚΥΤ του νησιού δείχνει ότι οι παραπάνω υποδομές στην ενδοχώρα δεν φτάνουν ούτε για ...πιπέρι!
Εξι στρατόπεδα υποψήφια
Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί ήδη μη ενεργά στρατόπεδα ανά τη χώρα που θα χρησιμοποιηθούν ως κέντρα υποδοχής. Υπολογίζονται σε 6 αυτά που μπορούν να είναι έτοιμα σε σύντομο χρονικό διάστημα και η μεταφορά προσφύγων, ειδικά ευάλωτων ομάδων, θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με διεθνείς οργανισμούς για την μέγιστη δυνατή προσπάθεια εξασφάλισης συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, «οι εικόνες ντροπής στη Μόρια είναι δικό του δημιούργημα και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην δημιουργηθούν νέες». Δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση δεν φρόντισε να δημιουργήσει χώρους φιλοξενίας στην ενδοχώρα που θα μπορούσαν να στεγάσουν ευάλωτους και πρόσφυγες -μετανάστες που δεν είχαν γεωγραφικό περιορισμό και άρα μπορούσαν να μετακινηθούν από τα νησιά , αντί να παραμένουν εγκλωβισμένοι ελλείψει κατάλληλων χώρων φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει τώρα ...σιδερένια παπούτσια για να διαμορφώσει τους χώρους εκείνους που ενδεχομένως θα χρειαστούν, γιατί η αποσυμφόρηση της Λέσβου κυρίως απαιτεί οι όποιες παρεμβάσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο και λόγω του ότι οι ροές αναμένονται αυξημένες και γιατί ο χειμώνας πλησιάζει και δεν θα πρέπει να ξαναδούμε σκηνές κάμπινγκ να αποτελούν χώρο φιλοξενίας ανθρώπων σε συνθήκες κακοκαιρίας.
Και επιστροφές των απορριφθέντων
Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο, όπως λέγεται από κυβερνητικούς παράγοντες, να εφαρμοστεί η νομιμότητα όσον αφορά την παραμονή στην Ελλάδα μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο. Η αστυνομία, όπως ανέφερε η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, έχει εντοπίσει 1000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους. Ο συνολικός αριθμός παρόμοιων περιπτώσεων, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, προσεγγίζει τις 5 χιλιάδες και αστυνομία και λιμενικό ξεκινούν εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό τους. Πρόκειται για πρόσωπα που είχαν αιτηθεί χορήγηση ασύλου και το αίτημα τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια.
Ευρωπαική συμβολή
Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με τις Βρυξέλλες, αλλά ταυτόχρονα και με Βερολίνο - Παρίσι για να υπάρξει η ανάλογη βοήθεια για την διαχείριση του ζητήματος. Από την μία ασκώντας με κάθε μέσο την πίεση προς την Τουρκία να ελέγξει εκ νέου τις ροές προσφύγων και μεταναστών, σταματώντας να τους σπρώχνει από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά και από την άλλη στη συνδρομή από την frontex για την καλύτερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά για τις μεταναστευτικές ροές που επιδιώκουν να περάσουν στα νησιά.
Το θέμα άλλωστε «καίει» την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά Γαλλία και Γερμανία και ήταν από τα βασικά θέματα που συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με Μακρόν και Μέρκελ, αλλά και με τον Ολλανδό πρωθυπουργό. Από την πλευρά τους όλοι επιμένουν στην ανάγκη να αυξηθούν οι επιστροφές από την Ελλάδα προς την Τουρκία με τα νούμερα που έχουν καταγραφεί το τελευταίο έτος να είναι απογοητευτικά. Η επιστροφή στην Τουρκία όσων απορρίπτεται η αίτηση ασύλου τους αποτελεί κομβικής σημασίας θέμα, που αν λειτουργήσει μπορεί να δώσει ανάσα στα νησιά , αλλά και να στείλει αποτρεπτικό μήνυμα για όσους δεν έχουν προσφυγικό προφίλ ότι μπορεί να τύχουν ασύλου.
Είναι φανερό ότι η κυβερνητική εγρήγορση για τη διαχείριση του θέματος θα πρέπει να είναι συνεχής, με συγκεκριμένες ενέργειες, που όλες θα στοχεύουν στο να μη ξαναζήσουμε μνήμες του 2015 και τις χειρότερες εικόνες στη Μόρια που μας προσβάλλουν ως χώρα και κοινωνία. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η μερική μετακίνηση 1400 ανθρώπων τις προηγούμενες μέρες από τη Μόρια, δεν έγινε για επικοινωνιακούς λόγους , αλλά γιατί είναι μέρος ενός σχεδίου , που έχει και άλλα επεισόδια, προς όφελος των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών , αλλά και της τοπικής κοινωνίας που επιθυμεί να μπει επιτέλους σε μια κανονικότητα μετά από τόσα χρόνια...συμβίωσης με το προσφυγικό.