Το κυβερνητικό σχέδιο για το προσφυγικό αλλάζει τα δεδομένα στα νησιά, εν όψει και της επόμενης μέρας

«Ικανοποίηση» σε Λέσβο, προβληματισμός σε Σάμο, Χίο

21/11/2019 - 15:27 Ενημερώθηκε 21/11/2019 - 15:27

Με κατ΄αρχήν ανακούφιση , υποδέχτηκαν οι κάτοικοι της Μόριας την ανακοίνωση για σταδιακό κλείσιμο του ΚΥΤ. «Ελπίζουμε σε υλοποίηση» λέει στην πρώτη αντίδρασή του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, βλέποντας με κάποια ικανοποίηση το κυβερνητικό σχέδιο, σε αντίθεση με τη δυσαρέσκεια που το υποδέχτηκε η Σάμος  και ο προβληματισμός στη Χίο.

«Οι αποφάσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Το κλείσιμο της Μόριας μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, όπως και η αποσυμφόρηση, η καλύτερη φύλαξη των συνόρων και ο έλεγχος των ΜΚΟ. Θα περιμένουμε με αγωνία την υλοποίησή τους», δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης και πρόσθεσε: «Όλα αυτά μαζί ευελπιστούμε ότι θα στείλουν το μήνυμα στην απέναντι πλευρά πως τα νησιά μας δεν είναι ένας ‘ελκυστικός’ προορισμός για τη δράση των κυκλωμάτων διακινητών».

«Ευελπιστούμε...»

Σε ό,τι αφορά την δυνατότητα υλοποίησης του σχεδίου στην πράξη, -με δεδομένο ότι η Μόρια έχει σήμερα 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες και το νέο κλειστό κέντρο θα έχει δυναμικότητα 5.000 ατόμων, ενώ οι ροές συνεχίζονται- ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα υπάρξει απόκλιση από αυτά που αναφέρθηκαν στις ανακοινώσεις του αρμόδιου συντονιστή, υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή. «Ειπώθηκαν από επίσημα κυβερνητικά χείλη, ευελπιστούμε πως θα γίνουν στην πράξη», είπε. Ο ίδιος ωστόσο έσπευσε να πει ότι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για την περιοχή όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το κλειστό κέντρο.

«Ένα μεγάλο …ουφ» θα ακουστεί από τα χείλη των 1.000 κατοίκων του οικισμού της Μόριας τη μέρα που θα κλείσει το hot spot, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Γιάννης Μαστρογιάννης. «Θα αναπνεύσει ο κόσμος. Θα πάρουμε πίσω τα ελαιόδεντρα και τα χωράφια μας, θα νιώθουμε ασφάλεια, δεν θα κλειδωνόμαστε στα σπίτια μας από τις 6 το απόγευμα», είπε.

Δυσαρέσκεια στα άλλα νησιά

Αντίθετα με τη Λέσβο που οι κυβερνητικές ανακοινώσεις ακούστηκαν με προβληματισμό μεν , αλλά και με την ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί , όλο του γεγονότος ότι σήμερα στο νησί παραμένουν πάνω από 17.000 εγκλωβισμένοι, στη Σάμο οι ανακοινώσεις προκάλεσαν παγωμάρα και έντονη δυσαρέσκεια. Η δημοτική Αρχή κάνει λόγο για παραίτησή της αν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός αυτός.

Στους φορείς του νησιού προκαλεί έντονο προβληματισμό ο τετραπλασιασμός της δυναμικότητας του υπό κατασκευή νέου ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού, το οποίο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Α.Στεφανή θα μετατραπεί σε κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο και ΚΥΤ, με χωρητικότητα 5.000 + ατόμων. Σημειώνεται πως η υπό κατασκευή νέα δομή, που θα αντικαταστήσει το ΚΥΤ του Βαθέος, επρόκειτο να έχει μέγιστη δυναμικότητα 1.200 ατόμων, στην οποία θα συμπεριλαμβανόταν και κλειστό κέντρο 300 ατόμων.

Ανάλογος προβληματισμός υπάρχει και στη Χίο, καθώς δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένσταση αφορά την πρόβλεψη για δημιουργία κλειστής δομής ίσης χωρητικότητας με αυτή της Λέσβου (5.000 +), η οποία φιλοξενεί σήμερα τριπλάσιο αριθμό αιτούντων ασύλου από αυτόν της Χίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου, το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ που θα κλείσει φιλοξενεί σήμερα 5.299 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή όση και η δυναμικότητα του νέου κέντρου που θα το αντικαταστήσει.

Στη Μυτιλήνη πάντως το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει τη Δευτέρα με μοναδικό θέμα το μεταναστευτικό , μετά τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις , οπότε θα διαμορφωθεί και πιο ολοκληρωμένη άποψη για τις εξελίξεις, αλλά και για τη θέση του Δήμου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey