Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου
Τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου, Αντώνη Δράκου, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 15 Ιουνίου στο έκτακτο θέμα για το σεισμό που έγινε στις 12 Ιουνίου 2017 και έπληξε χωριά της Λέσβου:
«Κατ’ αρχήν εκφράζω τα συλληπητήριά μου στην οικογένεια της νεκρής και την συμπαράστασή μου στους πληγέντες από τον κατασροφικό σεισμό που έγινε στις 12/6.
Ακούσαμε με προσοχή την επιστημονική ανάλυση που μας έγινε από τους εκλεκτούς καλεσμένους, επιστήμονες εκπροσώπους πανεπιστημίων και οργανισμών, για τον σεισμό και τις καταστροφικές του συνέπειες.
Από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης γ.γ Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής κ. Γιαννέλλη καθώς και τον κυβερνητικό βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάλλη, ακούσαμε μεν για την τραγικότητα της κατάστασης, πράγματα που τα ξέραμε ήδη από τις τηλεοράσεις, αλλά δεν μας είπαν όμως τίποτα για την αποκατάσταση των ζημιών σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια και σε άλλες υποδομές. Όλως.....τυχαίως(;), ξέχασαν να μας πουν για το ποια μέτρα ανακούφισης των σεισμοπλήκτων θα παρθούν από την κυβέρνηση και ποια προληπτικά αντισεισμικά μέτρα θα παρθούν, σε δημόσια κτίρια όλου του νησιού και ιδιαίτερα για τα σχολικά κτίρια.
Θα περίμενα από την Κα Περιφερειάρχη να εισηγηθεί στο Περ. Συμβούλιο μέτρα και διεκδικήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και μέτρα ελάφρυνσης των πληγέντων. Το μόνο που είδα στο σάιτ της Περιφέρειας ένα αίτημα για παράταση κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων των πληγέντων, που βέβαια η κυβέρνηση το υλοποίησε αμέσως. Ούτε καν ζήτησε φοροαπαλλαγή για τους πληγέντες.
Δυστυχώς το μόνο μέτρο που καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε, είναι η έγκριση δαπάνης, ύψους 37.000, για μια προγραμματική σύμβαση με το πανεπιστήμιο Αιγαίου για τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση των ζημιών του χωριού Βρίσα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε πριν τρείς μέρες, να αναβληθεί η συζήτηση για τη λειτουργία του Π.Σ. και να συζητηθεί, στη σημερινή συνεδρίαση, το θέμα των σεισμών. Ταυτόχρονα με το αίτημα αυτό έστειλε και εισήγηση με συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων για δράση και έκδοση ψηφίσματος, η οποία δε μοιράστηκε καν στα μέλη του Π.Σ. και που στο τέλος ο Πρόεδρος αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία. Γιατί άραγε; Έχουμε εδώ άλλη μια ένδειξη για το πρόβλημα λειτουργίας του Π.Σ για το οποίο θα συζητάγαμε σήμερα και αναβλήθηκε ομόφωνα για επόμενο Π.Σ.
Επιγραμματικά, αυτό που ζητάμε, ως ΛΑΣ Β. Αιγαίου με το ψήφισμα που παρουσίασε διεξοδικά ο επικεφαλής της παράταξης μας και που θα μπορούσε να συμπληρωθεί και με άλλες προτάσεις, είναι: πλήρης αποκατάσταση όλων των σπιτιών. Κρατική χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του χωριού Βρύσα, που ναι μεν ακούστηκαν πολλές προτάσεις και σκέψεις αλλά δεν άκουσα τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να δεσμεύεται για κάτι τέτοιο. Αποκατάσταση δημόσιων κτιρίων, δικτύων και υποδομών. Μέτρα ελάφρυνσης των πληγέντων (φορολογικά, επιδότηση ενοικίου και ανεργίας κ.λ.π). Προληπτικούς προσεισμικούς ελέγχους όλων των δημόσιων κτιρίων.
Εδώ να σημειώσω τις ευθύνες της πλειοψηφίας που όσες φορές είχαμε ζητήσει να μπει θέμα συζήτησης στο Π.Σ για να γίνουν έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπυρικής προστασίας, μας αντιμετώπιζαν με αδιαφορία. Δυστυχώς όμως, ούτε και εκ των υστέρων είναι διαθέσιμη η πλειοψηφία να πάρει μέτρα ελάφρυνσης των σεισμοπλήκτων αλλά ούτε και να τα διεκδικήσει. Απ’ ότι φαίνεται η άρνηση της πλειοψηφίας να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα αποκατάστασης και τις διεκδικήσεις από την κυβέρνηση δεν θα έχει καλά αποτελέσματα για τους πληγέντες.
Αυτή την στιγμή που μιλάμε υπάρχει αίτημα για συζήτηση στο Π.Σ για λήψη μέτρων δασοπυροπροστασίας που καταθέσαμε ως ΛΑΣ εδώ και πάνω από 2 μήνες. Έχουμε μπει στη κρίσιμη περίοδο, αλλά ο Πρόεδρος και η Περιφερειάρχης δεν κρίνουν αναγκαία τη συζήτηση παρά τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα αυτό.
Η εμπειρία μου λέει ότι το 2000 στην καταστροφική πυρκαγιά της Σάμου και τότε η Νομαρχία αρνήθηκε να βγάλει ψηφίσματα και να στηρίξει αιτήματα αποκατάστασης των πληγέντων, με αποτέλεσμα να μην αποζημιωθούν μέχρι σήμερα κανένας.»