Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Προκρίνει Μουτζούρη για Περιφερειάρχη και λέει στο «Ε» τι θα συνέβαινε στη δική του περίπτωση, αν έπρεπε να «συγκυβερνήσει» με Χατζηκομνηνό ή Πατερέλλη
Χειμαρρώδης και λυρικός, στο ύφος και το περιεχόμενο, ο πρώην Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος παραχώρησε μια απολαυστική συνέντευξη στο «Ε», αποκαλύπτοντας όχι μόνο την πρόθεσή του να στηρίξει υποψήφιο Περιφερειάρχη και μάλιστα τον πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ, Κώστα Μουτζούρη, αλλά και την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος. Ο λόγος για τον οποίο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το δούμε για δεύτερη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν είναι άλλος, όπως λέει από την απλή αναλογική που η κυβέρνηση προτίθεται να θεσπίσει, αλλάζοντας άρδην το εκλογικό σύστημα. Είναι γνωστό ότι, αν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν μετατεθεί για μετά τις ευρωεκλογές του 2019, τα κομματικά επιτελεία αναζητούν υποψηφίους για να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια, προσπαθώντας να κατοχυρώσουν τα «καλύτερα» ονόματα. Ο κ. Βουνάτσος φαίνεται σίγουρος για την επιλογή Μουτζούρη και δεν διστάζει να την αιτιολογήσει. Παράλληλα, μας εξηγεί τι θα συνέβαινε με το σύστημα της απλής αναλογικής, αν μπαίναμε στη «μηχανή του χρόνου» και στη δική του θητεία, μιλώντας αυθόρμητα. Η συνέντευξη έγινε στα ΚΑΠΗ Μυτιλήνης, όπου ο ίδιος με χιούμορ ανέφερε ότι σκέφτεται να εγγραφεί, αλλά δεν παίζει χαρτιά, λίγο πριν την εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Συλλόγου Νεφροπαθών.
Επιλέγει Μουτζούρη
Μάθαμε ότι ασχολείστε ξανά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές
«Θα στηρίξω τον Κωνσταντίνο Μουτζούρη ως ανεξάρτητο. Βέβαια γίνεται κατάχρηση του όρου. Όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα ονομαστούν ξανά ανεξάρτητοι. Με την οικογένεια Μουτζούρη, τον πατέρα του και τη μητέρα του είναι ένας πανίσχυρος δεσμός φιλίας από τους γονείς μου. Εξεδήλωσε την επιθυμία να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης. Συνεννοηθήκαμε ότι θα είναι ανεξάρτητος πράγματι- αυτό θα αποτυπωθεί- και βεβαίως ένα πρόγραμμα. Είναι ο κατά τη γνώμη μου ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση επειδή πρώτον για να γίνεις Πρύτανης, θέλει τσαγανό, ικανότητες και διασυνδέσεις. Και βέβαια έργο. Μιλά δυο- τρεις γλώσσες.
Ο Περιφερειάρχης εκ της δημιουργίας του θεσμού έχει την ανάπτυξη μιας περιφέρειας, εν προκειμένω τριών νομών. Εμείς δεν είμαστε στην Καρδίτσα, δεν είμαστε στεριανή Ελλάδα. Δύο είναι οι είσοδοι και οι έξοδοι από το νησί, τα αεροπλάνα και τα βαπόρια. Συνεπώς χρειαζόμαστε άνθρωπο και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Καθηγητής έχει αντικείμενο τα Λιμενικά Έργα, ως καθηγητής Πολυτεχνείου. Είναι προσηνής τύπος, πίνει με τον πιο ταπεινό στον καφενέ έως τον πρύτανη τον δείνα σε όλα τα επίπεδα, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ωφέλιμος για τούτο τον τόπο κατά τη γνώμη μου. Εγώ λοιπόν θα τον στηρίξω, χωρίς βέβαια να μπω στο ψηφοδέλτιο, αρνούμαι…»
Για ποιο λόγο δεν θα είστε υποψήφιος;
«Δεν δέχομαι την απλή αναλογική, ποτέ! Είναι καταστροφή. Πώς όταν έγιναν οι πρώτες εκλογές δημάρχων, μέχρι τότε διορίζονταν οι δήμαρχοι λόγω εμφυλίου πολέμου κλπ, τότε το σύστημα ήταν οι σύμβουλοι να εκλέγουν Δήμαρχο. Και στο Πλωμάρι εξαγοράστηκε ένας που βγήκε με το κόμμα του Πλαστήρα- Βενιζέλου από τη δεξιά και ψήφισαν οι σύμβουλοι δεξιό δήμαρχο. Το Ισραήλ απ’ όταν έγινε κράτος, η Ιταλία μετά το 1947 καθιέρωσε την απλούστερη των απλών αναλογική. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το πηλίκον της διαιρέσεως των εγκύρων ψηφοδελτίων διαιρούμενο δια των αριθμό των εδρών είναι το εκλογικό μέτρο»
Δέσμιος των συνεργασιών...
Για παράδειγμα;
«Παράδειγμα στην περίπτωσή μου αν ίσχυε η απλή αναλογική. Την πρώτη Κυριακή παίρνει ο Χατζηκομνηνός 30% χονδρικά. Έβγαλε ήδη από την πρώτη Κυριακή τους συμβούλους. Τη δεύτερη και επαναληπτική Κυριακή βγαίνει ο Δήμαρχος. Πήρα εγώ 60%, πήρε αυτός 40%, αλλά τους συμβούλους τους πήρε η μειοψηφία. Υποτίθεται ο Σκουρλέτης και η ιδεοληψία στην Αριστερά, της όποιας μορφής, αυτό το σύστημα υποχρεώνει στην πράξη σε συνεργασίες. Για να δούμε λοιπόν. Εγώ με 60% θα έπαιρνα λιγότερες συμβούλους. Ναι, αλλά ο νόμος ομιλεί περί παρατάξεων δεν ομιλεί περί κομμάτων στην αυτοδιοίκηση, ουσιαστικά όμως είναι κόμμα οι παρατάξεις, άσε πού έχουν κάποιοι κόμμα από πίσω, πλην του ΚΚΕ που λέει “αφήστε τα αυτά, για μας είναι το κόμμα”. Θα υποχρεωνόμουν σε συνεργασίες. Ναι αλλά εγώ κατέβασα πρόγραμμα. Λίγο πολύ, όλοι θα πουν για την προστασία του περιβάλλοντος, τους παιδικούς σταθμούς, αγροτική οδοποιία και άλλα»
Πού διαφοροποιείται το ένα πρόγραμμα από το άλλο;
«Εγώ θα έλεγα και κάποια άλλα ζητήματα που θέλω να κάνω, αν εκλεγώ “κύριε Λαέ”. Θεωρητικά βέβαια είναι αυτά. Στην πράξη τα χαρτιά που τυπώνουμε δεν τα διαβάζει κανένας. Έχω δει στοίβες χαρτιά από ψηφοδέλτια και προγράμματα να τα χρησιμοποιούν οι καφετζήδες δεξιά και αριστερά για προσανάμματα. Μήνες τα έχουν και κάθονται»
Να επιστρέψουμε όμως στη δική σας περίπτωση
«Ναι επιστρέφουμε με παράδειγμα τη δική μου περίπτωση. Θα έπρεπε λοιπόν να πάω στον Χατζηκομνηνό και να του πω “είσαι δεύτερος τη τάξει, πήρες 40% πήρα 60%, έλα να κάνουμε συγκυβέρνηση εδώ”. “Μισώντας θανασίμως” ο Χατζηκομνηνός τον Κατράνη, διότι όταν κατέβηκε ο Κατράνης υποψήφιος δήμαρχος στον Πολιχνίτο, αυτός στήριξε τον κομμουνιστή, “μισώντας θανασίμως” ο Χατζηκομνηνός τον Φραγκόπουλο επειδή ο Νιάνιας στήριξε τον Καμμενή στον Δήμο Θερμής, θα μου έλεγε “Ποτέ. Δεν τα έχω μαζί σου, αντίπαλος είσαι. Τα έχω με το κόμμα μου που φταίει και δεν ήρθαν μαζί”. Το τι δεν πήγαν μαζί, αυτοί το ξέρουν και γιατί ήρθαν σ’ εμένα»
Οπότε «επόμενος σταθμός» ο κ. Πατερέλλης.
«Θα πήγαινα λοιπόν στον Πατερέλλη. Θα του έλεγα “είσαι δεύτερος τη τάξει στην αντιπολίτευση. Λίγο σε πέρασα εγώ την πρώτη Κυριακή, και μετά έξω”. Μια… “πονηρή αλεπού” που είναι ο Πατερέλλης θα έλεγε “Βεβαίως, δώσε μου τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, δώσε μου τους αντιδημάρχους κλπ”. Θα έσκυβα το κεφάλι γιατί 27 συμβούλους παίρνει ο νικήσας δήμαρχος, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Περιφέρεια. Η απλή αναλογική δεν δίνει πλειοψηφία. Πού πήγαν λοιπόν τα προγράμματα και οι ομιλίες που βγάζαμε στα χωριά “και θα κάνουμε και θα δείξουμε, ανεμογεννήτριες για παράδειγμα..”. Θα λέγαμε μετά “να κάνουμε παιδιά δρόμο αγροτικό στο Λισβόρι; Ποιος θέλει; Να κάνουμε δεξαμενή νερού στην Αγιάσο; Βεβαίως ναι” Όλοι θα ψήφιζαν. Άμα ερχόταν η ώρα, όπως ήρθε να αναδιατάξουμε τα 73 τιμολόγια που βρήκαμε ανά χωριό στην ύδρευση, την αποχέτευση, στις ενοικιάσεις των πεζοδρομίων, των πλατειών, και που πήγα εγώ να ενοποιήσω κατά τρεις κατηγορίες, θα άρχιζαν τα δύσκολα.
Μόλις ερχόταν η ώρα, να εξορθολογίσουμε τα 73 διαφορετικά τιμολόγια των χωριών και αυτό απεδείχθη, τη δεύτερη διετία, όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, κάναμε πέντε συνεδριάσεις, επί παρουσία όλη η ομάδα μου, προτού τους διαγράψω και όλο το οικονομικό επιτελείο του Δήμου, οι μόνιμοι υπάλληλοι. Οι αντιδήμαρχοι και ο δήμαρχος υπογράψαμε ότι δεχόμαστε να κάνουμε μια λελογισμένη αύξηση των τελών του νερού και μία ελάφρυνση στις μικρές κοινότητες και τα χωριά. Πήγαμε στο Δημοτικό συμβούλιο και σε μισή ώρα καταψήφισαν. Τότε αναγκάστηκα να τους διαγράψω. Άρα λοιπόν, ο “συνέταιρός” μου ο Πατερέλλης, (σ.σ. στην περίπτωση που είχε αλλάξει ο νόμος επί θητεία Βουνάτσου) θα έλεγε “εγώ δεν είμαι φορομπήχτης” και θα μπορούσε να ανατρέψει τον Δήμαρχο αφού δεν θα είχε πλειοψηφία. Και στη βουλή 50 έδρες είναι πολλές, δεν είναι παιχνίδι να δείχνουν τα κόμματα τη δύναμή τους. Πρέπει να υπάρχει είτε τοπική κυβέρνηση και ένας δήμαρχος είναι μια ψευτοκυβέρνηση τοπική. Είτε μια κυβέρνηση στην Αθήνα. Να πάρει το πρώτο κόμμα 15-20 βουλευτές παραπάνω, αλλά όχι και 50. Κι από την άλλη ένας δήμαρχος να έχει μια πλειοψηφία σχετική να εφαρμόσει το πρόγραμμά του»