Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στη σύνοδο κορυφής ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε
Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Δουβλίνου πριν από τις ευρωεκλογές, τόνισε σύμφωνα με δημοσιεύματα από τις Βρυξέλλες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν γίνεται σε ειλημμένες αποφάσεις να υπάρχει οπισθοδρόμηση και πλέον να μιλάμε για ολοκλήρωση της αναθεώρησης «το συντομότερο δυνατόν». Συγχρόνως η Ελλάδα τάσσεται στο πλευρό της Γαλλίας και Γερμανίας, οι οποίες διαφωνούν κάθετα στην πρόταση για «ευέλικτη αλληλεγγύη», που εισηγείται ο Αυστριακός καγκελάριος κ. Κουρτς, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο, όσον αφορά τον επιμερισμό των προσφυγικών ροών.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόταση για την ευέλικτη αλληλεγγύη την οποία είχε αρχικά προτείνει η Βουλγαρική προεδρία και την οποία υποστηρίζουν τα κράτη μέλη του Βίζεγκραντ, οι χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης με χρηματοδότηση ή άλλους τρόπους.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν γίνεται να είμαστε μονομερώς προσηλωμένοι στην εξωτερική διάσταση του θέματος, αλλά και στην εσωτερική - καθώς υπάρχει η ανάγκη ανακατανομής των αιτούντων στο εσωτερικό της ένωσης. Ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη για την θέσπιση ενός απλού μηχανισμό ανακατανομής αιτούντων ασύλου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέτει το θέμα μετ’ επιτάσεως γιατί η χώρα μας σηκώνει δυσανάλογο βάρος από τη στιγμή που η ανακατανομή των αιτούντων ασύλου που εισέρχονται στην Ελλάδα παραμένουν εγκλωβισμένοι, κυρίως στα νησιά, χωρίς τη δυνατότητα αυτοί να επιμεριστούν και σε άλλες ευρωπαικές χώρες, όπως γινόταν πριν μερικούς μήνες. Το θέμα αυτό το συζητά η ΕΕ αλλά χωρίς να δρομολογεί λύσεις για το πως θα διαχειριστεί το μεταναστευτικό και με ποια στρατηγική θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. Οι καταγγελίες, για τη Μόρια και αλλού και για τις εικόνες ντροπής, θα ήταν πιο πειστικές υποστηρίζουν παράγοντες που διαχειρίζονται το θέμα, αν η ΕΕ πέρα από τα κονδύλια αναλάμβανε και δράση με τον επιμερισμό στα κράτη μέλη της αιτούντων ασύλου, ώστε να αποσυμφορηθεί και η Ελλάδα και κυρίως τα νησιά.