Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι βουλευτές Λέσβου και Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης και Ανδρέας Μιχαηλίδης με δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζουν ότι το θέμα του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης βίζας στις πύλες εισόδου των νησιών παραμένει ανοιχτό και δεν έχει κλείσει. Στην ουσία μετά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση προχωρά σε εκ νέου υποβολή του αιτήματος.
Παράλληλα, οι κυβερνητικοί βουλευτές με τις δηλώσεις τους δείχνουν πως η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων μέσω της ενίσχυσης των προξενικών αρχών στην Τουρκία με προσωπικό, ώστε τα αιτήματα έκδοσης βίζας να εξετάζονται ταχύτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Σε ανάλογο πλαίσιο κινούνταν και η πρόταση που έκαναν οι βουλευτές της Ν.Δ. (Αθανασίου, Μηταράκης και Κόνσολας) προχθές. Συγκεκριμένα, είχαν προτείνει να δημιουργηθούν visacenters στα τουρκικά παράλια.
Οι προτάσεις αυτές τόσο των κυβερνητικών βουλευτών όσο και των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν ότι είναι μάλλον περιορισμένες οι πιθανότητες έγκρισης του νέου αιτήματος.
Στις δηλώσεις τους αμφότεροι οι κυβερνητικοί βουλευτές επικαλούνται την επίσημη ενημέρωση που έχουν από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.
Ο Γιώργος Πάλλης
Ειδικότερα, ο κ. Πάλλης αναφέρει: «Το θέμα της συνέχισης του προγράμματος της πιλοτικής βίζας για τους Τούρκους πολίτες δεν έχει κλείσει για την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα διαφαίνεται η διάθεση των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επανεξεταστεί το ζήτημα. Ο ίδιος τονίζει πως “αυτή είναι η επίσημη ενημέρωση που έχουμε από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Γ. Κατρούγκαλο”».
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Πάλλη, «σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα, που όλοι και όλες μας ελπίζουμε να είναι η καλύτερη για τα νησιά μας, θα πρέπει να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων έκδοσης βίζας των προξενικών μας αρχών στη γειτονική χώρα.
Ήδη μέσα στο 2016, μόνο από το προξενείο μας στη Σμύρνη, εκδόθηκαν πάνω από 50.000 βίζες, ενώ ταυτόχρονα έχουν μειωθεί σημαντικά οι χρόνοι έκδοσή τους. Αυτή η καλή δουλειά πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και μέσα στο 2017».
Και ο Α. Μιχαηλίδης
Από την πλευρά του ο κ. Μιχαηλίδης, μετά από επικοινωνία του με τον κ. Κατρούγκαλο, ανέφερε ότι η χώρα μας θα υποβάλει εκ νέου το αίτημα υλοποίησης του προγράμματος για τη φετινή χρονιά.
Παράλληλα, κ. Μιχαηλίδης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι θα γίνει καλύτερη στελέχωση του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη έτσι ώστε να μην προκύψουν θέματα καθυστέρησης στην έκδοση βίζας σε Τούρκους πολίτες. Μετά δε από επικοινωνία του με τη γενικό πρόξενο στη Σμύρνη κ. Παπούλια, ο κ. Μιχαηλίδης ενημερώθηκε ότι έχουν προκηρυχθεί ήδη και αναμένονται άμεσα να υπογραφούν συμβάσεις έργου με τέσσερα άτομα.
«Θεωρούμε, βάσει και παλαιότερης κυβερνητικής ενημέρωσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει από πλευράς της κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τα νησιά μας», υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη βίζα
Την ώρα που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης διαβεβαιώνει ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα της βίζας συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την πλευρά των φορέων και πολιτικών δυνάμεων.
Ο ΕΟΑΕΝ, που το προηγούμενο διάστημα είχε ζητήσει να διευρυνθεί η περίοδος εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης βίζας σε επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς, αναφέρει: «Η τουριστική δραστηριότητα στα περισσότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά το αποκορύφωμα της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης το έτος 2015 στηριζόταν αποκλειστικά στη θεαματική αύξηση των Τούρκων επισκεπτών, σε ποσοστό 40% έως 70%, δεδομένου ότι η μεταναστευτική κρίση οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση τις αφίξεις ξένων τουριστών με charters και κρουαζιερόπλοια καθώς και των Ελλήνων τουριστών. Επομένως, η απόφαση για την κατάργηση του μέτρου της θεώρησης στα λιμάνια των νησιών θέτει πολλαπλά εμπόδια στην προσέλκυση Τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας και μοιραία θα αναδειχθεί σε ταφόπλακα για την τουριστική τους δραστηριότητα».
Και από ευρωβουλευτές
Παράλληλα, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι κατέθεσε γραπτή ερώτηση ζητώντας τη συνέχιση και το 2017 της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει τα εξής: «Μεγάλη αγανάκτηση επικρατεί πλέον στα νησιά του Αιγαίου μετά την από 6/2/2017 έγγραφη ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλου ότι, παρά το σχετικό ελληνικό αίτημα «προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου μετά την 30ή Οκτωβρίου 2016».
Μετά τους Μανόλη Κεφαλογιάννη και Νότη Μαριά, η κ. Βόζεμπεργκ κατέθεσε και αυτή ερώτηση για το θέμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό, καθώς αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση των ελληνικών νησιών, ειδικά του ανατολικού Αιγαίου, που τα τελευταία χρόνια πλήττονται σταθερά από το μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στις ακτές τους. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηριστική είναι η αντίδραση και των τοπικών παραγωγικών φορέων των ελληνικών νησιών, που ζητούν επανεξέταση της απόφασης, καθώς ανησυχούν για την οικονομική βιωσιμότητα των κοινωνιών τους».