Αιφνιδιασμός και έντονος προβληματισμός!

16/09/2016 - 13:39

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός για τη Λέσβο είναι οι εργασίες που βρίσκονται εδώ και λίγες (;) ημέρες σε εξέλιξη στο πρώην φυλάκιο του Στρατού στη Λεμονού, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν πως οι εργασίες γίνονται για τη διαμόρφωση νέας δομής για πρόσφυγες και μετανάστες. Το «Ε» επισκέφτηκε με το φακό του το πρώην φυλάκιο και κατέγραψε εικόνες με γκρέιτερ και μηχανήματα -με τη συνδρομή του Στρατού- να ισοπεδώνουν τη σημαντική έκταση του φυλακίου, που φαίνεται ότι θα «επιταχθεί» στη διάθεση του «προσφυγικού».

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός για τη Λέσβο είναι οι εργασίες που βρίσκονται εδώ και λίγες (;) ημέρες σε εξέλιξη στο πρώην φυλάκιο του Στρατού στη Λεμονού, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν πως οι εργασίες γίνονται για τη διαμόρφωση νέας δομής για πρόσφυγες και μετανάστες. Το «Ε» επισκέφτηκε με το φακό του το πρώην φυλάκιο και κατέγραψε εικόνες με γκρέιτερ και μηχανήματα -με τη συνδρομή του Στρατού- να ισοπεδώνουν τη σημαντική έκταση του φυλακίου, που φαίνεται ότι θα «επιταχθεί» στη διάθεση του «προσφυγικού».

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός από την Αθήνα, όπου βρίσκεται από την αρχή της εβδομάδας, αντέδρασε άμεσα στη διαφαινόμενη αυτή εξέλιξη και, αφού επανέλαβε με δήλωσή του στο «Ε» την εναντίωσή του -και κατ’ επέκταση της δημοτικής αρχής- για οποιαδήποτε νέα δομή στο νησί, εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά του γι’ αυτήν τη νέα φημολογία που δεν διαψεύδεται. Ακόμη, με επιστολή του, που κοινοποιήθηκε και στον πρωθυπουργό, εκτός από το να εκφράσει την ξεκάθαρη εναντίωσή του, ζήτησε και έκτακτη σύσκεψη των φορέων της Λέσβου, παρουσία των συναρμόδιων υπουργών (φυσικά και του Γιάννη Μουζάλα), στη Μυτιλήνη, θέλοντας προφανώς να καταστήσει σαφέστατη τη διαφοροποίησή του από τις τελευταίες κυβερνητικές παλινωδίες στη διαχείριση του προσφυγικού.

Πριν όμως αναλυθεί το τι ακριβώς γίνεται αυτές τις ημέρες στο φυλάκιο της Λεμονού, προκαλώντας ήδη τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής του Καρά Τεπέ, θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως η προοπτική αξιοποίησης ενός… στρατοπέδου για την αποσυμφόρηση της Μόριας δεν είναι καινούριο ζήτημα.

 

Η φημολογία που δείχνει πως είχε βάση

Δεν είναι καινούριο ζήτημα, καθώς οι φήμες και η παραφιλολογία που δυστυχώς πάει «πακέτο» για μια τέτοια εξέλιξη κυκλοφορούσαν από τον περασμένο Ιούλιο, όταν και το «Ε» στις 25/7 με πρωτοσέλιδό του είχε αξιολογήσει κάποιες αξιόπιστες πηγές και είχε «φωτογραφίσει» ουσιαστικά το φυλάκιο της Λεμονού ως ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για να λειτουργήσει ως δομή που θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της Μόριας.

Εξάλλου, την ίδια περίοδο και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε προαναγγείλει τη δημιουργία νέων δομών ως «μονόδρομο» για την αντιμετώπιση της νέας φάσης του προσφυγικού, με στόχο μάλιστα να λειτουργήσουν μέσα στον Οκτώβρη, δεδομένου ότι το πραξικόπημα στην Τουρκία εντωμεταξύ είχε ήδη δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα που τυχαία ή όχι είχε συμπέσει με την εκκίνηση νέων αξιοσημείωτων ροών προς τα νησιά.

 

Το διαχειριστικό «τρίγωνο» Μόριας - Καρά Τεπέ

Επιστρέφοντας όμως στα της… δομής που φαίνεται πως διαμορφώνεται σήμερα που πλησιάζουμε στον Οκτώβρη, το «Ε» το καλοκαίρι έγραφε πως οι σχεδιασμοί κυβέρνησης σε συνεργασία με την αστυνομία αποσκοπούσαν σε ένα διαχειριστικό «τρίγωνο» μεταξύ Μόριας και Καρά Τεπέ. Μεταξύ του χοτ σποτ δηλαδή, του κέντρου φιλοξενίας του Καρά Τεπέ και, όπως επιβεβαιώνεται σήμερα, του φυλακίου της Λεμονού.

Το σχετικό ρεπορτάζ τότε μάλιστα είχε πάει ένα βήμα παραπέρα, επικαλούμενο την πληροφορία πως στη νέα δομή θα φιλοξενούνταν τα καθημερινά «δύσκολα περιστατικά», δηλαδή άτομα που έχουν αυξημένη παραβατική συμπεριφορά μέσα στη Μόρια και δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στο ασφυκτικά γεμάτο κέντρο της Μόριας.

 

Γαληνός - Καλογήρου: «Συζητάμε αποσυμφόρηση και μόνο»

 

Όλα αυτά όμως φαίνεται πως από εκτιμήσεις ή πληροφορίες που δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν στο απόλυτο επιβεβαιώνονται τελικά σήμερα από τις ίδιες τις εξελίξεις, αφού ως και την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ δεν υπήρξε καμία διάψευση. Εντύπωση ακόμη προκαλεί το γεγονός πως τόσο η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου όσο περισσότερο και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες και στην Αθήνα, σε κατ’ ιδίαν μάλιστα επαφές με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, έχουν άγνοια για την προοπτική αυτή!

Ο δήμαρχος μάλιστα, χωρίς να κρύβει και τον εκνευρισμό για τον απόλυτο αυτόν αιφνιδιασμό, αντιδρά δυναμικά και στέλνει άμεσα επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκφράζοντας -εκτός από την αντίθεσή του σε μία νέα δομή- και το αίτημά του για την πραγματοποίηση άμεσα μιας έκτακτης σύσκεψης για το προσφυγικό, παρουσία των φορέων του νησιού και φυσικά εκπροσώπων της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα του προσφυγικού.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε νέα δομή. Το νησί μας δεν μπορεί να σηκώσει άλλο βάρος. Συζητάμε μόνο στην κατεύθυνση αποσυμφόρησης και τίποτα άλλο», είπε χαρακτηριστικά στο «Ε», κάνοντας σαφές πως όχι μόνο κρατά αποστάσεις πια από τις κυβερνητικές παλινωδίες για το προσφυγικό, αλλά και πως δεν είναι διατεθειμένος να απορροφήσει άλλο ο ίδιος τους «κραδασμούς» (για λογαριασμό της κυβέρνησης) από τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Και τούτο από μόνο του αποτελεί είδηση ξεχωριστής σημασίας.

 

«Ουδέποτε ετέθη»

Αλλά και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου αντέδρασε στα ηλεκτρονικά δημοσιεύματα που έδειχναν προετοιμασίες για νέα δομή. Πρώτον, στις αλλεπάλληλες επικοινωνίες που είχε με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης για τα θέματα αυτά, ουδέποτε ετέθη τέτοιο ζήτημα. Η τελευταία επικοινωνία που είχε η περιφερειάρχης με τον κ. Μουζάλα ήταν αργά χθες το βράδυ, ημέρα Τετάρτη.

Δεύτερον, με αλλεπάλληλες επιστολές η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έχει με απόλυτη έμφαση υπογραμμίσει την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών και την πραγματικότητα ότι «το ζήτημα των ορίων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου εξαντλείται απολύτως στις δυνατότητες των υφιστάμενων δομών hot spots».

 

 Ο Μουζάλας «πάγωσε» τον Γαληνό

 

Πληροφορίες εντωμεταξύ αναφέρουν πως η πλευρά Γαληνού είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη από τις τελευταίες εξελίξεις, σε συνδυασμό και με τις πρόσφατες σαφείς εξηγήσεις του Γιάννη Μουζάλα στους φορείς της Χίου, όπου χωρίς περιστροφές ο γνωστός για την ειλικρίνειά του υπουργός είπε:

«Απαιτούνται σειρά διπλωματικών επαφών για να αποσπάσουμε έγκριση δυνατότητας μεταφοράς μεταναστών στην ενδοχώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας», ομολογώντας (και διαψεύδοντας για πολλοστή φορά τον ίδιο του τον εαυτό) πως όχι μόνο δεν μπορεί να περιμένει η Λέσβος, η Χίος και τα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου αποσυμφόρηση, αλλά βάσει όσων εκτυλίσσονται και μάλιστα στα κρυφά(;) σίγουρα θα πρέπει να περιμένουν άπαντα και νέες δομές! Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε και συνάντηση του δημάρχου με τον κ. Μουζάλα προχτές, όπου διαφάνηκε η διάσταση απόψεων πλέον ανάμεσα στους δύο αντρες, πάντα για το θέμα του προσφυγικού.

Σε κάθε περίπτωση όμως το γεγονός ότι αφενός στη γειτονική Χίο γίνεται συζήτηση με τους φορείς αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει για τη διαχείριση του προσφυγικού και αφετέρου το γεγονός ότι οι διεργασίες στη Λέσβο για το πού δύνανται να γίνουν (και αν) νέες δομές εμφανίζονται ως τετελεσμένες καταστάσεις προκαλούν δικαιολογημένα έως και οργή. Γι’ αυτό απαιτείται μια σύσκεψη -και άμεσα στη Μυτιλήνη- στην οποία η κυβέρνηση θα κληθεί να πει ξεκάθαρα το τι πρέπει ή θέλει να γίνει και πώς. Γιατί εάν συνεχιστούν οι παραφιλολογίες, οι παρασκηνιακές διεργασίες και οι χαρακτηριστικές παλινωδίες, θα πληθαίνουν οι επικίνδυνες ακραίες και ξενοφοβικές απόψεις και θα συμπαρασύρουν ακόμα και μετριοπαθείς πολίτες. Και οι εξελίξεις μπορεί να γίνουν απρόβλεπτες εντός της κοινωνίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey