Ο ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ, υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου, επικεφαλής του συνδυασμού «Μόνο για τη Λέσβο», μιλά στο «Ε» και δηλώνει ότι γνωρίζει από πού εκπορεύεται η εναντίον του επίθεση

«Δε θα τους περάσει»

16/05/2014 - 15:04

Ένας άνθρωπος με μακρά πορεία, τόσο στον α΄ όσο και στο β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, ο Σπύρος Γαληνός παρουσιάζει μιλάει για τους σχεδιασμούς και για το όραμά του.

Ένας άνθρωπος με μακρά πορεία, τόσο στον α΄ όσο και στο β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, ο Σπύρος Γαληνός παρουσιάζει μιλάει για τους σχεδιασμούς και για το όραμά του. Υποστηρίζει πως το τέλος της προεκλογικής περιόδου στην ουσία είναι η αρχή της προσπάθειας αντιμετώπισης των προβλημάτων του Δήμου Λέσβου.

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εσείς μόνιμα και σταθερά βάζετε ως προτεραιότητα τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στα χωριά του νησιού. Γιατί δίνετε τόσο μεγάλη σημασία στο ζήτημα αυτό;
«Ο λόγος είναι προφανής, είναι οι συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινά στα χωριά της Λέσβου - τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά σε όλη την Ελλάδα, στο πολλαπλάσιο όμως, εξ αιτίας του ελεεινού σχεδιασμού που έγινε στα πλαίσια του “Καλλικράτη” για τη Λέσβο.

Ουσιαστικά ο “Καλλικράτης” με την υπάρχουσα μορφή του, βάζει τρικλοποδιά στα χωριά μας, τους στερεί τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους και τις ικανότητές τους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.

Και τα χωριά μας έχουν και τη γνώση, και την ικανότητα να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Τους λείπει η αρμοδιότητα και αυτή θα τους τη δώσουμε, τους λείπουν τα μέσα και αυτά, στο μέγεθος των δυνατοτήτων μας, θα τους τα προσφέρουμε. Θέλουμε τα χωριά μας να ξαναγίνουν λειτουργικά, θέλουμε την αναγέννηση της λεσβιακής υπαίθρου. Η διοικητική αποκέντρωση δεν είναι απλώς άλλη μία πολιτική. Είναι μία συνολική πρωτοβουλία αλλαγής της ζωής των δημοτών μας προς το καλύτερο. Γιατί μέσα από τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στα χωριά, τα χωριά μας θα ξαναζωντανέψουν».

Αυτές τις μέρες, οι περιοδείες σας στα χωριά του νησιού είναι συνεχείς. Ποια είναι τα κύρια ζητήματα που σας θέτει ο αγροτικός κόσμος του νησιού;
«Ακούμε τους συμπολίτες μας γιατί αυτοί ξέρουν, αυτός που έχει το πρόβλημα, που παλεύει μαζί του καθημερινά, πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των αποφάσεων.

Τα αιτήματα είναι πολλά και δίκαια. Η άμεση αντιμετώπιση των καθημερινών του προβλημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μέριμνα και αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας. Το αίτημα αυτό είναι δίκαιο. Είναι αυτονόητο. Η ανάγκη του εργαζομένου να πηγαίνει με ευκολία στο χωράφι του να καλλιεργήσει, είναι αδιαμφισβήτητη και θα γίνει πράξη».

«Αθέμιτες επιθέσεις»

Τις προηγούμενες ημέρες δεχθήκατε μια αθέμιτη επίθεση από έναν άγνωστο ιστότοπο. Ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτή την ενέργεια κατά την εκτίμησή σας; Σας ενοχλεί αυτού του τύπου η αντιπαράθεση ή τη θεωρείτε στοιχείο της πολιτικής;
«Κοιτάξτε, αυτά είναι κόλπα που πιάνουν στην Αθήνα, όπου δεν ξέρει ο ένας τον άλλο και που η λάσπη κολλάει εύκολα. Στη Λέσβο οι σχέσεις είναι ανθρώπινες, άμεσες, προσωπικές. Ξέρουμε ο ένας τον άλλο, είμαστε γνωστοί. Ο κόσμος ξέρει και ποιος είμαι, και τι έχω κάνει, και τι έχω προσφέρει, και τι μπορώ να προσφέρω. Γι’ αυτό εδώ σε εμάς η λάσπη δεν κολλάει. Η λάσπη γυρίζει και λούζει αυτόν που την πετάει.

Και ξέρουμε ποιος είναι αυτός. Ποιος δεν έχει ρίζα στην τοπική κοινωνία και στήριξε την παρουσία του στην “επικοινωνιακή καταιγίδα” και στην αμέριστη συμπαράσταση υπουργού και μηχανισμών. Αλλά δε θα τους περάσει.

Ο κόσμος ξέρει και κρίνει, και δε συγχωρεί αυτούς που με φθηνά κόλπα προσπαθούν να του επιβληθούν. Προσωπικά επέλεξα να μην τους ακολουθήσω στον κατήφορο της λάσπης. Η πολιτική πρέπει να είναι καθαρή και ο καθαρός πολιτικός δεν μπορεί να έχει λασπωμένα χέρια».

Έχετε μιλήσει για την ανάδειξη του brand name «Lesvos» προκειμένου να αποκτήσουν υπεραξία τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παράγονται στο νησί. Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, απαιτείται να επιτευχθεί συμφωνία πολλών διαφορετικών πλευρών και μεγάλη προσπάθεια. Μπορεί ο Δήμος Λέσβου να φέρει εις πέρας ένα έργο αυτού του είδους;
«Ναι, μπορεί. Και να προσπαθήσει μπορεί, και να τα καταφέρει μπορεί. Και θα τα καταφέρει. Οργάνωση, σχεδιασμός, κινητοποίηση, υλοποίηση, διάχυση καινοτόμων συμπεριφορών. Ενεργοποίηση των δυνατοτήτων του τόπου μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τα καταφέρουμε, και θα τα καταφέρουμε. Ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο. Δε μας λείπει τίποτα. Το brand “Lesvos” είναι η στρατηγική ανάπτυξης του νησιού μας, της παγκόσμιας προώθησης των εκλεκτών προϊόντων που παράγουμε, είναι μία στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού μας».

Το πρόβλημα των πόρων

Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της μεγάλης μείωσης των πόρων που λαμβάνει ο Δήμος Λέσβου; Η έλλειψη κονδυλίων δε θα είναι τροχοπέδη στην προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματός σας;
«Πρώτον, συνεχής διεκδίκηση πόρων από την κεντρική εξουσία υπέρ της Λέσβου. Δεύτερον, συνεχής αναζήτηση νέων πηγών χρηματοδότησης. Με έμπνευση, δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητα, και τρίτον και εξίσου σημαντικό, με την ορθολογική διαχείριση των πόρων που έχουμε και με σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, μπορούμε και θα κάνουμε θαύματα.

Παράλληλα αξιοποιώντας σωστά τη δημοτική περιουσία και προχωρώντας συλλογικά και συνολικά σε αναπτυξιακές δράσεις, θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε και να παράγουμε νέο πλούτο για το νησί μας. Οι στόχοι μας είναι εφικτοί».

Υπάρχουν πηγές από τις οποίες ο Δήμος Λέσβου μπορεί να εξοικονομήσει πόρους που μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί;
«Ναι, υπάρχουν. Για παράδειγμα, με την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων και της λυματολάσπης, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα απόβλητα μετατρέποντάς τα σε ηλεκτρική ενέργεια. Μέσα από κινητές μονάδες, μπορούμε να παράγουμε ενέργεια και να είμαστε αυτόνομοι.

Σκεφτείτε μόνο πόσα χρήματα θα εξοικονομήσουμε. Σήμερα η επεξεργασία και μεταφορά της λυματολάσπης στον κεντρικό ΧΥΤΑ μάς κοστίζει κάθε χρόνο πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ. Σε άμεσο χρόνο επίσης μπορούμε να προχωρήσουμε στη μετατροπή της λυματολάσπης σε λίπασμα.

Αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας
»Επίσης, η ορθή αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας του νησιού μας, την οποία σε τεράστιο βαθμό έχει καταγράψει επιτυχώς η νυν δημοτική αρχή, μπορεί να αποφέρει πολύ μεγάλα οφέλη. Με τη δημιουργία θέσης αντιδημάρχου Επενδύσεων, γίνεται πολύ πιο εύκολη η κατάρτιση προτάσεων και η άμεση αδειοδότηση σε δράσεις για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Και αυτά είναι μερικά μόνον παραδείγματα αξιοποίησης πηγών που σήμερα είναι διαθέσιμα. Βάζουμε τις σωστές προτεραιότητες, σκεφτόμαστε έξυπνα και δημιουργικά πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα όσα έχουμε, υλοποιούμε το σχεδιασμό και διεκδικούμε συνέχεια περαιτέρω πόρους από κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης. Παλεύουμε για τη Λέσβο».

Πώς αισθάνεστε που η μέρα της κάλπης έρχεται και ο προεκλογικός σας αγώνας τελειώνει;
«Η προεκλογική εκστρατεία, ο προεκλογικός αγώνας, δεν είναι ένα τέλος, αλλά μία νέα αρχή. Την επομένη των εκλογών ξεκινάει ο πραγματικός αγώνας, ο δύσκολος αγώνας, ο αγώνας για την αναγέννηση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου μας.

Σε αυτό τον αγώνα, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι. Πρέπει να είμαστε μία γροθιά για το μέλλον μας, για τη ζωή μας, για τα παιδιά μας. Όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για να νικήσουμε τα προβλήματα, για να διεκδικήσουμε, για να πετύχουμε.

Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να κερδίσουμε τις εκλογές. Την Κυριακή είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες της Λέσβου θα ψηφίσουν με γνώμονα το καλύτερο για τον τόπο τους, το καλύτερο για την πατρίδα τους, το καλύτερο για τα παιδιά τους, για τα παιδιά μας. Για τη Λέσβο και Μόνο για τη Λέσβο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey