Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, υποψήφια περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, επικεφαλής του συνδυασμού «Εμείς, για το Αιγαίο», μιλά στο «Ε» λίγο πριν την κάλπη

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο»

16/05/2014 - 14:38

«Ο συνδυασμός μας ενώνει και δε διχάζει, δεν αρέσκεται σε ωραιοποίηση φτωχών σε έργο απολογισμών, ούτε σε διχαστικές λογικές με ταξίματα που θυμίζουν το “χτες”», τονίζει η επικεφαλής τού «Εμείς, για το Αιγαίο», υποψήφια περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

«Ο συνδυασμός μας ενώνει και δε διχάζει, δεν αρέσκεται σε ωραιοποίηση φτωχών σε έργο απολογισμών, ούτε σε διχαστικές λογικές με ταξίματα που θυμίζουν το “χτες”», τονίζει η επικεφαλής τού «Εμείς, για το Αιγαίο», υποψήφια περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ιεραρχώντας ως «συγκριτικά πλεονεκτήματα» της πρότασής της το ρεαλιστικό και με στοχευμένες δράσεις πρόγραμμα, που δίνει διέξοδο μέσω ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την Περιφέρειά μας.

«Έχουμε μια δυνατή ομάδα, με ικανούς υποψήφιους, με γνώση των ζητημάτων, έτοιμους για δράση, με εμπειρία στη διαχείριση κρίσιμων προβλημάτων και αποφασιστικότητα για αλλαγή νοοτροπίας», επισημαίνει μεταξύ άλλων η κ. Καλογήρου, που μερικές ώρες πριν την κάλπη δηλώνει πως πρέπει το Βόρειο Αιγαίο να αλλάξει ρότα γιατί «καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει».

Τι πιστεύετε πως μπορεί να αλλάξει στην Περιφέρεια με την ψήφο στις εκλογές της Κυριακής, σε ό,τι αφορά στη σχέση των πολιτών με το θεσμό; Του έχουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη;
«Πιστεύω πως όχι, για αυτό και πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των νησιωτών μας στο θεσμό της Περιφέρειας.

Οφείλουμε βεβαίως να αναρωτηθούμε γιατί υπάρχει αυτό το χάσμα και πώς θα γεφυρωθεί. Εκτός από το ότι η Περιφέρεια με εκλεγμένη διοίκηση είναι ένας σχετικά νέος θεσμός, ας αναρωτηθούμε όλοι γιατί ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι κατώτερος των περιστάσεων, τόσο σε ό,τι αφορά σε έργα υποδομής και αναπτυξιακές δράσεις, όσο και στη συμβολή για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των συμπολιτών μας.

Ο συνδυασμός μας “Εμείς, για το Αιγαίο” φιλοδοξεί ακριβώς η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου να αλλάξει ρότα με νέα πρόσωπα ικανά, με εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό της Λέσβου και των άλλων νησιών μας. Καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει».

«Τίποτα κάτω απ’ το τραπέζι…»

Αν όπως λέτε, υπάρχει χάσμα ανάμεσα στην Περιφέρεια και τους πολίτες, ποια πρώτα μέτρα θα λάβετε, αν εκλεγείτε, ώστε αυτό το χάσμα να γεφυρωθεί και να μην είναι ο θεσμός απόμακρος και απρόσωπος;
«Θεωρώ ότι η διοικητική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου είναι άμεση προτεραιότητα για εμάς, από την επομένη κιόλας των εκλογών. Ανοίγουμε μέτωπο κατά της γραφειοκρατίας, με αναβάθμιση των υπηρεσιών μας τόσο για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, όσο και για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, με άρση των εμποδίων και απλοποίηση των διαδικασιών για τη λειτουργία μιας επιχείρησης.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή θα καθιερώσουμε τη διαβούλευση και τη διαφάνεια στις αποφάσεις μας, ενώ η λογοδοσία προς τους πολίτες πρέπει να είναι απρόσκοπτη και συνεχής. Τίποτα κάτω απ’ το τραπέζι, καμμιά απόφαση ερήμην των πολιτών. Θα έλεγα ακόμα πως οφείλουμε να ενισχύσουμε τις διαδικασίες μιας αποκεντρωμένης περιφερειακής διοίκησης, με τους αντιπεριφερειάρχες στη Λέσβο και τα άλλα νησιά να ενισχύονται σε αρμοδιότητες».

Επισημαίνετε και εσείς τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου. Πώς όμως είναι εφικτό να επιλυθούν; Εσείς τι θα κάνετε, εφόσον εκλεγείτε;
«Αν συμφωνούμε όλοι πως το πιο μεγάλο πρόβλημα στην Περιφέρειά μας είναι η ανεργία, τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος από ένα άμεσο πακέτο αναπτυξιακών δράσεων.

Έχουμε την εμπειρία - και εγώ τα τελευταία χρόνια ως γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τα προβλήματα ανάπτυξης που αντιμετωπίζουμε, αλλά και να συζητήσω με τις τοπικές κοινωνίες τις προοπτικές επίλυσής τους.

Έχουμε, παράλληλα, και τη δυνατότητα αξιοποίησης των σημαντικών κοινοτικών πόρων, που θα είναι περισσότεροι από ποτέ, με ορίζοντα το 2020. Υπάρχουν βεβαίως και τομείς που δεν είναι της αρμοδιότητάς μας, όπως το πρόβλημα της ομαλής ακτοπλοϊκής σύνδεσης χειμώνα - καλοκαίρι, αλλά είμαστε έτοιμοι να πιέσουμε την κεντρική εξουσία και τους αρμόδιους φορείς για βιώσιμες λύσεις, χωρίς να εξαντλούμαστε σε υποσχέσεις, όπως κάποιοι ανθυποψήφιοι μπήκαν στον πειρασμό να πράξουν».
 
«Ενώνουμε, δε διχάζουμε»

Επιγραμματικά, ποια εκτιμάτε ως σημεία υπεροχής του συνδυασμού σας για τα οποία ζητάτε την ψήφο των συμπολιτών μας;
«Έχουμε πρόγραμμα, ρεαλιστικό, με στοχευμένες δράσεις, που ενώνει και δίνει διέξοδο μέσω ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την Περιφέρειά μας. Έχουμε μια δυνατή ομάδα, με ικανούς υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες και καταξιωμένους συμπολίτες μας, με γνώση των ζητημάτων της Περιφέρειάς μας και έτοιμους για δράση. Διαθέτουμε εμπειρία στη διαχείριση κρίσιμων προβλημάτων και αποφασιστικότητα για αλλαγή νοοτροπίας στην Περιφέρεια.

Ο συνδυασμός μας ενώνει και δε διχάζει, δεν αρέσκεται σε ωραιοποίηση φτωχών σε έργο απολογισμών, ούτε σε διχαστικές λογικές με ταξίματα που θυμίζουν το “χτες”. Πιστεύω στο θεσμό της Περιφέρειας, έχει μέλλον, εκεί θα κριθεί εάν το Βόρειο Αιγαίο θα κάνει ένα άλμα ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μας νησιά».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey