
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Διάσκεψη στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Η νησιωτικότητα και τα ιδιαίτερα ζητήματα που την αφορούν, ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ίδρυμα Ευγενίδου απ’ το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε..
Η νησιωτικότητα και τα ιδιαίτερα ζητήματα που την αφορούν, ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ίδρυμα Ευγενίδου απ’ το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.. Οι εισηγητές επιχείρησαν να αναδείξουν εκτός των δυσχερειών, τις προτάσεις τους για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι μειονεξίες της νησιωτικότητας.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Υπουργείου με την ευκαιρία της προεδρίας να προβληθεί η ιδιαιτερότητα της θαλάσσιας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ειδικότερα, της πολιτικής για τη νησιωτικότητα. Σημείωσε ότι βασική πολιτική του Υπουργείου είναι «τα νησιά να φτάσουν σε ένα επίπεδο συγκοινωνιακής, οικονομικής, εφοδιαστικής, ενεργειακής, εκπαιδευτικής, ιατροφαρμακευτικής, πολιτιστικής επάρκειας, για να μπορέσουν να μπουν μέσα σε συνθήκες ανταγωνισμού». Παράλληλα, περιέγραψε τις πρωτοβουλίες για τη χάραξη ξεκάθαρης νησιωτικής πολιτικής, αναφέροντας την απελευθέρωση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής από τα διοικητικά πάρεργα, τη συγκρότηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής και την ανάδειξη του θαλάσσιου τουρισμού. Επιπλέον, επεσήμανε ότι με το νέο νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε στη Βουλή για τα τουριστικά πλοία, βασικός στόχος του Υπουργείου είναι «να γεμίσουμε τις θάλασσες μας με ελληνικές σημαίες και να προσελκύσουμε περισσότερα σκάφη της Ευρώπης και άλλων χωρών σε μας. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να τονωθούν τα νησιά μας». Ακόμη ο υπουργός μίλησε για τα 1.000 λιμενικά έργα που εκτελούνται σε όλη την ελληνική επικράτεια, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ ανέφερε ως σημαντικό στόχο τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 - ‘20.
Η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη ανέφερε ότι η γεωγραφική κατανομή και απόσταση των περισσοτέρων νησιών από το κέντρο δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού, εξάρτησης και απομόνωσης σε διάφορα επίπεδα, επισημαίνοντας ως κύρια πτυχή του προβλήματος την οικονομική πλευρά, που επηρεάζει τη διασυνδεσιμότητα των νησιών. Έμφαση έδωσε στις πρωτοβουλίες που έχε αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και στο «καθεστώς κρατικών ενισχύσεων σε ό,τι αφορά επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος στα νησιά, τη στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Στήριξης».
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης - Ευγενίδης, επεσήμανε ότι «πρωταρχικό ρόλο στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση και ανάπτυξης θα διαδραματίσει και η σωστή πολιτική, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, σε θέματα νησιωτικότητας», υπογραμμίζοντας πως «δε νοείται Ευρώπη με νησιά απομονωμένα και χωρίς λογικές ευκαιρίες ανάπτυξης, εξ ου και η ανάγκη ενός ορθολογικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού». Χαρακτήρισε ως κομβικό σημείο την αειφορία, τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, την περαιτέρω ενδυνάμωση κλάδων, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, καθώς επίσης και τις ήπιες μορφές επεξεργασίας/συσκευασίας/branding τοπικών προϊόντων, που θα αποτελέσουν, όπως ανέφερε, «τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η ανάπτυξη, τόσο των παραδοσιακών όσο και των αναδυόμενων κλάδων».
Ο κ. Ευγενίδης ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα απ' το Ίδρυμα Ευγενίδου σε θέματα νησιωτικότητας με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στόχος της οποίας είναι - όπως είπε - «να συνεισφέρουμε σε κοινή προσπάθεια με το Υπουργείο Παιδείας στη διαμόρφωση εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών κυρίως στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».