Η βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου:

«Ναι στα κέντρα φιλοξενίας, όχι στα κέντρα κράτησης»

12/09/2013 - 14:54

Υπέρ της δημιουργίας ενός κέντρου ανοιχτής φιλοξενίας μεταναστών που θα έχει ως πρότυπο τη λειτουργία τού ΠΙΚΠΑ, και όχι στη δημιουργία ενός κέντρου πρώτης υποδοχής, που αργά ή γρήγορα θα μετατραπεί, όπως ειπώθηκε, σε νέα Αμυγδαλέζα ή μια νέα Παγανή, τάσσεται η βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου.

Υπέρ της δημιουργίας ενός κέντρου ανοιχτής φιλοξενίας μεταναστών που θα έχει ως πρότυπο τη λειτουργία τού ΠΙΚΠΑ, και όχι στη δημιουργία ενός κέντρου πρώτης υποδοχής, που αργά ή γρήγορα θα μετατραπεί, όπως ειπώθηκε, σε νέα Αμυγδαλέζα ή μια νέα Παγανή, τάσσεται η βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου. Αυτό υποστήριξε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο νησί, που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ.

Τη Λέσβο επισκέφτηκαν η βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Μάνια Μπαρσέφσκι, μαζί μέλη του Τμήματος Δικαιωμάτων τού ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο καμπάνιας του κόμματος για το κλείσιμο των κέντρων κράτησης.

Η βουλευτής τις δύο ημέρες που έμεινε στο νησί, επισκέφτηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, τον περίκλειστο χώρο του λιμανιού, όπου συνήθως φυλάσσονται μετανάστες, το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, το στρατόπεδο της Μόριας και τις κατασκηνώσεις τού ΠΙΚΠΑ, για να διαπιστώσει τι συμβαίνει με την υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων στη Λέσβο. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες από κοινού με την κ. Μπαρσέφσκι και το βουλευτή Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ζερδελή, μίλησε για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την επίσκεψή της στο νησί.

«Αργά ή γρήγορα…»
Όπως είπε, οι εγκαταστάσεις στη Μόρια δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα το συγκεκριμένο Κέντρο θα μετατραπεί σε μία νέα Αμυγδαλέζα, όπου άνθρωποι θα ζουν κάτω από άσχημες και κάθε άλλο παρά νόμιμες συνθήκες. «Είπαν ότι θα είναι Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, ωστόσο η εμπειρία μας δείχνει ότι θα μετατραπεί σε Κέντρο Κράτησης», είπε χαρακτηριστικά. Έσπευσε δε να επισημάνει ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν δομές που θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και χαρακτηρίζοντας φωτεινό παράδειγμα την περίπτωση των κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ και το πώς αυτό λειτούργησε από τις εθελοντικές οργανώσεις, τόνισε ότι το Κέντρο που θα δημιουργηθεί, θα έπρεπε να βασίζεται σε αυτό το πρότυπο. Βέβαια σημείωσε πως το συγκεκριμένο Κέντρο, εκτός από τη στήριξη των εθελοντών, επιβάλλεται να στηρίζεται οικονομικά από την Πολιτεία, που θα φροντίσει να το στελεχώσει.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τρίτης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο».

 

Στο έλεος του Θεού και… των εθελοντών!

Οι εθελοντές τρέχουν να βρουν φαγητό και κάποιοι από τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις τού ΠΙΚΠΑ, μη έχοντας λεφτά, βγαίνουν και ζητιανεύουν στην τριγύρω περιοχή για να φάνε. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στις κατασκηνώσεις, με ανθρώπους να πεινούν και να ζητιανεύουν για φαγητό και κάποιους άλλους - που μόνο αρμόδιοι δεν είναι - να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τους παράσχουν ό,τι μπορούν.

Την ίδια στιγμή, στελέχη τής Frontex διώχνουν από το κτήριο του ΠΙΚΠΑ γυναίκες και παιδιά, για να εγκατασταθούν οι ίδιοι. Το περιστατικό καταγγέλλεται ότι σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν στελέχη της συγκεκριμένης υπηρεσίας ζήτησαν να απομακρυνθούν από δωμάτια του κτηρίου οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά που έμεναν εκεί, για να εγκατασταθούν οι ίδιοι. Ωστόσο δεν τα κατάφεραν μετά από επέμβαση εθελοντών του Δικτύου «Χωριό τού Όλοι Μαζί», που τους υπενθύμισαν ότι δεν έχουν άδεια για να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Στις κατασκηνώσεις τού ΠΙΚΠΑ βρίσκονται σήμερα περισσότερα από 40 άτομα, μεταξύ των οποίων άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά. Υπενθυμίζεται ότι η κατασκήνωση άνοιξε τις πόρτες της μία ημέρα πριν την επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Οι αρμόδιοι τους οδήγησαν εκεί και, όπως υποστηρίζουν οι εθελοντές, δεν τους θυμούνται και τόσο συχνά...

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey