Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ριζοσπαστικές πολιτικές θέσεις διατύπωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη διάρκεια της ανοιχτής εκδήλωσης-συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης από το ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ. Λέσβου, το βράδυ της Τετάρτης. Μίλησε για κατάργηση των μνημονίων, για απομάκρυνση της τρόικας, αλλά και για διαγραφή του δημοσίου χρέους.
Βέβαια υπογράμμισε ότι η διαγραφή του χρέους είναι μια ρεαλιστική διεκδίκηση που μπορεί να προβάλει και να πετύχει η χώρα μας, κι ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Ιράκ, που προσφάτως προχώρησε σε διαγραφή του δημοσίου χρέους κατά 80%. Μια απόφαση που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ, επειδή αυτό τις συνέφερε, όπως υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ανέφερε ότι μεταξύ των χωρών που αποδέχθηκαν τη διαγραφή του χρέους, ήταν και η χρεωκοπημένη Ελλάδα.
Ακόμη μίλησε για την ανάγκη διαγραφής των χρεών που έχουν τα νοικοκυριά, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και οι μικρομεσαίοι αγρότες. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «χρειαζόμαστε μια νέα “σεισάχθεια”, για να ανασάνει η οικονομία και η κοινωνία, για να κάνει μια νέα αρχή ο τόπος». Μέτρο το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει μόλις αναλάβει την κυβερνητική εξουσία.
Για τις τράπεζες
Επίσης ανέφερε ότι κεντρική πολιτική επιλογή τού ΣΥΡΙΖΑ είναι η εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών. Θέση που τη δικαιολόγησε λέγοντας πως μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν δανειστεί από το Ελληνικό Δημόσιο ποσά που στο σύνολό τους πλησιάζουν το ύψος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ελλάδας. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα αξιοποιήσει τις τράπεζες ως αναπτυξιακό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας να επανέλθει η ΑΤΕ στον έλεγχο του δημόσιου τομέα, διότι αν δε διαθέτει η χώρα αγροτική τράπεζα, δε θα διαθέτει και αγροτική παραγωγή.
Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο τομέα, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ. τον θέλει ισχυρό και γι’ αυτό είναι αντίθετος με τις ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά ταυτόχρονα διαπίστωσε την ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι πελατειακές σχέσεις, η διαπλοκή και όλα τα αρνητικά στοιχεία που έχουν χαρακτηρίσει τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων επί δεκαετίες.
Ακόμη μίλησε για την ανάγκη δημόσιου ελέγχου των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, όπως είναι ο τομέας της ενέργειας. Σε ό,τι αφορά στους μισθούς και τις συντάξεις. είπε πως θα βελτιωθούν σταδιακά και σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Όμως ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει άμεσα στα 750 ευρώ, όπως και οι βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η διαιτησία κ.λπ..
Το οικονομικό μοντέλο που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ., θα δίνει μεγάλη σημασία στον αγροτοδιατροφικό τομέα, διότι παρέχει πολλές θέσεις εργασίας και δημιουργεί πλούτο και εισόδημα για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Ως επιτυχημένα παραδείγματα ανέφερε τη μέση Ιταλία (δηλαδή τις περιοχές της Τοσκάνης και της Ούμπριας) και την Ελβετία.
Για να γίνουν όλα τα παραπάνω, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι απαιτείται μια κυβέρνηση της Αριστεράς και η ενεργή συμμετοχή του λαού, δηλώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να πάρει τις τύχες της χώρας στα χέρια του και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα.
Όταν μέλος τού ΣΥΡΙΖΑ από το ακροατήριο έθεσε το ζήτημα της μετεξέλιξης του φορέα σε ενιαίο κόμμα, ο κ. Λαφαζάνης υπερασπίσθηκε το ρόλο των συνιστωσών τού ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Όμως υπογράμμισε πως είναι ανάγκη να έχει ενιαίο δημόσιο λόγο, δηλαδή να εκφράζονται αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις.
Οι Κ. Κουμλέλλης και Π. Λαφαζάνης, στην Πλατεία Σαπφούς
Περιοδεία
Γεμάτο ήταν το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης του κ. Λαφαζάνη στη Μυτιλήνη. Την Τετάρτη το πρωί επισκέφθηκε τη ΔΟΥ Μυτιλήνης, τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης. Το απόγευμα της Τετάρτης είχε συναντήσεις με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Χθες Πέμπτη, επισκέφτηκε τη Βιβλιοθήκη.