
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Έχασε έναν στους τρεις ψηφοφόρους
Ανατροπές ιστορικής σημασίας για την Αριστερά επεφύλασσε η κάλπη της 17ης Ιουνίου στη Λέσβο. Το ΚΚΕ, ηγετική δύναμη στο χώρο της Αριστεράς επί τέσσερις δεκαετίες, πέρασε στη δεύτερη θέση πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ με πολύ μεγάλη απώλεια ψήφων και ποσοστών.
Ανατροπές ιστορικής σημασίας για την Αριστερά επεφύλασσε η κάλπη της 17ης Ιουνίου στη Λέσβο. Το Κ.Κ.Ε., ηγετική δύναμη στο χώρο της Αριστεράς επί τέσσερις δεκαετίες, πέρασε στη δεύτερη θέση πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ - Ε.Κ.Μ. με πολύ μεγάλη απώλεια ψήφων και ποσοστών. Το Κ.Κ.Ε. εξέλεγε συνεχώς βουλευτή στο Νομό από το 1977. Αρχικά, την ιστορική μορφή του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας, Κώστα Βασάλο, και στη συνέχεια το Στρατή Κόρακα και το Σταύρο Σκοπελίτη. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου εξέλεξε βουλευτή των αγροτοκτηνοτρόφο Δημήτρη Καραγιάννη από την Κάπη, όμως λόγω της μεγάλης πτώσης του δεν κατάφερε να τον επανεκλέξει.
Έτσι, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Αριστεράς στο Νομό προέρχεται από το ρεύμα της Ανανεωτικής Αριστεράς και όχι το Κ.Κ.Ε., που είναι ο συνεχιστής της τριτοδιεθνιστικής κομμουνιστικής παράδοσης.
Η κάλπη της Κυριακής έδωσε στο Κ.Κ.Ε. 10,75% και 6.581 ψήφους, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην τέταρτη θέση πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου είχε λάβει 16,79% και 10.421 ψήφους. Δηλαδή μέσα σε 40 ημέρες είδε τη δύναμή του να υποχωρεί κατά 6,04 ποσοστιαίες μονάδες και 3.840 ψήφους. Αυτό σημαίνει πως έχασε περίπου μία στις τρεις ψήφους.
Το ντέρμπυ που φαινόταν αρχικά ότι θα δοθεί μεταξύ του Κ.Κ.Ε. και του ΠΑΣΟΚ για την τρίτη έδρα του Νομού, αποδείχθηκε φιλικός αγώνας χωρίς ενδιαφέρον. Από νωρίς το ΠΑΣΟΚ σχημάτισε μια διαφορά τριών μονάδων, που συνεχώς διευρυνόταν, για να κλείσει τελικά στις 3,41 μονάδες.
Το Κ.Κ.Ε. το 1996 στο Νομό Λέσβου είχε πάρει 14,39% και 11.603 ψήφους, το 2000 είχε πάρει 12,85% και 9.969 ψήφους, το 2004 είχε πάρει 11,62% και 9.318 ψήφους, το 2007 είχε πάρει 13,99% και 10.582 ψήφους και το 2009 είχε πάρει 14,1% και 10.088 ψήφους. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την ιστορικής σημασίας βουτιά που έκανε το κόμμα.
Αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, η ηγεσία τού Κ.Κ.Ε., σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, αντιλήφθηκε τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Γι’ αυτό και έκανε λόγο για πορεία κόντρα στο ρεύμα. Ανάλογες αναφορές έκανε και ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Θανάσης Παφίλης, κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη μία εβδομάδα πριν τις εκλογές.
Ένα στοιχείο που σίγουρα πρέπει να προβληματίσει τα στελέχη του κόμματος, είναι ότι για πρώτη φορά το εκλογικό του αποτέλεσμα στη Λέσβο δείχνει να ακολουθεί την πορεία που έχει πανελλαδικώς. Στις εκλογές τού 1996 το πανελλαδικό ποσοστό τού Κ.Κ.Ε. ήταν στο 5,61%, όμως στο Νομό μας το ποσοστό του ήταν σχεδόν τριπλάσιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αναφέραμε πιο πάνω.
Το Κ.Κ.Ε. με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι θα βρεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή των αγώνων και θεωρεί όπως η βάση της λαϊκής αντεπίθεσης πρέπει να είναι οι τόποι δουλειάς, οι κλάδοι και οι γειτονιές. Και πάνω απ’ όλα έχει την πιο μεγάλη σημασία η ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία, η κοινωνικοπολιτική συμμαχία, που θα παλεύει και για τα άμεσα και τρέχοντα ζητήματα, αλλά θα συγκεντρώσει δυνάμεις και για τη ριζική ανατροπή που χρειάζεται.