Πού καταγράφονται τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα ποσοστά στην «αριστερή» Λέσβο, τη «διχοτομημένη» Λήμνο, και τον «ανεξάρτητο» Άι-Στράτη

Εκλογικά «κάστρα» και... «υπόγεια»

10/05/2012 - 14:44

Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, το «Ε» λίγες μέρες μετά τις εκλογές βγάζει την ακτινογραφία των αποτελεσμάτων, δίνοντας έμφαση στη «χωροταξική» κατανομή των ψήφων, αναδεικνύοντας τα «κάστρα» και τα «υπόγεια» των κομμάτων που θα μετέχουν στη Βουλή.

Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, το «Ε» λίγες μέρες μετά τις εκλογές βγάζει την ακτινογραφία των αποτελεσμάτων, δίνοντας έμφαση στη «χωροταξική» κατανομή των ψήφων, αναδεικνύοντας τα «κάστρα» και τα «υπόγεια» των κομμάτων που θα μετέχουν στη Βουλή. Το πρώτο και ασφαλές συμπέρασμα της κάλπης είναι πως η Λέσβος, μετά την πολυετή επικράτηση εναλλάξ τού ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., βρήκε ξανά τις αριστερές της καταβολές. Η Λήμνος μοιράστηκε κυριολεκτικά σε πέντε κομμάτια, αν και «διχοτομήθηκε» σε ό,τι αφορά στη στάση της απέναντι στο μνημόνιο, ενώ ο Άγιος Ευστράτιος έδωσε, όπως αναμενόταν άλλωστε, τη μία στις τρεις ψήφους του στους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Μόλις για 70 ψήφους το Κ.Κ.Ε., όπως φαίνεται και στον πίνακα με τα αποτελέσματα ανά δήμο, δεν αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, κάνοντας ξανά τη Λέσβο «κόκκινο» νησί. Παραμένει όμως, παρά το γαλάζιο του χάρτη, βαθιά αριστερό, αφού αθροιζόμενες όλες οι δυνάμεις του αριστερού κι ευρύτερου χώρου (Κ.Κ.Ε., ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Μ.-Λ. ΚΚΕ - ΚΚΕ μ.-λ. κ.ά.) ξεπερνούν σε ποσοστό το 40%.

Δύο υποψήφιοι Επικρατείας
Η διάσωση της Ν.Δ. στη Λέσβο, όπως και η επικράτηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στον Άγιο Ευστράτιο, αποδίδονται ξεκάθαρα στις επιλογές των κομμάτων να συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτια Επικρατείας τους δύο υποψηφίους απ’ την εκλογική περιφέρεια Λέσβου. Όπως αποτυπώνονται στα ποσοστά ανά δημοτική ενότητα (πρώην δήμο) και τοπική/δημοτική κοινότητα, «κάστρο» τής Ν.Δ. στη Λέσβο είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Χαράλαμπου Αθανασίου, ενώ «κάστρο» των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι ο Άγιος Ευστράτιος, ιδιαίτερη παρτίδα της Χρυσούλας Καραϊσκάκη, ενός απ’ τα μικρά νησιά που ουδέποτε στο παρελθόν εκπροσωπήθηκαν σε εκλογές.

Ομοίως «κάστρα» για τη Ν.Δ. αποτέλεσαν δύο περιοχές της Λήμνου, οι Δημοτικές Ενότητες Ατσικής και Νέας Κούταλης, όχι γιατί ανέβηκε εκεί η δύναμή της, αλλά γιατί έπεσε πάρα πολύ η δύναμη του ΠΑΣΟΚ.
Σε ό,τι αφορά στα «υπόγεια», το πρώτο κόμμα στο Νομό δε βρήκε τις ψήφους που προσδοκούσε στις δημοτικές ενότητες όπου συγκέντρωσε πολύ μεγάλα ποσοστά το Κ.Κ.Ε. (Μανταμάδος), αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ (Μήθυμνας, Μυτιλήνης). Όπως επισημάναμε και το βράδυ των εκλογών, η Λήμνος έσωσε τα «προσχήματα» για τη Ν.Δ., που συγκέντρωσε στο νησί ποσοστό 22%.

Στη Λέσβο υπήρξε απευθείας πριμοδότηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων απ’ τις ψήφους παλιών νεοδημοκρατών, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τις Δημοτικές Ενότητες Πλωμαρίου και Ευεργέτουλα.

Ειδικά στην περιοχή Πλωμαρίου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 21,6% αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη, κι ήταν επόμενο, διότι πέραν της προνομιακής σχέσης που είχε με την περιοχή ο Σπύρος Γαληνός, ήταν υποψήφιος και ο δικηγόρος απ’ το Πλωμάρι Μανώλης Αρμενάκας.

Αναφορικά με τα «υπόγεια» του νέου κινήματος του Πάνου Καμμένου, εντοπίζονται εκεί που η Ν.Δ. έχει το μεγαλύτερο ποσοστό της, στην Αγία Παρασκευή, στην Αγιάσο, όπου Κ.Κ.Ε. και ΣΥΡΙΖΑ πήραν υψηλότατα ποσοστά, όπως και στη Δημοτική Ενότητα Μούδρου, που λόγω της υποψηφιότητας του Κώστα Αδαμίδη αποτέλεσε το «κάστρο» τής ΔΗΜΑΡ.

Τα «κόκκινα» χωριά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα που αφορούν σε «ιστορικά» χωριά τού Κ.Κ.Ε., που δικαίως κατέκτησαν ξανά τον προσδιορισμό «κόκκινα». Οι Δημοτικές Ενότητες Μανταμάδου, Αγιάσου και Ερεσού - Αντίσσης αποτελούν τα «κάστρα» τού Κ.Κ.Ε., με Κάπη, Μανταμάδο και Κλειώ -λόγω και της υποψηφιότητας του Δημήτρη Καραγιάννη-, αλλά και Μεσότοπο, Πτερούντα, Δάφια, Κάσπακα και Ταξιάρχες, να δίνουν ποσοστά από 31,5 έως 49,9% στο Κ.Κ.Ε..

Σε δυο δημοτικές ενότητες της Λήμνου, του Μούδρου και της Νέας Κούταλης, αλλά και στον Άγιο Ευστράτιο, για ακόμη μια φορά το Κ.Κ.Ε. μετρά λιγοστές ψήφους, με το χαμηλότερο ποσοστό του να εντοπίζεται στο χωριό Παναγιά, που πήρε πέντε μόλις ψήφους σε σύνολο 292 εγκύρων.
«Κάστρο» τού ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε η Αγιάσος, λόγω και της καταγωγής του Κώστα Κουμλέλλη, ενώ πρώτη δύναμη αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο δημοτικές ενότητες της Λέσβου, της Μήθυμνας και της πολυπληθέστατης Μυτιλήνης, όπου πήρε κάτι λιγότερο απ’ τις μισές συνολικά ψήφους του στο νησί της Λέσβου, ή πάνω απ’ το ένα τρίτο των ψήφων του στο Νομό. Η Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης ήταν εκείνη που εξέλεξε και το βουλευτή τού ΣΥΡΙΖΑ, πριμοδοτώντας το Γιάννη Ζερδελή με τους μισούς ακριβώς σταυρούς απ’ όσους συνολικά πήρε.

Στα χωριά-«κάστρα» τού ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται πρώτα οι παραδοσιακές περιοχές τού ΣΥΝ στη Λέσβο, η Συκαμνιά και η Κλειώ, ενώ πάρα πολύ καλά τα πήγε σε Σκουτάρο, Πάμφιλα, Παναγιούδα και Μύρινα, αφού στη λημνιακή πρωτεύουσα πήρε μόλις 73 ψήφους λιγότερες απ’ τη Ν.Δ. που βγήκε πρώτο κόμμα.

Σε ό,τι αφορά στα χαμηλά ποσοστά τού ΣΥΡΙΖΑ, εντοπίζονται διαδοχικά εκεί που έρχονται ως πρώτη δύναμη τρία κόμματα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, στη Δημοτική Ενότητα Ατσικής, η Ν.Δ., στη Δημοτική Ενότητα Αγίας Παρασκευής, και η ΔΗΜΑΡ, στη Δημοτική Ενότητα Μούδρου.

Η πανωλεθρία
Ο πιο μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι το ΠΑΣΟΚ. Απόδειξη της συντριπτικής του ήττας στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου είναι αφενός η απώλεια της έδρας και αφετέρου το γεγονός ότι παραμένει «κάστρο» του το χωριό Σκανδάλι, στο οποίο παρ’ ότι εντοπίζεται ένα απ’ τα πιο υψηλά του ποσοστά, 27%, έχασε το 54,4% της δύναμής του.

Σε επίπεδο Λέσβου κράτησε τα προσχήματα η Δημοτική Ενότητα Καλλονής, ενώ σε επίπεδο Νομού, όπως και με τη Ν.Δ., η Λήμνος ενίσχυσε κατά τι και το συνολικό ποσοστό τού ΠΑΣΟΚ.

Το κόμμα που στις προηγούμενες εκλογές είχε στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου 30.188 ψήφους και ποσοστό 42,2%, έχασε σχεδόν 22.000 ψήφους και το 28,7% της δύναμής του.

Σε ό,τι αφορά στο έβδομο σε δύναμη κόμμα σε επίπεδο Νομού, που ενισχύθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2009, τη Χρυσή Αυγή, βρίσκει τα μεγαλύτερα ποσοστά της σε όλη τη Λήμνο, στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Κούταλης, Ατσικής, Μούδρου και Μύρινας, αλλά και στην Αγία Παρασκευή. Στα «κάστρα» της στη Λέσβο διαδοχικά καταγράφονται το Πέραμα, η Μυχού και η Μόρια, ενώ μόνο σε μία απ’ τις 106 δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Νομού Λέσβου, στο Πεδινό, δε βρήκε καμμία ψήφο στις κάλπες. Οι δημοτικές ενότητες όπου παρουσιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά της, είναι της Μήθυμνας και της Πέτρας, όπως και του Πλωμαρίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey