Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι πρώτοι καρποί της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με το Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας και Χημείας του ΕΚΠΑ
Τους πρώτους καρπούς αποδίδει η προγραμματική σύμβαση «Φυτοχημική Ανάλυση της Βιοποικιλότητας των Νήσων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου», μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
Τα ερευνητικά αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο του 2018 στη Χίο, μετά την ολοκλήρωση της προγραμματικής σύμβασης, αποτέλεσαν το έναυσμα για την εκμετάλλευση και αξιοποίηση συγκεκριμένων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, με ζήτηση στην αγροδιατροφική βιομηχανία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη συμβόλαιο με εταιρία που δραστηριοποιείται στον σχετικό τομέα, για συλλογή και ξήρανση 800 κιλών του φυτού «αξίσταρος/αξίστης», που αφθονεί στα νησιά της Περιφέρειάς Βορείου Αιγαίου.
Ενα πρώτο βήμα
Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα, που αποδεικνύει ότι τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης εταιριών, για την απορρόφηση πρώτης ύλης από την μοναδικά πλούσια φυτική βιοποικιλότητά τους. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό, ότι η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε έναν τομέα όπου τα νησιά μας διαθέτουν το φυσικό προνόμιο μιας αυτονόητης υπεροχής.
Σημειώνεται ότι το φυτό «αξίσταρος» είναι αυτοφυές φυτό που αναπτύσσεται κυρίως κάτω από ελαιώνες, καθώς και σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιά (με χαρακτηριστικό την περιοχή της Αμαλής Λέσβου και τις πυρόπληκτες περιοχές της Χίου). Η ανθοφορία είναι από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και από το φυτό εξάγεται μια ελαιώδης ρητίνη, το λάβδανο, με ωραίο άρωμα και πικρή γεύση, με χρώμα σκούρο καφέ.
Κατά τη συγκριτική δειγματοληπτική ανάλυση που έγινε στο πλαίσιο της προγραμματικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, διαπιστώθηκε το υψηλό ποσοστό απόδοσης των φυτών της Λέσβου, η οποία σε όλα τα στάδια της ανάλυσης παρουσίασε τις υψηλότερες τιμές.
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, αξιολογώντας ως ιδιαίτερα θετικό το βήμα αυτής της πρώτης συνεργασίας δήλωσε σχετικά: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τις δυνατότητες του τόπου μας, στρέφει την προσοχή μας στη βιοποικιλότητά του και μας καλεί να κάνουμε διαρκώς το καλύτερο δυνατό για την αξιοποίησή της. Παίρνουμε πάντα όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες με στόχο το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ο αξίσταρος είναι δίπλα μας και μας δείχνει έναν δρόμο».