Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Συνέντευξη Τύπου παρεχώρησαν οι Χρ. Καλογήρου, Γ. Πλακωτάρης και Π. Τριανταφυλλίδης
Γνωριμία με το Κάστρο Μυτιλήνης και την Πολιόχνη της Λήμνου
Εν όψει των δύο εκδηλώσεων που προγραμματίζονται σήμερα Τρίτη στη Μυτιλήνη και αύριο Τετάρτη στη Λήμνο, στο πλαίσιο της ημέρας «Europe in my region - η Ευρώπη στην περιφέρειά μου» παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Γιώργος Πλακωτάρης, και ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Δρ. Παύλος Τριανταφυλλίδης. Ας σημειωθεί ότι η πρώτη από τις σχετικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας, έγιναν στα τείχη του Κάστρου της Χίου στις 30 Απριλίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Στην παρούσα Προγραμματική Περίοδο επισκευάζεται χερσαίο τμήμα των τειχών του σε μία προσπάθεια σταδιακής αποκατάστασής του.
Έτσι λοιπόν σήμερα Τρίτη στο Κάστρο της Μυτιλήνης, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, θα υπάρξει αυτή η δυνατότητα ενημέρωσης, τόσο σε μαθητές όσο και σε όποιον επισκέπτη θέλει να πάει και να επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Παύλο Τριανταφυλλίδη, και από τον προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Γιώργο Πλακωτάρη, τόσο για καθαυτό το έργο που χρηματοδοτείται στο Κάστρο της Μυτιλήνης, όσο και για το τι σημαίνει ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Η είσοδος στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
«Είναι μία δράση προβολής του έργου που πραγματοποιείται με χρηματοδοτούμενους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια προσπάθεια που γίνεται, για να φέρουμε κοντά τον κόσμο σε αυτό που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση και πολύ περισσότερο στο τι σημαίνει να χρηματοδοτεί η Ευρώπη προγράμματα. Συνήθως αυτό είναι μια έννοια μακρινή, πολλές φορές απρόσωπη και δεν έχει κανείς την ευκαιρία να δει από κοντά το τι ακριβώς συμβαίνει. Το πώς δηλαδή αξιοποιούνται τα ευρωπαϊκά χρήματα και τι σημαίνει αυτό για τον τόπο μας», τόνισε η κ. Καλογήρου.
«Στόχος μας λοιπόν είναι να φέρουμε ιδίως τους νέους ανθρώπους, στο να γνωρίσουν το τι σημαίνει ευρωπαϊκό πρόγραμμα, και κάτι δεν το γνωρίζεις διαβάζοντάς το ή από μακριά, αλλά το γνωρίζεις όταν έχεις τη δυνατότητα να περπατήσεις σε αυτό, να έχεις ανθρώπους εξειδικευμένους για να σε ενημερώσουν. Τα νέα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να φύγουν με πολύ περισσότερες, όχι μόνο γνώσεις, αλλά και μία ευχάριστη διάθεση για το ότι κάτι καλό γίνεται στον τόπο μας. Κι αυτό για να μετέχουμε κι εμείς οι πολίτες στην αξιοποίησή του όσο γίνεται περισσότερο γιατί το σημαντικό είναι, τα χρήματα τα οποία δίνονται να πιάνουν τόπο και να δίνονται προς όφελος όλων», πρόσθεσε η κ. Καλογήρου.
Στο Κάστρο Μυτιλήνης
Στο σημερινό πρόγραμμα, που θα είναι ουσιαστικά συμμετοχή πολιτών και μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τον κ. Τριανταφυλλίδη και στελεχών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, για το σημαντικό έργο που πραγματοποιείται στο βορειοανατολικό περίβολο του Κάστρου της Μυτιλήνης. Πρόκειται ουσιαστικά για το έργο συντήρησης και αποκατάστασης και ανάδειξης ενός πολύ μεγάλου κομματιού από τα μεσαιωνικά και οθωμανικά τείχη του Κάστρου της Μυτιλήνης. «Θα εξηγήσουμε στο κοινό το έργο, τη σημασία του, τις δυσκολίες και ποια αποτελέσματα θα φέρει από την ολοκλήρωσή του. Σήμερα το έργο της αποκατάστασης του βορειοανατολικού περιβόλου του Κάστρου της Μυτιλήνης, έρχεται να συμπληρώσει ως τμήμα το μεγαλόπνοο και πολύπλευρο έργο, που επί σειράς ετών γίνεται για την ανάδειξη του μεσαιωνικού πυρήνα της πόλης της Μυτιλήνης και τη στερέωση και αναστήλωση των ετοιμόρροπων τμημάτων των τειχών του», ανέφερε στο «Ε» ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι από τον βορειοανατολικό περίβολο, κοντά στις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, ενώ θα υπάρχει φωτογραφική έκθεση στην οποία αναδεικνύονται τμήματα του Κάστρου της Μυτιλήνης, όπως και άλλων μεσαιωνικών οχυρώσεων, κάστρων και αρχοντικών της εποχής των Γατελούζων της οθωμανικής περιόδου στη Λέσβο. «Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για τις περίφημες μεσαιωνικές κρύπτες που υπάρχουν στο Κάστρο της Μυτιλήνης και μετά η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή θα κάνει ειδική ξενάγηση για το πρόγραμμα “Η Ευρώπη στην περιφέρειά μου”», πρόσθεσε ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Το απόγευμα θα έχει στηθεί φωτογραφική έκθεση με τα έργα που υλοποιήθηκαν / υλοποιούνται στο Κάστρο Μυτιλήνης, ενώ θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση έργων κλασικής και ελληνικής έντεχνης μουσικής από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης.
Στη Λήμνο
Η δεύτερη εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη στην Πολιόχνη, στο έργο της αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης του περίφημου αυτού προ-ιστορικού οικισμού, ο οποίος αποτελεί και τον πρώτο αστικά οργανωμένο οικισμό σε όλη την Ευρώπη. Τα στελέχη της Εφορείας θα δείξουν τι σημαίνει Πολιόχνη για την Ευρώπη. Για τα παιδιά του Δημοτικού υπάρχει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Τα παιδιά θα κληθούν σε ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού ανακαλύπτοντας διάφορες μορφές της κοινωνικής ζωής της πόλης της Πολιόχνης. Σε ειδικά σημειωματάρια που έχουν εκδοθεί και αντιστοιχούν σε διάφορες φάσεις της Πολιόχνης, αλλά και με μολύβια χρωματιστά κ.ά., τα παιδιά θα αποτυπώσουν μέσω παιχνιδιών αυτά που βλέπουν. Με το χώμα και τη λάσπη, θα δουν πώς οι προϊστορικοί άνθρωποι κατασκεύασαν τον οικισμό της Πολιόχνης. Μέσα από το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ανακαλύψουν πώς οι Αρχαίοι οργάνωναν την πόλη τους, συμβάλλοντας στην κατανόηση του αρχαιολογικού θησαυρού και πλούτου που έχει το βορειοανατολικό Αιγαίο για τα παιδιά που αποτελούν το μέλλον του τόπου τους.
Και ενθύμια!
«Θέλαμε να προσεγγίσουμε μία ομάδα των νέων γενιών για να μπορέσουμε να τους ευαισθητοποιήσουμε σχετικά με τον αρχαίο πολιτισμό. Στο τέλος θα πάρουν ένα ενθύμιο από τη συμμετοχική τους διαδικασία: ένα καπελάκι για τους Λημνιούς και μια κούπα για τους Μυτιληνιούς!», είπε η κ. Καλογήρου.
Ο Γ. Πλακωτάρης
«Γίνεται προσπάθεια να αλλάξει η στρατηγική για την επικοινωνία και να μην είναι εκείνη η στατική πολιτική των προηγούμενων περιόδων σε σχέση με τα πόσα χρήματα έχει δώσει το ΕΣΠΑ -πράγματα τα οποία τις περισσότερες φορές ήταν απρόσωπα για τους πολίτες. Τώρα γίνεται μια προσπάθεια να ακουμπήσει ο πολίτης το έργο, να δει πώς γίνεται την ώρα που γίνεται. Να δει ότι το να είναι στην Ευρώπη, έχει τα θετικά του, όχι μόνο τα αρνητικά του, όπως ακούγονται τη σημερινή περίοδο με την αμφισβήτηση που υπάρχει στο θεσμό της Ευρώπης.
Ο μαθητικός πληθυσμός χρησιμοποιεί στ’ αλήθεια τα εκπαιδευτικά προγράμματα και αυτό είναι σημαντικό. Τελικά το έργο δεν είναι τα λεφτά του, αλλά αυτοί που δουλεύουν στο έργο, οι άνθρωποί του και οι πολίτες, που μετά θα το αξιοποιήσουν. Η αγωνία μάλιστα που συνοδεύει ένα έργο είναι σημαντική, γιατί χρειάζεται έγκριση από τη Διαχειριστική Αρχή, χαρτούρα και μεγάλη διαδικασία, καθώς και προσοχή με τις προθεσμίες», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γ. Πλακωτάρης, προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.