Χριστόφας: Διασώζεται και αξιοποιείται ένα ιστορικό κτίριο

Το Παλαιό Λιμεναρχείο γίνεται Κέντρο Πληροφόρησης

06/08/2024 - 14:30

Υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα και δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την επιλογή αναδόχου για το έργο με τίτλο «Επισκευή κτιρίου παλαιού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης για δημιουργία τοπικού κέντρου πληροφόρησης», συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου.

Ειδικότερα, το κτίριο του Παλαιού Λιμεναρχείου, λόγω της εξέχουσας θέσης του, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σαν κέντρο πληροφόρησης του Δήμου Μυτιλήνης και σαν γραφείο τουρισμού. Ωστόσο, για να είναι το κτίριο λειτουργικό πρέπει να γίνουν κάποιες εργασίες επισκευής - αναβάθμισης εσωτερικά και εξωτερικά, καθώς στο διάστημα που παραμένει κενό έχει υποστεί φθορές, οι οποίες εντοπίζονται στα επιχρίσματα, στα κιγκλιδώματα, στα εσωτερικά δάπεδα, στο εξωτερικό κλιμακοστάσιο και κυρίως στην στέγη.

Η προθεσμία κατάθεσης προσφορών λήγει τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024 στις 15:00 και η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 8 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 8 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Χριστόφας: Διασώζεται και αξιοποιείται ένα ιστορικό κτίριο

Ο κ. Χριστόφας δήλωσε σχετικά: «Είμαστε στην ευτυχή θέση να δημοπρατούμε το έργο επισκευής του Παλαιού Λιμεναρχείου της Μυτιλήνης και της δημιουργίας κέντρου πληροφόρησης σε αυτό. Πρόκειται για ένα έργο, που όχι μόνο ‘διασώζει’ ένα ιστορικό, εμβληματικό κτίριο, αλλά ανοίγει και τον δρόμο για την αξιοποίησή του, ώστε να αποτελεί ξανά κύτταρο της τουριστικής και πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας».

Το κτίριο ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Μυτιλήνης για χρήση για τα επόμενα 20 έτη προκειμένου να επισκευαστεί και αξιοποιηθεί, καθώς σήμερα παραμένει κλειστό και δεν χρησιμοποιείται. Στόχος της μελέτης, όπως αναφέρεται στην Τεχνική έκθεση είναι η επισκευή και επανάχρησή του, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους και τους επισκέπτες σαν κέντρο πληροφόρησης.

Σε ότι αφορά το ιστορικό σκέλος σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές κατασκευάστηκε το 1903 με έξοδα του ευεργέτη της πόλης Μυτιλήνης κ. Καβέτος από Οθωμανό αρχιτέκτονα, προκειμένου να στεγαστεί το Οθωμανικό λιμεναρχείο, ενώ και μετά την απελευθέρωση χρησιμοποιήθηκε για τον ίδιο σκοπό ως Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης μέχρι τη δεκαετία του 1960. Στη συνέχεια παραχωρήθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου στο Δήμο Μυτιλήνης, προκειμένου να μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο. Από το 2004 έως το 2007 αναπαλαιωμένο λειτούργησε παράλληλα με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και ως Γραφείο Τουρισμού του Δήμου.

Οι εργασίες

Στην Τεχνική περιγραφή των εργασιών περιλαμβάνονται στατικές εργασίες (αδιατάρακτη κοπή, συρραφή ρωγμών, αρμολόγημα, ομογενοποίηση μάζας, επιχρίσματα α’ ορόφου, εφαρμογή συστήματος ανόργανης μήτρας, νέος μεταλλικός σκελετός υποστήριξης πλάκας ισογείου & υπογείου, ανθρακοϋφασμα στην πλάκα της σκάλας ανόδου), γενικές οικοδομικές εργασίες και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

«Ως προς τις προτεινόμενες παρεμβάσεις όλες έχουν ως στόχο την συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση, είναι ήπιες αναστρέψιμες και δεν επεμβαίνουν στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου. Δεδομένου ότι το κτίριο έχει υποστεί πολλαπλές αλλοιώσεις στο βάθος του χρόνο και δεν διατηρεί ούτε την αρχική του μορφή, ούτε τα περισσότερα από τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία δεν θεωρούμε  ότι χάνει την ιστορικότητά του. Το κουφώματα που έχει το κτίριο είναι μεταγενέστερα και δεν πληρούν τις προδιαγραφές της μελέτης του κενάκ, έχουν ενεργειακές απώλειες και δεν αντιστοιχούν σε ένα σύγχρονο δημόσιο κτίριο. Τα να ξύλινα που προτείνονται θα είναι με διπλούς υαλοπίνακες ίδιας μορφής από ξύλο irocco πολύ ανθεκτικότερο από την υφιστάμενη σουηδική ξυλεία. Η στέγη αν επισκευαστεί τμηματικά δεν μπορεί να εξασφαλίσει κανείς την μεταγενέστερη αποδιοργάνωσή της σε άλλο σημείο καθώς από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι δεν υπάρχει πέτσωμα ή υγρομόνωση. Επίσης η μερική αντικατάσταση της επικεράμωσης θα δημιουργήσει χρωματική διαφοροποίηση.

Ως εκ τούτου προτείνεται η συνολική αντικατάσταση όλων των γαλλικών κεραμιδιών με νέα ίδιας μορφής. Ο φέροντας οργανισμός της στέγης δεν θα αφαιρεθεί, θα επισκευαστεί τμηματικά, θα τοποθετηθεί πέτσωμα, μεμβράνη για υγρομόνωση, πηχάκια στην νέα επικεράμωση. Πριν την απομάκρυνση των κεραμιδιών θα αφαιρεθεί με προσοχή και αρίθμηση η διακοσμητική ξύλινη γρυπίδα και τα τμήματα που είναι σε καλή κατάσταση θα επαναχρησιμοποιηθούν καθώς αποτελούν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κτιρίου. Τέλος τα αναβατόρια για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ είναι υποχρεωτικά στα δημόσια κτίρια βάση νομοθεσίας και προτείνονται εξωτερικά σε απόσταση από το κτίριο χωρίς να επηρεάζουν τον φέροντα οργανισμό και είναι αναστρέψιμη παρέμβαση.

Επιπλέον με την ανατικατάσταση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, της ψύξης – θέρμανσης και των δικτύων τηλεφωνίας θα βελτιωθεί η μορφή του κτιρίου καθώς θα αφαιρεθούν από τις όψεις όλες οι καλωδιώσεις και θα γίνει αίτημα απομάκρυνσης των καλωδίων της ΔΕΗ που στηρίζονται στη βορειοδυτική γωνία του κτιρίου. Ενώ ταυτόχρονα θα απομακρυνθούν και οι στάσεις που βρίσκονται σε επαφή με το κτίριο στη βόρεια όψη» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην Τεχνική Έκθεση που σύνταξαν οι Μαρία Σαρόγλου, Διονύσης Παναγόπουλος και Νικόλαος Αποστολέλλης.  

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey