Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σηκώνοντας ψηλά το ζήτημα της επικείμενης κατάργησης και των τοπικών συμβουλίων, ο «Άλλος Δρόμος» πήρε (πρώτος) θέση στην αναθεώρηση του «Καλλικράτη»
Αποτελώντας την πρώτη δημοτική παράταξη που καταπιάνεται με την επικείμενη αναθεώρηση του «Καλλικράτη», ο «Άλλος Δρόμος» έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Λέσβιον», προαναγγέλλοντας κινητοποίηση ενόψει της ολοκλήρωσης της σχετικής διαβούλευσης και ζητώντας άμεση συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αποκλειστικά και μόνο για τις αλλαγές που σχεδιάζονται. Κάνοντας λόγο για ζήτημα (και) δημοκρατίας που εγείρουν όλες οι σχεδιαζόμενες αλλαγές, που στόχο έχουν ούτε λίγο ούτε πολύ να ικανοποιήσουν τους «τεχνοκράτες» και τους «μεγαλοδημάρχους», ερημώνοντας τελικά την ύπαιθρο, ο επικεφαλής της παράταξης Στράτος Γεωργούλας ζήτησε όχι μόνο τη διατήρηση των τοπικών συμβουλίων, αλλά και την ουσιαστική αναβάθμισή τους, με την παράλληλη ενίσχυσή τους με αποφασιστικές αρμοδιότητες.
«Ο Καλλικράτης είναι ένας άθλιος και προβληματικός νόμος και η αλλαγή που απαιτείται δεν μπορεί να γίνει προς το χειρότερο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργούλας, παίρνοντας θέση και για το «χωροταξικό», τονίζοντας πως ο Δήμος Λέσβου πρέπει να σπάσει «όχι όμως ως αντάλλαγμα στις υπερσυγκεντρωτικές αρμοδιότητες που πάνε να δημιουργηθούν».
Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου προς τα μέσα ενημέρωσης ήταν και το μέλος της πολιτικής γραμματείας της παράταξης Μαρία Γιαννίκου, οι δύο εκλεγμένοι πρόεδροι τοπικών συμβουλίων με τον «Άλλο Δρόμο» Θέμις Καμμένος (Λεπέτυμνος) και Δημήτρης Θεοφάνους (Κλειώ) και η εκλεγμένη τοπική σύμβουλος Καλλονής Μυρτώ Χατζηνικολάου.
«Εγκληματικό να καταργηθούν οι κοινότητες»
Ο Στράτος Γεωργούλας, που πήρε πρώτος τον λόγο, προαναγγέλλοντας την παρουσίαση της συγκεκριμένης πρότασης της παράταξής του ενόψει της αναθεώρησης του «Καλλικράτη», αναγνώρισε ως θετικό στις σχεδιαζόμενες αλλαγές της Επιτροπής για τον επίμαχο νόμο μόνο την απλή αναλογική. Από εκεί και έπειτα όμως, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου από το ότι 73 χωριά χάνουν ουσιαστικά την υπόστασή τους στη Λέσβο. «73 χωριά εξαφανίζονται και 13 πρώην δήμοι μετατρέπονται σε τοπικά συμβούλια. Μιλάμε για μια τρομακτική υποβάθμιση που δείχνει και μια αντίθεση, αφού στην αναγκαιότητα να ενδυναμωθούν τα αποδυναμωμένα και “συμβολικά” τοπικά συμβούλια, σχεδιάζεται τελικά η κατάργησή τους. Δεν είναι όμως αυτή η λύση. Η λύση είναι η ενίσχυση των συμβουλίων με υπαλλήλους, με αποφασιστικές αρμοδιότητες και δυνατότητα αυτοδιαχείρισης των πόρων ΣΑΤΑ. Το συναντάμε συχνά σήμερα και το καταγγέλλουμε στις περιπτώσεις των απευθείας αναθέσεων ας πούμε. Οι οποίες υιοθετούνται κατά κόρον με τη δικαιολογία πως δεν υπάρχουν υπάλληλοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργούλας, δίνοντας το λόγο στη συνέχεια στους αιρετούς της «περιφέρειας» του δήμου.
«Οργάνωση και αντίσταση»
«Καταφέραμε και το πήραμε χαμπάρι ώστε να προλάβουμε να σώσουμε οτιδήποτε σώζεται», σχολίασε από τη μεριά του ο πρόεδρος της κοινότητας Λεπέτυμνου Θέμις Καμμένος και συνέχισε: «Εμείς, οι πρόεδροι των χωριών, είμαστε ουσιαστικά οι εθελοντές για να μπορέσει να ζήσει η αυτοδιοίκηση. Αν περάσει αυτή η αναθεώρηση, θα είναι η ταφόπλακα για την αυτοδιοίκηση και το χειρότερο είναι ότι δεν το καταλαβαίνει κανείς. Γιατί δεν έχει ιδέα πώς είναι να συντηρείς αγροτική οδοποιία, κοιμητήρια, ύδρευση, άρδευση και φωτισμό…».
Ο Δημήτρης Θεοφάνους, πρόεδρος της Κλειούς, σχολίασε από τη μεριά του πως η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, ειδικά τώρα που έχει γίνει στόχος η διάλυση της υπαίθρου και του πρωτογενούς τομέα. «Πρέπει να οργανωθούμε και να αντισταθούμε, καλό αγώνα σε όλους γιατί τώρα ξεκινάμε», κατέληξε από τη μεριά του.
«Καλλικράτης Β΄»
Η εκλεγμένη στο τοπικό συμβούλιο Καλλονής Μυρτώ Χατζηνικολάου, τέλος, ανέδειξε τον ουσιαστικά -γνωμοδοτικό και μόνο- ρόλο που έχει σήμερα το τοπικό συμβούλιο. «Είναι γνωστή η δυσλειτουργία των τοπικών συμβουλίων και η εξάρτησή τους από το δημοτικό συμβούλιο. Αυτή η δυσλειτουργία και το πόσο αποκομμένες είναι ενότητες από τον δήμο φάνηκε ακόμα περισσότερο σε περιπτώσεις εκτάκτων συνθηκών όπως με τις πλημμύρες και τα χιόνια», υποστήριξε.
Η κ. Χατζηνικολάου, ωστόσο, έθιξε και το θέμα της διάσπασης του δήμου, εκτιμώντας πως δεν αφήνεται κανένα περιθώριο συζήτησης επ’ αυτού στην αναθεώρηση. «Μιλάμε για έναν Καλλικράτη Β΄ που θα συντελέσει στο θάνατο της λεσβιακής υπαίθρου. Μιλάμε για ένα κείμενο κοροϊδία που είναι συνεπές μόνο στον προηγούμενο “Καλλικράτη”. Για ποια έκρηξη δημοκρατίας λοιπόν μιλάμε εκτός από τη συνέχιση της απαξίωσης του θεσμού».