Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Λαϊκή συνέλευση στο Πλωμάρι με επαναβεβαίωση της βούλησης για δημιουργία δήμου στη νότια Λέσβο, ανεβάζει κι αυτή το θερμόμετρο του «Καλλικράτη»
Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αν είναι αργά ή νωρίς για κάτι τέτοιο και πολύ περισσότερο το αν έχει κιόλας πιθανότητες επιτυχίας. Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική δημιουργίας ξεχωριστού δήμου στη νότια Λέσβο, δεν είναι κάτι καινούργιο. Όμως τις τελευταίες ημέρες η προοπτική αυτή, αρχίζει και μετατρέπεται σε επίσημο αίτημα προς την κυβέρνηση, με το Πλωμάρι να βγαίνει μέσω του αντιδημάρχου του Μανώλη Αρμενάκα… μπροστά και να αναμένει από μέρα σε μέρα ακρόαση από τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Εξάλλου η λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου, οδήγησε σε σύνταξη και υπογραφή σχετικού κειμένου της θέσης των Πλωμαριτών για ανεξάρτητο δήμο στη νότια Λέσβο, αλλά και στη συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα αναλάβει στο εξής τις (όποιες) επαφές γίνουν, στην κατεύθυνση «διασφάλισης» του νοτίου κομματιού της Λέσβου σε ενδεχόμενη διάσπαση του ενιαίου δήμου. Τυπικά βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε πως η βούληση για δημιουργία δήμου στη νότια Λέσβο, έχει εκφραστεί από τα αρμόδια συλλογικά όργανα (σ.σ. δημοτικό συμβούλιο) που έχει εκδώσει ψήφισμα υπέρ της δημιουργίας πέντε δήμων, ωστόσο η κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία (και) στο Πλωμάρι, προδίδει το ότι το «χωροταξικό», εν όψει της αναθεώρησης του «Καλλικράτη» όχι απλά παίζεται, αλλά είναι στην κορύφωση των διεργασιών του. Πολύ πρόσφατη εξάλλου είναι η δημόσια πανηγυρική προαναγγελία «διάσπασης» του δήμου Λέσβου εκ μέρους του επικεφαλής της αντίστοιχης λαϊκής συνέλευσης που έγινε πέρυσι τέτοια εποχή στην Καλλονή, Άρη Ελευθερίου και τάραξε ξανά τα λιμνάζοντα νερά του «χωροταξικού» του νέου Καλλικράτη.
Το κάλεσμα των Πλωμαριτών με πρόσκληση το σημερινό αντιδήμαρχο της εκεί δημοτικής ενότητας Μανώλη Αρμενάκα έγινε την περασμένη εβδομάδα και την Παρασκευή στο Πολύκεντρο του Πλωμαρίου, αποτυπώθηκε και σε κείμενο, η εκπεφρασμένη θέση για δημιουργία ανεξάρτητου δήμου στη νότια Λέσβο. Ειδικότερα, η λαϊκή συνέλευση του Πλωμαρίου, κατέληξε σε ένα κείμενο θέσεων, που είναι σύμφωνο, όπως τονίζεται, με την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (σ.σ. δημιουργία πέντε δήμων στη βάση της εισήγησης του Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης) αλλά και την αντίστοιχη (περσινή) απόφαση της λαϊκής συνέλευσης Καλλονής.
Το Πλωμάρι, έστω και με τις τελευταίες κινήσεις παραγόντων της περιοχής, επιχειρεί να καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να αποτελέσει τον τρίτο «πόλο» στον υπό διαμόρφωση αυτοδιοικητικό χάρτη του νησιού.
Γιατί δήμος στη νότια Λέσβο
Αλλά και με τις απόψεις «σχεδόν όλων των κομματικών οργανώσεων του νησιού από το 2008 μέχρι σήμερα», όπως γράφει αυτή. Με το Μανώλη Αρμενάκα μιλώντας στο «Ε» την επομένη της συνέλευσης αυτής, να τονίζει με νόημα πως οι Πλωμαρίτες δεν εξέφρασαν και δεν διεκδικούν κάτι που να παραπέμπει σε «τοπικισμό». Αλλά εξέφρασαν την βούληση να μην υπάρξουν στο μέλλον δημότες «δύο ταχυτήτων», εξαιτίας της διαπιστωμένης προβληματικής διοίκησης του σημερινού ενιαίου δήμου Λέσβου. «Ο αριθμός των Δήμων και ποιοι θα συμμετέχουν στο Δήμο Νότιας Λέσβου, δεν μας απασχολούν, ας αποφασίσει ο αρμόδιος Υπουργός. Εμείς βεβαίως, έχουμε άποψη επ' αυτού, και θα την υποστηρίξουμε όταν συναντηθούμε με τον Υπουργό. Η αναγκαιότητα ίδρυσης περισσότερων του ενός δήμου στη Λέσβο, ένας εκ των οποίων θα είναι στη νότια Λέσβο, το ιστορικό παρελθόν των Επαρχιών της Λέσβου και η συνδρομή των Πλωμαριτών στην απελευθέρωση του νησιού, το δυσδιοίκητο του ενός δήμου, αλλά και η αποτυχία του Ν. 3852/2010 εξ’ ου και η πληθώρα τροποποιήσεων του, θεωρούμε ότι καθιστά ζωτικής σημασίας την απόφαση ίδρυσης περισσοτέρων του ενός ή των δύο δήμων», είπε χαρακτηριστικά στο «Ε». Για να επιχειρηματολογήσει στη συνέχεια και για τους λόγους που το Πλωμάρι έχει κάθε δίκιο να απαιτεί έναν δικό του ανεξάρτητο δήμο, απαντώντας και στην εκτίμηση πως ένας δήμος στη νότια Λέσβο, δεν θα έχει πιθανώς διαχειριστική επάρκεια: «Είναι αποδεδειγμένο πως το νότιο κομμάτι του νησιού και το Πλωμάρι, έχει μεγάλες προοπτικές από κάθε άποψη τα τελευταία χρόνια. Είναι σε αναπτυξιακή τροχιά και τούτο το αποδεικνύουν και οι επενδύσεις στην οικοδομή που ξεπερνούν τα 20 εκ. ευρώ, σε μία περίοδο κρίσης. Η πύλη εισόδου δε, είναι και αυτή ένας παράγοντας που μπορεί να δώσει μία ώθηση στην περιοχή που αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά από άλλες του νησιού».
Ραντεβού με Σκουρλέτη
Η λαϊκή συνέλευση του Πλωμαρίου, αν και δεν μπορεί να διευκρινιστεί το αν τυγχάνει της «αποδοχής» άλλων πρώην «Καποδιστριακών» δήμων, όπως ο Πολιχνίτος, η Γέρα ή η Αγιάσος, όπως και να ΄χει είναι αποφασισμένη να στηρίξει το αίτημα δημιουργίας δήμου στη νότια Λέσβο. Τούτο το σημειώνουμε, γιατί η Αγιάσος ή η Γέρα θα «κουμπώσουν» αν και εφόσον προκύψει διάσπαση του δήμου Λέσβου σε κάποιον από τους νέους δήμους που θα προκύψουν, χωρίς να έχει αποτυπωθεί η βούλησή τους για το που θα ήταν ιδανικό να «χωροθετηθούν». Άρα δεν μπορεί να διαπιστωθεί και το αν συμμερίζονται απόλυτα τη διεκδίκηση του Πλωμαρίου που εμφανίζεται να «ηγεμονεύει» ενόψει διάσπασης, όπως και η Καλλονή. Παρ΄ όλα αυτά, ετούτη η «κίνηση του Πλωμαρίου» έχει προχωρήσει σημαντικά στην προσπάθειά της να εξαντλήσει τις πιθανότητες να «έχει δικό της δήμο» στο νέο «Καλλικράτη», ορίζοντας και μία επιτροπή «διεκδίκησης» από αξιόλογες προσωπικότητες του Πλωμαρίου. Η επιτροπή αυτή μάλιστα έχει ζητήσει ήδη ραντεβού με τον Πάνο Σκουρλέτη και αναμένεται να συναντηθεί μαζί του στο Υπουργείο Εσωτερικών αμέσως μετά το Πάσχα. Την επιτροπή απαρτίζουν εκτός από τον αντιδήμαρχο Μανώλη Αρμενάκα και οι Χρήστος Μητσάκης και Στάθης Βαρβαγιάννης (εκπροσωπώντας τις δύο μεγάλες ποτοβιομηχανίες του Πλωμαρίου), ο Ξενοφών Μαυραγάνης (συγγραφέας και πρόεδρος της Λέσχης «Βενιαμίν ο Λέσβιος») και ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης (πρόεδρος Ξενοδόχων Πλωμαρίου).
Σε ότι αφορά τώρα το μείζον, που δεν είναι άλλο από την πρόθεση (ή μη) της κυβέρνησης να διασπάσει καταρχήν το δήμο Λέσβου, πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση το σε «πόσους» δήμους θα τον διασπάσει, οι τελευταίες πληροφορίες (που επικαλούνται πάντα τοπικοί παράγοντες) έρχονται να αλλάξουν ξανά τα δεδομένα. Αφού από εκεί που επικρατούσε το σενάριο να έρθει το «χωροταξικό» μαζί με την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» μετά το Πάσχα, επέστρεψε ξανά η εκτίμηση πως αν και εφόσον ο Π. Σκουρλέτης προβεί σε διασπάσεις ορεινών και νησιωτικών δήμων, τότε θα το κάνει με πρόσθετη τροπολογία το καλοκαίρι.