Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο Γαληνός στην Αθήνα σε συναντήσεις με Σπίρτζη, Σκουρλέτη και Χαρίτση, ζητώντας μεταξύ άλλων και λυόμενες κατασκευές
Τα αδιευκρίνιστα ακόμα θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, τα ζητήματα οργάνωσης και συντονισμού αλλά και οι άμεσες ανάγκες που πρέπει να διευθετηθούν από τώρα, όπως για παράδειγμα οι επισκευές των σχολείων και οι λυόμενες αίθουσες που σίγουρα θα επιστρατευτούν, αναγκάζουν τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό να μεταβεί από την Πέμπτη στην Αθήνα για μια σειρά συναντήσεων με τους υπουργούς Χρήστο Σπίρτζη, Πάνο Σκουρλέτη και Αλέξη Χαρίτση. Αναμφίβολα, η πιο σημαντική είναι εκείνη με τον υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη, εν αναμονή και της υπογραφής των υπεσχημένων (από τις 22 Ιουνίου) ΚΥΑ. Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το (προσδοκώμενο) αποτέλεσμα των επαφών του δημάρχου με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη (σ.σ. ο οποίος χθες ενεργοποίησε την παροχή του οικονομικού βοηθήματος προς τους σεισμόπληκτους με πίστωση 300.000 ευρώ) και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας κ. Χαρίτση, με το Ειδικό Αναπτυξιακό ξανά στο τραπέζι συζήτησης καθώς και το θέμα των… χρηματοδοτήσεων, που έχει μετατραπεί σε σίριαλ.
Στο διάστημα της διήμερης παρουσίας του δημάρχου στην Αθήνα (Πέμπτη-Παρασκευή), θα συνοδεύεται από τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Νίκο Καρασάββα και θα επιδιωχθούν συναντήσεις και με τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ (Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου) Γιώργο Τερζάκη για τη γνωστή υπόθεση παραχώρησης του πάρκινγκ της Οδυσσέα Ελύτη και του Παλαιού Λιμεναρχείου αλλά και με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας για τις εκκρεμούσες νομιμοποιήσεις λιμένων.
Τα 17 σχολεία που «καίνε»
Την Παρασκευή στη μία το μεσημέρι, όμως, έχει προγραμματιστεί το πιο σημαντικό ραντεβού με τον υπουργό Υποδομών, που βρίσκεται στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες, Χρ. Σπίρτζη. Και εκτός από τα προφανή ζητήματα που «καίνε» και αφορούν στην επόμενη ημέρα του σεισμού και την έκδοση των ΚΥΑ, ο δήμος θα μπει στη διαδικασία από τώρα να διευθετήσει μαζί του ζητήματα που θα τα βρει σύντομα μπροστά της, με κύριο εκείνο των λυόμενων εγκαταστάσεων που θα χρειαστούν αλλά και την περαιτέρω συνεργασία με τον (πρώην) ΟΣΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος έχει ήδη εκτιμήσει πως θα χρειαστεί περί τις 50 λυόμενες κατασκευές για να καλύψει στεγαστικές ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω σεισμού και όχι μόνο, αφού ως γνωστόν 17 σχολεία έχουν -βάσει των αυτοψιών των μηχανικών- αγγίξει το… κόκκινο και απαιτούνται άμεσες επισκευές για να θεωρηθούν τον Σεπτέμβρη απόλυτα ασφαλή για τους μαθητές. Εκτός όμως των σχολείων που πειράχθηκαν από τον σεισμό, υπάρχουν και τα σχολεία που δημοπρατήθηκαν πριν από λίγους μήνες και είναι ήδη σε στάδιο ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού, όπως το 6ο δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης και το συγκρότημα στα πρώην «Υφαντήρια», που θα χρειαστούν έτσι κι αλλιώς λυόμενες αίθουσες.
Από εκεί και έπειτα λυόμενες κατασκευές και κοντέινερ θα χρειαστεί ο Δήμος Λέσβου και για κάθε ανάγκη που θα προκύψει, με δεδομένο πως ήδη έχουν διατυπωθεί αιτήματα εκ μέρους των πληγέντων της Βρίσας για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων για τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα ερείπια. Στον Χρήστο Σπίρτζη, ωστόσο, ο δήμαρχος θα επαναφέρει και το ζήτημα της παραλίας Ερεσού για το οποίο το Υπουργείο Υποδομών έδειξε πρόσφατα ενδιαφέρον και δεν αποκλείεται να «παίξει» για να μπει στο Ειδικό Αναπτυξιακό.
Σκουρλέτης και Χαρίτσης
Για θέματα που αφορούν στους σεισμόπληκτους και τα επιδόματα, ο δήμαρχος θα έχει συνάντηση στις 3.30 της Παρασκευής και με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, ενώ στις 5.30 ο κύκλος των επαφών στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση με τον Αλέξη Χαρίτση, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, με μείζον θέμα την προετοιμασία ενόψει της υποβολής πρότασης του Δήμου Λέσβου για το Ειδικό Αναπτυξιακό (τέλος Ιουλίου).
Ο δήμαρχος, που σίγουρα έτσι κι αλλιώς έχει πολλά να συζητήσει με τον υπουργό, με δεδομένη την εκπεφρασμένη δυσαρέσκειά του για τις χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης σχεδόν αποκλειστικά προς τις περιφέρειες, αναμένεται να ζητήσει τη χρηματοδότηση (και) μελετών για έργα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο νησί, εάν και εφόσον ενταχθούν στο έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης που εκπόνησε η κυβέρνηση για το βόρειο Αιγαίο.