Η αργή ανταπόκριση του κράτους στα του σεισμού έχει «επιβαρύνει» περί τα 2,25 εκ. ευρώ τον δήμο και… μεγαλώνει εις βάρος των δημοτών

Ο λογαριασμός πώς θα πληρωθεί;

20/09/2017 - 19:08

 

Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας να υπέγραψε (μόλις) χθες την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας για τα ποσά που προβλέπονται για να εκπληρώσουν τις σχετικές με τον σεισμό της Λέσβου ΚΥΑ, ωστόσο η σκληρή καθημερινότητα του νησιού στην προσπάθειά του να επανέλθει στην «κανονικότητα» συνεχίζεται, με το κράτος να είναι προς το παρόν απόν. Ο Δήμος Λέσβου εξακολουθεί χωρίς καμία οικονομική στήριξη να προσπαθεί να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την εγκατάσταση των λυομένων αιθουσών στα σχολεία, να αποκαθιστά τις (μικρές) βλάβες γενικότερα των σχολικών εγκαταστάσεων και να αίρει την επικινδυνότητα των δημοτικών (και όχι μόνο) κτισμάτων με ιδίους πόρους.

Ο «προϋπολογισμός» του «σεισμού», ωστόσο, αρχίζει να ξεφεύγει και να σκαρφαλώνει άνω των 2 εκ. ευρώ, δεδομένου ότι όλες οι διαδικασίες που απαιτούν οι εγκαταστάσεις των λυομένων αιθουσών ξέφυγαν από το αρχικά εκτιμώμενο κόστος, με τη δημοτική αρχή να ετοιμάζεται να δεσμεύσει από τα αποθεματικά του δήμου άλλες 290.000 ευρώ για τα πάνελ, τους γερανούς, τις μεταφορικές, τις γειώσεις, τον κλιματισμό και τη διασύνδεση με την αποχέτευση που απαιτεί η προσωρινή λύση των λυομένων αιθουσών, χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό της για το πότε θα «πληρωθεί» από το κράτος γι’ αυτές τις έκτακτες παρεμβάσεις, δεδομένου ότι ως σήμερα έχει πάρει μόλις 300.000 ευρώ, έχοντας ξοδέψει περί τα 2,25 εκ. ευρώ.

 

Τι πλήρωσε ο δήμος

Μπορεί αρχικά να φαινόταν απλή η διαδικασία να έρθουν οι περί τις 14 λυόμενες αίθουσες που απαιτούνταν για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των «κόκκινων» σχολείων από τον σεισμό, αλλά η πορεία δεν δικαίωσε ούτε τους υπολογισμούς της κυβέρνησης ούτε εκείνους της δημοτικής αρχής. Η γνωστή -κατόπιν εορτής- άφιξη των κοντέινερς εκ μέρους των «Κτηριακών Υποδομών Α.Ε.» πίεσε τον δήμο να «προλάβει» τον Σεπτέμβρη, αλλά πλέον βλέπει πως η μεταφορά και η εγκατάσταση της προσωρινής στέγης στα σχολεία κοστίζει πολύ παραπάνω από τις περίπου 20.000 ευρώ που δεσμεύτηκαν αρχικά για να πληρωθούν οι μεταφορικές εταιρείες. Αυτές τις ημέρες, εξάλλου, στον Πολιχνίτο, στο Πλωμάρι αλλά και στα πέριξ χωριά που «έχασαν» τα σχολεία τους, λειτουργούν… «εργοτάξια» που προσπαθούν να διαμορφώσουν τη νέα πραγματικότητα για τους μαθητές των σεισμόπληκτων περιοχών. Εργάζονται το λοιπόν ηλεκτρολόγοι, έξτρα γερανοί και στην πορεία διαπιστώνεται πως απαιτούνται προμήθειες σε ηλεκτρολογικό εξοπλισμό για να λειτουργήσουν οι λυόμενες αίθουσες. Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η κάλυψη για τον κλιματισμό των άρτι αφιχθέντων αιθουσών, που ανεβάζει το συνολικό κόστος για όλα ετούτα στις 290.000 ευρώ, ποσό που πρόκειται τις επόμενες ημέρες η δημοτική αρχή να δεσμεύσει από τα ταμεία του δήμου…

 

Ο λογαριασμός που πληρώνουν οι… δημότες

Με αφορμή τούτο λοιπόν, έχει ενδιαφέρον να δει κανείς σε αριθμούς τον τρόπο που ο επιβαρυμένος από κάθε άποψη Δήμος Λέσβου έχει «καλύψει» ως τα σήμερα την αργή ανταπόκριση του κράτους, ξεκινώντας από τον Ιούνη, τον μήνα του σεισμού, όπου το ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας έβαλε μπροστά τις 180.000 ευρώ (εν αναμονή των ΚΥΑ) για να καλύψει το επίδομα σίτισης και ενοικίου των σεισμόπληκτων, για να ακολουθήσουν οι 280.000 ευρώ που δόθηκαν για την άρση της επικινδυνότητας των επιβαρυμένων κτισμάτων. Ο δήμος, που δεν είχε την πολυτέλεια να περιμένει τις κατά καιρούς δεσμεύσεις των αρμοδίων υπουργών της κυβέρνησης που ανέλαβαν στην πράξη μεμονωμένες περιπτώσεις (βλέπε σχολείο Βρίσας), ή ευρύτερες παρεμβάσεις που ακόμα θα… αργήσουν («κόκκινα σχολεία») έβγαλε από τα ταμεία του και το ποσό του 1,2 εκ. ευρώ για να δώσει εργολαβίες για τις αποκαταστάσεις των ζημιών στα «κίτρινα» σχολεία και άλλες 300.000 ευρώ για τις μικρές βλάβες που ανέλαβαν οι σχολικές επιτροπές υπό τον Παναγιώτη Κατσαβέλη.

Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα έξοδα για τις τρίμηνες συμβάσεις που έγιναν (με αυτό το αμφιλεγόμενο «έκτακτο») για να καθαρίσουν τη Βρίσα, αλλά και τα καθημερινά αυξημένα έξοδα για τη χρήση των μηχανοκίνητου εξοπλισμού του δήμου για τις έκτακτες ανάγκες του σεισμού. Για να φτάσουν τον λογαριασμό με πρόχειρο υπολογισμό στα 2,25 εκ. ευρώ, με το Υπουργείο Εσωτερικών να έχει δώσει ως σήμερα, μόλις 300.000 ευρώ. Εξέλιξη που, σε συνδυασμό με τη γενικά πολύ καθυστερημένη ανταπόκριση του κράτους και το δεδικασμένο της (μη) κάλυψης των εξόδων του προσφυγικού (τα οποία η δημοτική αρχή τα μετακύλησε στους… δημότες και στα ανταποδοτικά), δεν προμηνύει τίποτε το ευοίωνο για τα οικονομικά του Δήμου Λέσβου, ο οποίος ελπίζει ότι το κράτος θα αναλάβει αυτό που του αναλογεί, γιατί δεν έχει λογική τις δαπάνες αυτές να καλείται να τις πληρώσει ο δημότης, που μάλιστα είναι και «πληγωμένος» από τον σεισμό και παλαιότερα από τις καιρικές καταστροφές!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey