Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το κτίριο της Άντισσας γίνεται Κέντρο Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων & το κτίριο του Πολιχνίτου Μονάδα Ψυχικής Υγείας
Η παραχώρηση του ΚΑΠΗ Άντισσας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους , πέρα από την αδιαμφισβήτητη ανάδειξή του όπως αυτό προκύπτει από την μέχρι τώρα δράση του Δ/ντη του Νίκου Ζούρου, σηματοδοτεί το «ναυάγιο» της προσπάθειας λειτουργίας του χώρου αυτού ως Γηροκομείο - παράρτημα του «Ζαχάρειου» Οίκου Ευγηρίας της Αγίας Παρασκευής.
Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος αυτοδιοικητικός σχεδιασμός ήθελε η «Ζαχάρειος Πρότυπος Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Αγ. Παρασκευή» να λειτουργεί ως ομπρέλα τόσο για το Γηροκομείο της Άντισσας όσο και το αντίστοιχο του Πολιχνίτου. Ωστόσο εκ του αποτελέσματος ο στόχος αυτός άλλαξε αφού το κτήριο που προοριζόταν για Γηροκομείο στον Πολιχνίτο ανακοινώθηκε, πριν από λίγο καιρό, ότι επιδιώκεται να λειτουργήσει ως Μονάδα Ψυχικής Υγείας, ενώ το κτήριο που προοριζόταν για Γηροκομείο στην Άντισσα θα λειτουργήσει ως Κέντρο Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Φιλοξενίας Φοιτητών. Στόχος της Δημοτικής Αρχής, όπως ειπώθηκε και στις δύο περιπτώσεις, να αξιοποιηθούν τα κτίρια αυτά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Αναλυτικότερα στις 15 Φλεβάρη 2024 ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ιδρύσει Μονάδα Ψυχικής Υγείας στο κτήριο του πρώην ΚΑΠΗ και Γυμνασίου Πολιχνίτου. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος υπέγραψε Προγραμματική Συμφωνία με την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ με σκοπό την διεκδίκηση ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδας Ψυχικής Υγείας και συγκεκριμένα ενός Οικοτροφείου τύπου Α3, με σκοπό την δωρεάν ολιστική υποστήριξη ατόμων με οργανικά ψυχοσύνδρομα, νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές. Η διεκδίκηση γίνεται στο πλαίσιο της σχετικής Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, για την επιλογή Φορέων Λειτουργίας Μονάδων Ψυχικής Υγείας.
Στις 20 Μαρτίου 2024 ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, κατά την διάρκεια της προγραμματικής συμφωνίας με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου δήλωσε ότι: «Το εγκαταλελειμμένο και ουδέποτε αξιοποιημένο Δημοτικό Κτίριο του ΚΑΠΗ της Άντισσας θα παραχωρηθεί στο Μουσείο το οποίο θα το αξιοποιήσει μετατρέποντάς το σε Κέντρο Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Φιλοξενίας Φοιτητών οι οποίοι έρχονται στην Λέσβο για πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ασκήσεων πεδίου στο Απολιθωμένο Δάσος, στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου και στην φιλοξενία θερινών σχολείων» και πως ο εξοπλισμός θα παραχωρηθεί σε δομές περίθαλψης και υγείας του Δήμου, επισημαίνοντας προηγουμένως ότι υπάρχει σχετική γνωμοδότηση από την τοπική κοινότητα.
Ο προγραμματισμός της προηγούμενης αυτοδιοικητικής περιόδου
Ο προγραμματισμός της προηγούμενης αυτοδιοικητικής περιόδου είχε στόχο την λειτουργία του Γηροκομείου Άντισσας και του Πολιχνίτου ως παράρτημα του ΖΑΧΑΡΕΙΟΥ. Θυμίζουμε ότι το θέμα για το Γηροκομείο Άντισσας είχε έρθει στο προσκήνιο όταν στις 08/01/2021 ο τότε και σημερινός Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης είχε πραγματοποιήσει επιτόπια επίσκεψη ανακοινώνοντας ότι η Περιφέρεια θα διαθέσει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους για την λειτουργία από κτιριακής απόψεως του Οίκου Ευγηρίας της Άντισσας ως παράρτημα του «Ζαχάρειου».
Έναν μήνα αργότερα ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος υποβάλει στην ΠΒΑ αίτημα χρηματοδότησης 100.000 ευρώ για την αποκατάσταση του Γηροκομείου Άντισσας, όπως αναφερόταν σε σχετικό δελτίο Τύπου που είχε κοινοποιηθεί «σκοπός της Δημοτικής Αρχής Βέρρου να τεθούν οι καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την πλήρη λειτουργία και των τριών γηροκομείων ευθύνης του Δήμου: εκείνο του Πολιχνίτου, της Αγίας Παρασκευής και της Άντισσας». Μάλιστα όπως σημειωνόταν σε σχετικό δελτίο, υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο για την επίτευξη του στόχου αυτού. Ακόμη ο τότε αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Στρατής Ζαφείρης επισήμαινε ότι στόχος του Δήμου είναι η αναβάθμιση του ΚΑΠΗ Άντισσας σε γηροκομείο και όχι απλά η διατήρησή του στο παλαιό του καθεστώς.
Τον Απρίλιο του 2021, ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος ζητούσε με επιστολή του στους Υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας και Πρόνοιας και Οικονομικών την αύξηση της δυναμικότητας του Δημοτικού Ιδρύματος «Ζαχάρειος Πρότυπος Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Αγ. Παρασκευή». Συγκεκριμένα πρότεινε την επέκταση της δυναμικότητας της Ζαχάρειου Πρότυπης Μονάδας Ηλικιωμένων, σε 100 κλίνες, ιδρύοντας παράρτημα στην Δημοτική Κοινότητα Άντισσας και στη Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου, χρησιμοποιώντας τα εξοπλισμένα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με προδιαγραφές γηροκομείων.
Το Γηροκομείο Άντισσας
Το κτίριο αυτό έχει ολοκληρωθεί εδώ και τρεις δεκαετίες σχεδόν, αλλά ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται. Για το ιστορικό να πούμε ότι για την ανέγερση του συγκεκριμένου κτιρίου δαπανήθηκαν πόροι από το Συμβούλιο της Ευρώπης επί υπουργού Υγείας Γεώργιου Γεννηματά, όταν πρόεδρος ήταν ο Κώστας Κορδώνης. Το 1989 η κυβερνητική αλλαγή έφερε την διακοπή της χρηματοδότησης. Το 1999 επί δημάρχου Πολύδωρου Αμπατζή και με την βοήθεια του τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φραγκλίνου Παπαδέλλη, χρηματοδοτήθηκε το υπόλοιπο του έργου με εθνικούς πόρους. Ο κ. Αμπατζής με την λήξη της θητείας του κατάφερε να αφήσει ολοκληρωμένο κτίριο.
Τον Φεβρουάριο του 2022 ο Περιφερειάρχης , Κώστας Μουτζούρης επισκέπτεται την Άντισσα και τότε πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Κοινοτικό Γραφείο παρουσία του Προέδρου της Κοινότητας Κυριάκου Καραμιχαήλ, μελών του Τοπικού Συμβουλίου, του Αντιδημάρχου Δυτικής Λέσβου Ιορδάνη Ιορδάνου, του Περιφερειακού Συμβούλου Στρατή Κυρατζή και του προέδρου του Δ.Σ. της «Ζαχάρειου» Στέφανος Αποστόλου. Ο Περιφερειάρχης τότε, όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, έθεσε το ζήτημα της καθυστέρησης των διαδικασιών για την λειτουργία του Γηροκομείου Άντισσας, ζητώντας από τους εμπλεκόμενους να τις προχωρήσουν άμεσα ώστε το κτίριο να μπορέσει άμεσα να φιλοξενήσει ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη φροντίδας.
Το Μάρτιο του 2022 θα εγκριθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΒΑ για το έτος 2022 μετά από εισήγηση του τότε αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού και ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Χριστόφα, στο οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η επισκευή του Γηροκομείου της Άντισσας με προτεινόμενο προϋπολογισμό 100.000ευρώ.
Τον Μάρτιο του 2023 ο πρόεδρος της «Ζαχάρειου», Στέφανος Αποστόλου, δήλωνε στο «Ε» ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της «Ζαχάρειου» είχε πάρει ομόφωνη απόφαση η οποία συνηγορεί στην ένταξη του Γηροκομείου της Άντισσας στη Ζαχάρειο.
Επόμενο βήμα ήταν η σύνταξη οικονομοτεχνικής από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου η οποία όπως επισημαίνει στο «Ε» ο τέως πρόεδρος της Κοινότητας, Κυριάκος Καραμιχαήλ δεν εκπονήθηκε τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.
Το Γηροκομείο Πολιχνίτου
Σε ότι αφορά την περίπτωση του γηροκομείου στον Πολιχνίτο να θυμίσουμε ότι το 2010, ανακαινίσθηκε το εν λόγω κτήριο προκειμένου να λειτουργήσει ως Γηροκομείο, 12 κλινών, είχε εγκριθεί ο εξοπλισμός του όμως μέχρι σήμερα ουδέποτε λειτούργησε για λόγους κυρίως οικονομικούς.
Είχε γίνει μάλιστα προσπάθεια να το λειτουργήσει ως γηροκομείο η Μητρόπολη Μυτιλήνης, εντασσόμενο στα Φιλανθρωπικά και έχοντας την «εμπειρία» από τη λειτουργία του γηροκομείου Μυτολήνης, αλλά δεν τελεσφόρησαν και παρέμεινε αναξιοποίητο στον Δήμο Πολιχνίτου (σημερινό Δήμο Δυτικής Λέσβου) για να λειτουργήσει ως Γηροκομείο.