Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
-Εν αμφιβόλω ξανά η «αποζημίωση» του δήμου Λέσβου για τις δαπάνες του για εργασίες στη μετά σεισμόν εποχή
-Οι υπηρεσίες των Υπουργείων άναψαν «κόκκινο» στο αίτημα ένταξης στο ΠΔΕ, απορρίπτοντας (σε πρώτη φάση) τη «φόρμουλα» Κορκολή
Επιβεβαιώνοντας πλήρως τους προβληματισμούς που είχε διατυπώσει από την πρώτη στιγμή το «Ε», για το κατά πόσο… εύκολο είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να αποζημιώσει «με ένα απλό αίτημα» -όπως διατείνονταν ο ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων κ. Κορκολής- τον δήμο Λέσβου, για τα ποσά που δαπάνησε καλύπτοντας τις έκτακτες ανάγκες του σεισμού, πληροφορίες μας αναφέρουν πως εκ πρώτης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων άναψε «κόκκινο» στην χρηματοδότηση ύψους 2,7 εκ. ευρώ. Αφού το αντικειμενικό πρόβλημα, ήταν και είναι σε κάθε περίπτωση, η μη δυνατότητα του ΠΔΕ να χρηματοδοτεί ετεροχρονισμένα έργα και γενικά παρεμβάσεις που έχουν ήδη… υλοποιηθεί. Όπως συμβαίνει δηλαδή στην περίπτωση των έργων και των έκτακτων παρεμβάσεων του δήμου Λέσβου, στην μετά σεισμόν εποχή. Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στον δήμο Λέσβου τώρα, γνωρίζουν ήδη το «όχι» των Υπουργείων Οικονομίας και της ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά διατηρούν σε πρώτη φάση στάση αναμονής, αφού από το περιεχόμενο των επιστολών τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς για την «αποζημίωση» του δήμου Λέσβου, δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για το πώς θα ξεπεραστεί η γραφειοκρατία. Και αναμένουν -πριν ενδεχομένως τοποθετηθούν και δημόσια- το πώς η κυβέρνηση θα επιχειρήσει(;) να ξεπεράσει τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους και να εκπληρώσει μία ακόμη δέσμευσή της για τη Λέσβο, που απ΄ ότι φαίνεται ξανά, θα περάσει (στην καλύτερη) από… 40 κύματα.
Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Λέσβου, βάσει της οδηγίας του ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων κ. Κορκολή, αιτήθηκε μέσω της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, την ένταξη των έργων και παρεμβάσεών του για τις έκτακτες ανάγκες του σεισμού, στο ΠΔΕ. Η Περιφέρεια, μέσω της Περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου, ζήτησε ακολούθως τα τεχνικά δελτία όλης της «δραστηριότητας» του δήμου Λέσβου για τις ανάγκες του σεισμού, (που υπολογίστηκε ότι κόστισε περί τα 2,7 εκ. ευρώ) και εν συνεχεία απέστειλε και τυπικά το αίτημα για κάλυψη του ποσού, μέσω του ΠΔΕ στα αρμόδια Υπουργεία. Πριν λίγες ημέρες μάλιστα, ο δήμος ανταποκρίθηκε πλήρως στο τυπικό κομμάτι της αίτησης και η Περιφέρεια επανήλθε μετά τη διατύπωση της σύμφωνης γνώμης της για την ένταξη των έργων, προωθώντας και τα τεχνικά δελτία, που ήταν και τα προαπαιτούμενα για την ένταξη των έργων στο ΠΔΕ.
Την περασμένη Παρασκευή όμως, η ανταπόκριση της ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και Οικονομίας, ήταν μάλλον απογοητευτική, αλλά όχι και μη… αναμενόμενη. Αφού επιβεβαίωσε όλους τους προβληματισμούς που διατύπωσε εξαρχής το «Ε» για το κατά πόσο το ΠΔΕ θα μπορέσει να «δικαιολογήσει» την ένταξη έργων που έχουν… ήδη εκτελεστεί, αλλά και τις ενστάσεις του δήμου Λέσβου, για το αν όντως η υποδειχθείσα από τον ίδιο τον κ. Κορκολή, διαδικασία για να επιστρέψουν στα ταμεία του δήμου, τα 2,7 εκ. ευρώ, είναι η ενδεδειγμένη. Και το «κόκκινο» λοιπόν που άναψαν οι υπηρεσίες της ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων, περιπλέκει ξανά τα πράγματα και θέτει εκ νέου εν αμφιβόλω την αποζημίωση του δήμου Λέσβου για την υποκατάσταση του κράτους, στη δύσκολη μετά σεισμόν εποχή.
Η λύση της «τράμπας» έργων
Τι μπορεί να γίνει για να ανατραπεί η δυσμενής κατάσταση αυτή τη στιγμή για την προοπτική αποζημίωσης ουσιαστικά του δήμου Λέσβου; Από το περιβάλλον του δημάρχου, τηρείται σε πρώτη φάση σιγή ιχθύος, αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις τόσο του ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων κ. Κορκολή, όσο και γενικά της κυβέρνησης. Η οποία έχει αναγνωρίσει την «οφειλή» ουσιαστικά του κράτους προς τον δήμο Λέσβου, ειδικά για το κομμάτι αποκατάστασης των ζημιών στα σχολεία του νησιού. Ωστόσο φαίνεται -για πολλοστή φορά- πως η «φόρμουλα» που σκέφτηκαν τα στελέχη της κυβέρνησης για να καλύψουν δύσκολες περιπτώσεις «αποζημιώσεων» της Λέσβου, δεν «βγαίνει» και πως θα χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος, μέχρι να καταλήξουν στον τρόπο που θα αποδεσμευτούν οι χρηματοδοτήσεις. Ως εκ τούτου, φαίνεται πως σαν ρεαλιστική λύση στο νέο αδιέξοδο, (σ.σ. που παραπέμπει απευθείας σε εκείνο που προέκυψε επί των εκτάκτων αναγκών του προσφυγικού και της αποζημίωσης, που δεν ήρθε ποτέ στα ταμεία του δήμου από το κράτος) θα «παίξει» η προοπτική «τράμπας» ουσιαστικά των έργων που έγιναν στη μετά σεισμόν εποχή: να ανταλλαχθούν δηλαδή τα 2,7 εκ. ευρώ, με έργα που έχει προγραμματίσει ο δήμος Λέσβου να πραγματοποιήσει στο εγγύς μέλλον. Όπως για παράδειγμα οι ευρείες ασφαλτοστρώσεις που έχουν ενταχθεί στο νέο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου και οι οποίες αντί να χρηματοδοτηθούν μέσω των πόρων του δήμου, να ενταχθούν στο ΠΔΕ.
Εν αναμονή της επίσημης αντίδρασης
Όλα αυτά βέβαια είναι εικασίες και… εκτιμήσεις. Αφού η κυβέρνηση, έχει και το μαχαίρι, αλλά και το πεπόνι και θα κληθεί να ξεπεράσει το κακό της παρελθόν, όπου δεν κατάφερε να εκπληρώσει «δεσμεύσεις» της, επειδή επέλεξε λάθος… τρόπο, για να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία που μπλοκάρει τις πολλές η αλήθεια είναι «έκτακτες καταστάσεις» που πέρασε η Λέσβος τα τελευταία δύο χρόνια. Και για να μην μπει στη διαδικασία ούτε η Περιφέρεια, ούτε ο δήμος, να συνεχίζουν να κάνουν… εικασίες , καλό θα είναι να υπάρξει άμεσα μία αντίδραση εκ μέρους των αρμοδίων Υπουργείων, για να μη χαθεί κι άλλος χρόνος, μέχρι να βρεθεί ο ιδανικός τρόπος κάλυψης των δαπανών του δήμου Λέσβου.