Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
- Το αδιέξοδο στο κληροδότημα του Πλωμαρίου είναι κατά πώς φαίνεται πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι φαινόταν ως σήμερα…
- Ασύλληπτη γραφειοκρατία, νομικά κενά και καμία απολύτως πρόβλεψη για το μέλλον των 13 εργαζομένων του γηροκομείου δείχνει η επόμενη ημέρα
Ο Δήμος Λέσβου, σε ό,τι αφορά το γνωστό αδιέξοδο που έχει προκύψει στη λειτουργία του «Μιχαλέλλειου» και έχοντας ξαφνικά μείνει και ακάλυπτος από την κυβέρνηση (σ.σ. έτσι όπως φάνηκε και από την πρόσφατη σχετική επιστολή του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάλλη), περνάει στην αντεπίθεση μέσω του αντιδημάρχου Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα, ο οποίος σήκωσε το... γάντι που πέταξε ο Γιώργος Πάλλης (σ.σ. όταν από το ρόλο του σωτήρα που είχε πριν από λίγους μήνες, πλέον εμφανίζεται μέχρι και να ασκεί κριτική στο δήμο), κάνοντας λόγο για ξεκάθαρο εμπαιγμό εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά και για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην -σε κάθε περίπτωση- υπεσχημένη τροπολογία για λύση στο ειδικό πρόβλημα του «Μιχαλέλλειου» κληροδοτήματος.
Την ίδια ώρα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Τσουπής βρίσκεται σε αλλεπάλληλες επαφές με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αφού χωρίς τη νομοθετική «φόρμουλα» η διοίκηση του Κληροδοτήματος πρέπει να περάσει άμεσα στο Δήμο Λέσβου, χωρίς όμως να είναι σε θέση -όπως λέει στο «Ε»- να μπορεί να πάρει μια σαφή κατεύθυνση ή οδηγία για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει! Την ίδια στιγμή, οι 13 (απλήρωτοι από το Γενάρη) εργαζόμενοι του Κληροδοτήματος εξακολουθούν να βρίσκονται στον αέρα και να πασχίζουν με όσες δυνάμεις τούς έχουν απομείνει να κρατήσουν όρθιο το «Μιχαλέλλειο» με τη συνδρομή των συγκινητικών δωρεών της τοπικής κοινωνίας του Πλωμαρίου και όχι μόνο.
Παραμένει στον... αυτόματο
Το «Μιχαλέλλειο» λοιπόν εξακολουθεί να λειτουργεί στον αυτόματο, έχοντας μπει πια στον τέταρτο μήνα από τότε που ουσιαστικά η (ιδιόμορφα) καθυστερημένη εφαρμογή του «Καλλικράτη» το πέταξε εκτός εμβέλειας της οποιασδήποτε διοίκησης. Πριν από λίγες ημέρες, μια αποκαλυπτική επιστολή του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάλλη προς τους 13 απλήρωτους εργαζομένους του Κληροδοτήματος ουσιαστικά ενημέρωνε πως η κυβέρνηση δεν δύναται (τελικά) να προχωρήσει στην τροπολογία που είχε υποδείξει τον περασμένο Γενάρη για να βάλει τέλος στο αδιέξοδο, η οποία μάλιστα είχε υποδειχθεί από στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και θα απελευθέρωνε το κληροδότημα να διοικείται από το τοπικό συμβούλιο Πλωμαρίου -όπως όριζε ο διαθέτης, αλλά δεν προβλέπεται από τον «Καλλικράτη»- και θα εξασφάλιζε και τους 13 εργαζόμενούς του να συνεχίζουν να εργάζονται με το ίδιο καθεστώς που ίσχυε ως την 1/1/2017.
Τη «φόρμουλα» αυτή θυμίζουμε ότι την επεξεργάστηκε η κυβέρνηση (βάσει των εξηγήσεων της δημοτικής αρχής για την ιδιαιτερότητα της υπόθεσης) για να δώσει λύση έτσι ώστε το τοπικό συμβούλιο Πλωμαρίου να συνέχιζε να έχει και την οικονομική διαχείριση του κληροδοτήματος, όπως ορίζει δηλαδή ο διαθέτης. Ωστόσο, σύμφωνα με το update του ιδίου του βουλευτή Λέσβου Γ. Πάλλη αναφορικά με την εξέλιξη γύρω από την τροπολογία -έτσι όπως αποτυπώθηκε στην απάντηση που απέστειλε στους εργαζομένους του κληροδοτήματος- αυτή δεν πρόκειται να έλθει ποτέ, αφού σκοντάφτει τελικά επάνω στο προφανές, δηλαδή στην υπόσταση και στη δομή του «Καλλικράτη»!
Τι θα γίνει αν περάσει στο Δήμο Λέσβου
Τούτων δοθέντων, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι μόνο μία και συγκεκριμένη. Το κληροδότημα υποχρεωτικά πρέπει να περάσει στη διοίκηση του Δήμου Λέσβου με πρόεδρό του το δήμαρχο Σπύρο Γαληνό. Πέραν αυτού όμως, στο δήμο δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τίποτα άλλο: ούτε το πώς (αφού δεν προβλέπεται) μπορούν να προσλάβουν προσωπικό για το κληροδότημα, ούτε το τι θα κάνουν με τους σημερινούς εργαζομένους, ούτε το πώς θα μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα του γηροκομείου.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Τσουπής και ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας, που βρίσκονται σε στενή συνεργασία για να βάλουν τάξη στο… χάος, εξηγούν στο «Ε» πως τα δεδομένα λίγο έως πολύ έχουν ως εξής: Για δυο με τρεις ακόμη μήνες το κληροδότημα θα λειτουργεί χωρίς διοίκηση και χωρίς να είναι σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις του (προμηθευτές, μισθούς εργαζομένων και γενικά τα λειτουργικά του) και από εκεί και έπειτα θα πρέπει η οικονομική επιτροπή του δήμου να συνεδριάζει για το παραμικρό που θα αφορά τη λειτουργία του κληροδοτήματος και εν συνεχεία οι αποφάσεις να περνούν από δημοτικό συμβούλιο. Σε όλα αυτά βέβαια, που αποτελούν προϊόντα εκτιμήσεων, θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεδομένα υπάρχει νομικό κενό, αφού ο διαθέτης έχει σαφώς ορίσει η διοίκηση του κληροδοτήματος να προέρχεται από το Πλωμάρι…
«Η γραφειοκρατία είναι τεράστια και αντικειμενικά είναι δύσκολο να λειτουργήσει. Εγώ όμως είμαι υποχρεωμένος να δω και να πράξω τα νόμιμα και είμαι σε συνεχείς επαφές με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, χωρίς όμως να παίρνω ως τώρα μια ξεκάθαρη κατεύθυνση. Είναι πολλά τα ερωτηματικά. Οι εργαζόμενοι σήμερα του “Μιχαλέλλειου” ας πούμε θεωρούνται ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου;», είπε στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Τσουπής, ο οποίος βαδίζει στο άγνωστο, παρά το ότι έχει και εμπειρία από διαχείριση κληροδοτημάτων.
«Τα νομοθετήματα είναι για να υπηρετούν τους πολίτες»
Πιο καυστικός, όμως, ήταν στις δηλώσεις του στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας, ο οποίος ήταν παρών τον περασμένο Γενάρη σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν στα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών καθώς και με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κληροδοτημάτων και είχε συνεργαστεί για την προώθηση μιας νομοθετικής ρύθμισης που θα εξασφάλιζε το «Μιχαλέλλειο». Ο τελευταίος δεν έκρυψε την έκπληξή του για την ξαφνική προτροπή του κ. Πάλλη να πάει ο δήμος στα Δικαστήρια για να βρει λύση τη στιγμή που συνεργάστηκε μαζί του για να βγει αυτή η νομοθετική φόρμουλα που ασφαλώς και θα λύτρωνε το κληροδότημα και από διαδοχικά λάθη του παρελθόντος εκ μέρους της αυτοδιοίκησης και των παλαιότερων κυβερνήσεων.
«Μιλάμε για εμπαιγμό εκ μέρους της κυβέρνησης. Είναι αδικαιολόγητη η καθυστέρηση που επέδειξε στο θέμα της τροπολογίας για την οποία συνεργαστήκαμε από το Γενάρη. Τα νομοθετήματα είναι για να υπηρετούν τους πολίτες, όχι για να υπηρετούν οι πολίτες τα νομοθετήματα!», είπε αρχικά για να προσθέσει πως όλες αυτές οι λογικές οδηγούν στην ερήμωση της περιφέρειας. «Οι εργαζόμενοι είναι στα όριά τους. Δεν είναι απλό αυτό που γίνεται στο “Μιχαλέλλειο”, του οποίου το κοινωνικό έργο και η σημασία για το Πλωμάρι είναι γνωστά. Θα αναλάβουμε δράση και θα διεκδικήσουμε λύσεις και μάλιστα άμεσα»!
Η συγκινητική προσφορά του Πλωμαρίου στο γηροκομείο
Το «Ε», ωστόσο, επικοινώνησε και με τους 13 εργαζομένους του «Μιχαλέλλειου», οι οποίοι στην τελευταία επιστολή τους προς το βουλευτή Λέσβου Γιώργο Πάλλη ζητούσαν να γίνει πράξη η υπόσχεση για την τροπολογία και μάλιστα άμεσα, προαναγγέλλοντας μάλιστα κινητοποιήσεις αν δεν προκύψει κάτι στο μεσοδιάστημα για μετά το Πάσχα.
Όπως παραδέχονται, δεν έχουν εικόνα για το μέλλον τους ούτε απ’ αυτά που τους είπε ο κ. Πάλλης αλλά ούτε και από τις κινήσεις που γίνονται από μεριάς δήμου, αναδεικνύοντας και το μείζον πρόβλημα που ακούει -εκτός από το δικό τους μέλλον και τις αποδοχές τους- και στους 45 τρόφιμους…
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι εργαζόμενοι του γηροκομείου, με αφορμή την επικοινωνία του «Ε», μετέφεραν τις ευχαριστίες τους για τη συγκινητική -όπως λένε- βοήθεια που έτυχαν από την τοπική κοινωνία του Πλωμαρίου και στους δεκάδες χορηγούς και δωρητές που απέδειξαν την ευαισθησία τους καλύπτοντας για τρεις και πλέον μήνες τις πάγιες ανάγκες λειτουργίας του κληροδοτήματος. Από τις ευχαριστίες τους δεν ξέχασαν ούτε το βουλευτή Λέσβου Γιώργο Πάλλη, παρά το ότι εξελίσσεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή τελευταία, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα τους τελευταίους μήνες προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενίσχυση του γηροκομείου από το Ταμείο Στήριξης Πρωτοβουλιών και Δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το Ταμείο προσέφερε είδη διατροφής που καλύπτουν τις ανάγκες των περιθαλπόμενων για έναν μήνα καθώς και τα τρόφιμα που θα χρησιμοποιηθούν για το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα. «Κάθε πρόσφορά δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με περισσότερη αγάπη και κουράγιο την υλοποίηση του σκοπού μας, να βοηθήσουμε τους εξυπηρετούμενους του ιδρύματος παράσχοντάς τους καλύτερη ποιότητα ζωής», σημειώνουν οι εργαζόμενοι του «Μιχαλέλλειου».