Από τον "Άννα στον... Καϊάφα" η μελέτη του έργου, μέσω μιας διαδικασίας που φανερώνει ξεκάθαρες σκοπιμότητες τόσο προς την ακύρωση όσο και προς την προώθηση του έργου

Εκθέτουν και... εκτίθενται στο θέμα του Κολυμβητηρίου

12/11/2018 - 14:42 Ενημερώθηκε 13/11/2018 - 12:32

Συνεχίζεται το «σήριαλ» που κρατά εγκλωβισμένη κάθε εξέλιξη του έργου του κολυμβητηρίου στα Θέρμα, μετά το γνωστό «απαγορευτικό» που σήκωσε το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ως γνωστό οι 12 παρατηρήσεις του ΣΑ, οδήγησαν τις διαδικασίες στο δευτεροβάθμιο ουσιαστικά συμβούλιο (Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αιγαίου), το οποίο με τη σειρά του, αποφάσισε με «Σολομώντειο» τρόπο και τη (διπλή) ψήφο του προέδρου του Γιάννη Γιαννέλλη, την επιστροφή της υπόθεσης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Εκεί όπου πάλι υποτίθεται (σύμφωνα με την ανεπίσημη ενημέρωση της πλευράς του δήμου Λέσβου) θα έπρεπε να διευθετηθεί (πάραυτα) η μία από τις 12 αρχικά παρατηρήσεις του ΣΑ που δεν άναβαν το πράσινο φως για την δημοπράτηση. Μετά από δύο ωστόσο εβδομάδες κι αφού προηγήθηκε μία αναβολή συνεδρίασης, το ΣΑ την περασμένη Παρασκευή αποφάσισε να… ξαναστείλει την υπόθεση στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αιγαίου. Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, που όμως σε κάθε περίπτωση φανερώνει ξεκάθαρες σκοπιμότητες, είτε προς την κατεύθυνση «ακύρωσης» του έργου, είτε προς την κατεύθυνση δημοπράτησής του. Το θέατρο του παραλόγου λοιπόν… συνεχίζεται για το έργο πνοής για τον λεσβιακό ναυταθλητισμό και έχει ενδιαφέρον να δούμε την (τελική) τύχη της υπόθεσης, κατά την επιστροφή αυτής στο «δευτεροβάθμιο» όργανο.

Υπενθυμίζεται η απόφαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, η οποία δόθηκε αυτούσια στον Τύπο με όλες τις διαπιστώσεις της επί της μελέτης του έργου:

  • Η χωροθέτηση του συγκροτήματος δεν ΄΄ακολουθεί΄΄ την μορφολογία του εδάφους (ισοϋψείς καμπύλες), με αποτέλεσμα την δημιουργία μεγάλων εκσκαφών και επιχώσεων οι οποίες αλλοιώνουν το φυσικό ανάγλυφο και δυσχεραίνουν την πρόσβαση και την ορθή εκμετάλλευση του περιβάλλοντα χώρου.
  • Σε ότι αφορά τα μορφολογικά στοιχεία της μελέτης, τα προτεινόμενα κτίρια των αποδυτηρίων-γραφείων, παραπέμπουν σε κτίσματα βιομηχανικού χαρακτήρα και λοιπών εγκαταστάσεων.
  • Η είσοδος του κοινού προς την κολυμβητική δεξαμενή δεν είναι ορατή και άμεσα προσβάσιμη από τον χώρο στάθμευσης.
  • Η περίφραξη του χώρου της κολυμβητικής δεξαμενής, με σιδηρά κιγκλιδώματα ύψους 2,00μ. τοποθετημένα σε τοιχία ύψους 2,00μ., παραπέμπει σε άλλες χρήσεις (κέντρα κράτησης, κλπ.)
  • Η οπτική των θεατών από τις κερκίδες παρεμποδίζεται από σιδηρά κιγκλιδώματα ύψους 2,00μ.
  • Κανένα μορφολογικό στοιχείο της προτεινόμενης εγκατάστασης δεν παραπέμπει στη χρήση του, με κίνδυνο το συγκρότημα να καθίσταται αδιάφορο από τους διερχόμενους.
  • Απουσία στεγάστρων για την σκίαση των θεατών στις κερκίδες
  • Έλλειψη φύτευσης και διαμορφώσεων, η οποία θα οριοθετούσε τους χώρους ανάλογα με την χρήση τους και θα ενέτασσε την εγκατάσταση στο φυσικό περιβάλλον.
  • Μη πρόβλεψη χώρων στάθμευσης μεγάλων οχημάτων (λεωφορεία)
  • Κατά τον σχεδιασμό δεν λήφθηκαν υπόψη οι υφιστάμενες χρήσεις στην περιοχή οι οποίες σε συνδυασμό με την κατασκευή του κολυμβητηρίου θα οδηγούσαν σε συνολική αναβάθμιση της περιοχής (σύνδεση της νέας χρήσης με τα ιαματικά λουτρά και τα γήπεδα τέννις).
  • Στην προτεινόμενη αθλητική εγκατάσταση, η οποία θα κατασκευαστεί σε ακίνητο έκτασης 39,499.64τμ, δεν περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός πισίνας εκμάθησης (10μ Χ 12,5μ) και ως εκ τούτου αποκλείονται πληθυσμιακές ομάδες (π.χ. μικρά παιδιά & ΑΜΕΑ), ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό τον κοινωνικό του ρόλο και αναστέλλοντας την ενασχόληση με το άθλημα, καθώς δεν υπάρχει άλλο κολυμβητήριο στο νησί.
  • Η μελέτη στερείται αρχιτεκτονικού χαρακτήρα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey