Χριστόφας: Σε τροχιά υλοποίησης ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Δήμου

O Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας O Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας Φωτογραφία Αρχείου: Ελένη Γαλάνη

Δημοπράτηση του έργου δημιουργίας πάρκου αναψυχής στην Αγία Κυριακή

02/07/2024 - 17:39 Ενημερώθηκε 06/07/2024 - 10:28

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα και δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του έργου «Δημιουργία πάρκου αναψυχής στη θέση Αγία Κυριακή - Παλιά Χωματερή», συνολικού προϋπολογισμού 5.450.000 ευρώ.  

Πρόκειται για το 2ο έργο που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της πόλης της Μυτιλήνης το οποίο δημοπρατείται από τη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης από το ξεκίνημα της θητείας της και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2021 - 2027». 

Η προθεσμία κατάθεσης προσφορών λήγει την Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 στις 15:00 και η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. 

Ο κ. Χριστόφας δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς με τη δημοπράτησή του μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το έργο δημιουργίας του πάρκου αναψυχής στην περιοχή της Αγίας Κυριακής, ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Δήμου Μυτιλήνης, το δεύτερο μετά από εκείνο των γωνιών ανακύκλωσης που δημοπρατούμε ως Δημοτική Αρχή από τα έργα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την πόλη της Μυτιλήνης. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την ένταξη του έργου στο επιχειρησιακό της πρόγραμμα καθώς συμβάλει στην προσπάθειά μας να υλοποιήσουμε ένα έργο που θα αναβαθμίσει σημαντικά αυτή την πλευρά της πόλης και το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους όλου του Δήμου». 

Η πρόταση διαμόρφωσης  

Όπως αναφέρεται στην τεχνική μελέτη η αρχική ιδέα του σχεδιασμού ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα συγκεντρώνει τόσο τους μόνιμους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της πόλης, θα μπορεί να λειτουργήσει και ως πόλος έλξης. Θα απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες με επιλογές που διάγουν την ομαδικότητα, την σωματική άσκηση ακόμη και την ατομική συγκέντρωση και ηρεμία σε διάφορα πιο απομακρυσμένα σημεία. Έτσι ένας χώρος εγκαταλειμμένος επιχειρείται να γίνει κέντρο αναφοράς, ένα τοπόσημο για την πόλη μία παρέμβαση που σήμερα απουσιάζει. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας ασφαλής, περιφραγμένος και λειτουργικός χώρος για όλους.  

Στην πρόταση διαμόρφωσης της τεχνικής μελέτης σημειώνεται ότι η πρόσβαση στο οικόπεδο γίνεται από την βόρεια παράκαμψη μέσω αγροτικής οδού 220 μ. η οποία ασφαλτοστρώνεται.  

Στην κεντρική είσοδο του οικοπέδου υπάρχει μία μεγάλη μεταλλική συρόμενη θύρα με τηλεχειρισμό και παρακολούθηση μέσω κλειστού συστήματος κάμερας. Από εκεί οδηγούμαστε στον χώρο στάθμευσης που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της περιοχής παρέμβασης. Αυτό περιλαμβάνει 56 θέσεις αυτοκινήτων εκ των οποίων 4 ΑΜΕΑ, 18 θέσεις δικύκλων και 2 θέσεις στάθμευσης λεωφορείων.  

Επειδή η περιοχή παρέμβασης είναι αποκατεστημένη χωματερή και υπάρχουν μεγάλες κλίσεις, επιλέχθηκε στο σημείο με το ηπιότερο ανάγλυφο να τοποθετηθούν οι περισσότερες δραστηριότητες του πάρκου αναψυχής εντός ενός μεγάλου δακτυλίου που είναι μια περιμετρική διαδρομή πεζών και ποδηλάτων μήκους 400 μ.  

Κατά την είσοδο στον χώρο παρέμβασης τοποθετείται δεξιά η κτιριακή υποδομή για την υποστήριξη της λειτουργίας του πάρκου αναψυχής και κυρίως των μονάδων αθλητισμού. Εκεί χωροθετούνται τρία κτίρια (α) κτίριο αποδυτηρίων ανδρών - γυναικών, β) κτίριο γραφείου - αναμονής, πολλαπλών χρήσεων και wc ανδρών - γυναικών, ΑΜΕΑ και γ) κτίριο αποθήκης).  

Απέναντι από τον χώρο των αποδυτηρίων είναι εκείνος με τα όργανα υπαίθριας γυμναστικής. Τοποθετείται αριστερά από την είσοδο, ανάμεσα στο χώρο στάθμευσης και το γήπεδο ποδοσφαίρου και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Περιλαμβάνει 10 ατομικά όργανα γυμναστικής και 3 σύνθετα καλλισθενικής γυμναστικής. Επίσης υπάρχει χώρος σκίασης και ανάπαυσης.  

Μετά από αυτούς τους δύο χώρους είναι η παιδική χαρά και ο χώρος ποδηλάτου για παιδιά ηλικίας έως 6 ετών. Η παιδική χαρά θα είναι περιφραγμένη και τα παιχνίδια θα είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Θα υπάρχουν όργανα για όλες τις δραστηριότητες όπως αιώρηση, ταλάντωση, ολίσθηση, περιστροφή, αναρρίχηση και ισορροπία. Θα φέρει χυτό δάπεδο ασφαλείας, πόσιμο νερό, χώρο ανάπαυσης και επαρκή φωτισμό.  

Απέναντι ακριβώς από την παιδική χαρά είναι το γήπεδο ποδοσφαίρου (5x5) και τα δύο γήπεδα μπάσκετ (βολει). Περιμετρικά των γηπέδων υπάρχει περίφραξη ύψους 4 μέτρων σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Ανάμεσα στο γήπεδο ποδοσφαίρου και το γειτονικό γήπεδο μπασκετ υπάρχει μπαζωμένη κερκίδα θεατών δύο αναβαθμών στην οποία εξασφαλίζεται προσβασιμότητα μέσω ράμπας.  

Περιμετρικά όλων αυτών των δραστηριοτήτων διέρχονται διαδρομές πεζών και ποδηλάτων. Η μία διαδρομή θα είναι 400 μ. περίπου και η άλλη μεγαλύτερης δυσκολίας 1100 μ. περίπου για περίπατο, τζοκινγκ και ποδήλατο. Επίσης στην ανατολική πλευρά του οικοπέδου θα κατασκευαστεί ένα pump track για bmx και skate όπου υπάρχει χώρος στάσης και αναστροφής για τους επισκέπτες.  

Σε όλο το γήπεδο θα γίνουν φυτεύσεις με διάφορα φυτά κατάλληλα για το έδαφος και τον χώρο της περιοχής παρέμβασης που θα επιλεγούν στην μελέτη πρασίνου δημιουργώντας θεματικούς κήπους ανάλογα με τον προσανατολισμό τους. Ειδικά στον χώρο του μικρού δακτυλίου όλοι οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου θα φέρου φυσικό χλοοτάπητα. Σε κάποια σημεία τοποθετούνται 3 ξύλινα κιόσκια και διαμορφώνονται κάποιοι χώροι στάσεις για τους περιπατητές.  

Το ιστορικό  

Για το ιστορικό του έργου θα πρέπει να πούμε ότι στις 16-09-2020 εγκρίνεται η υποβολή πρότασης από τον Δήμο Μυτιλήνης, επί της δημοτικής αρχής Κύτελη, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης του προηγούμενου ΕΣΠΑ τα έργα: 1) Ανάπλαση παραλιακού μετώπου - προκυμαία & Πλατεία Σαπφούς, που ήδη υλοποιείται με μεγάλη ωστόσο καθυστέρηση και η συνέχειά του για να ολοκληρωθεί πέρασε ως «γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ 2) Πάρκο εκδηλώσεων στην θέση Επάνω Σκάλα, που και αυτό για να ολοκληρωθεί πέρασε στο νέο ΕΣΠΑ 3) Παιδική χαρά στο πάρκο Αγίου Ευδόκιμου, ποπυ απεντάχθηκε στη συνέχεια και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από άλλο πρόγραμμα 4) Η Δημιουργία πάρκου αναψυχής στη θέση Αγία Κυριακής, που σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από την προηγούμενη δημοτική αρχή και επειδή το προηγούμενο ΕΣΠΑ έληγε τελικά επιλέχθηκε να ενταχθεί για χρηματοδότηση μέσω του προγράματος των αστικών παρεμβάσεων του νέου ΕΣΠΑ και αυτό δημοπρατείται τώρα για να πάρει το δρόμο της υλοποίησης. Να σημειώσουμε επιπροσθέτως ότι εκκρεμούσε και η οικοδομική άδεια -είχε πάρει προέγκριση στις 4/11/2022 επί ΔΑ Κύτελη - η οποία εκδόθηκε στις 5/3/2024, δηλαδή επί της σημερινής δημοτικής αρχής η οποία και θα υλοποιήσει το έργο. Και το έργο αυτό επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε πει πολλές φορές ότι η διοίκηση και η αυτοδιοίκηση έχουν συνέχεια. Εργα που σχεδιάζουν και ξεκινούν οι προηγούμενες αρχές τελικά υλοποιούνται από τις επόμενες και αυτό δεν είναι εξαίρεση , αλλά κανόνας για τα μεγάλα και πολύπλοκα έργα, αφού δεν αρκεί χρονικά μια θητεία για να υλοποιηθούν και να παραδωθούν προς χρήση.  

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey