Ο Π. Αυγουστής, που γειτνιάζει με το «Βρανά», καταθέτει τη δική του εκδοχή στον δήμαρχο για την προβληματική συνύπαρξη με τον καταυλισμό των Ρομά

«Δεν πάει άλλο…»

12/06/2017 - 13:47 Ενημερώθηκε 12/06/2017 - 19:18

Την εκδοχή των περίοικων του Παπάδου, και ειδικότερα εκείνων που γειτνιάζουν με το Μουσείο «Βρανά», καταθέτει στο «Ε» ο Παναγιώτης Αυγουστής μέσω της επιστολής που έστειλε στον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και κοινοποίησε και στο «Ε». Επί της ουσίας, ο Π.Α., που έχει πέσει θύμα διάρρηξης και, κατά την εκτίμησή του, τούτο οφείλεται στην προβληματική γειτνίασή του με τον παρακείμενο καταυλισμό των Ρομά, δίνει συνέχεια στα όσα πραγματεύτηκε η πρόσφατη ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον πρόεδρο της εταιρείας «Αρχιπέλαγος» που διαχειρίζεται το Μουσείο Νίκο Σηφουνάκη και τον δήμαρχο Λέσβου και αναδεικνύει αν μη τι άλλο ότι σε κάθε περίπτωση… κάτι πρέπει να γίνει στην επίμαχη περιοχή.

Η επιστολή του Π. Αυγουστή φέρνει νέα στοιχεία στην υπόθεση και, δεδομένου ότι έχει έρθει στην επικαιρότητα και μάλιστα με την ένταση που προκλήθηκε από την... αλληλογραφία Σηφουνάκη-Γαληνού, ίσως είναι η ευκαιρία να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μην παραπεμφθεί στις... καλένδες!

 

Η επιστολή Αυγουστή

«Κύριε Δήμαρχε, αυτοί που σας ενημέρωσαν είναι άσχετοι με το θέμα ή έδρασαν εκ του πονηρού. Η περιοχή που έχουν εγκατασταθεί οι Ρομά ονομάζεται “Νταλαγκούκος” και κάποιος πρόγονός μας δώρισε το ελαιόκτημά του στα σχολεία του Παπάδου. Στη συνέχεια, με νόμο η περιουσία των σχολείων μεταβιβάστηκε στον δήμο. Μήπως μπορείτε να με ενημερώσετε πόσα ελαιόδεντρα υπήρχαν αρχικά και πόσα έμειναν σήμερα από το κτηματολόγιο της κοινότητας Παπάδου;», αναρωτιέται αρχικά στην επιστολή του ο κ. Αυγουστής και αναφέρει στη συνέχεια ένα προς ένα τα ζητήματα που θίχθηκαν και στις επιστολές Γαληνού-Σηφουνάκη.

Σε ό,τι αφορά την αποχέτευση: «Σε ποια αποχέτευση αναφέρεστε; Η αποχέτευση της περιοχής πρέπει να κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960 και σταματά περίπου 40 μέτρα πριν από το καταυλισμό. Μάλιστα, θυμάμαι είχε κατασκευασθεί ένας μεγάλος λάκκος-χαβούζα στο ελαιόκτημα του Μιχάλη Βρανά. Εάν έγινε αποχέτευση στον καταυλισμό, γιατί τα απόβλητα τρέχουν στον δρόμο»;

Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα: «Ο δρόμος γύρω από τον καταυλισμό γεμίζει σκουπίδια. Μαζεύουν τα διάφορα αντικείμενα από έπιπλα, μηχανές και άλλα, αφαιρούν τα μεταλλικά είδη και τα υπόλοιπα άχρηστα τα πετάνε έξω από τους κάδους γιατί είναι ογκώδη».

Για την παραβατικότητα: «Σχεδόν όλα τα σπίτια της περιοχής έχουν υποστεί διάρρηξη. Σε δύο περιπτώσεις καταγράφτηκε κλοπή χρημάτων από ένα σπίτι, κλοπή κοσμημάτων και στις περιπτώσεις αυτές έχουν κατατεθεί μηνύσεις. Αναφέρω και τη δικιά μου περίπτωση. Με παρέμβαση τού τότε αντιδημάρχου κ. Αθανάση και του κ. Σηφουνάκη, παραχώρησα μέρος του οικοπέδου μου για τη διαπλάτυνση του δρόμου χωρίς αποζημίωση, για το θέμα αυτό διαθέτω σχετική βεβαίωση και τοπογραφικό. Τα έτη 2004 και 2011 δεν υπήρχαν ξενόφερτοι Ρομά. Σας στέλνω επίσης φωτογραφία με μεταλλικό παράθυρο που είχα στην αποθήκη μου που παραβίασαν με λοστό. Μου αφαίρεσαν από αποθήκη ένα ποδήλατο που για μένα είχε συναισθηματική αξία γιατί το αγόρασα με δικά μου χρήματα και όχι του πατέρα μου και τελικά μου έμεινε η άδεια κυκλοφορίας για ενθύμιο. Δεν αναφέρομαι σε άλλες πάμπολλες μικροκλοπές…».

 

Ο δήμος έχει ευθύνη

Για την ιστορία, ο Παναγιώτης Αυγουστής σημειώνει μεταξύ άλλων και ότι το κοινοτικό συμβούλιο Παπάδου, με την αρ.52/14-10-1997 απόφασή του και με θέμα εγκαταστάσεις καταυλισμού και στον χώρο που έχει καθοριστεί να εγκατασταθούν οι τσιγγάνοι, τονίζεται ότι μπορούν να διαμένουν μόνο οι οικογένειες Ρομά οι οποίες είναι γραμμένες στα δημοτολόγια της κοινότητας. Στον χώρο αυτό -κατά τον κ. Αυγουστή- δεν επιτρέπεται η κατασκευή μόνιμων κτισμάτων παρά μόνο η εγκατάσταση σκηνών και πρόχειρων κατασκευών».

Στην επιστολή του ο κ. Αυγουστής, επικαλούμενος νόμους περί προστασίας της περιουσίας των ΟΤΑ και των διατάξεων περί δημοσίων κτημάτων, ισχυρίζεται πως την ευθύνη για την προβληματική κατάσταση στην περιοχή την έχει ο δήμος.

«Αφού και το άρθρο 178 του Ν.3463/2006 το αναφέρει. Οι δήμοι και οι κοινότητες οφείλουν να διατηρούν, να προστατεύουν και να διαχειρίζονται την κάθε είδους περιουσία τους με τρόπο επιμελή και αποδοτικό. Και η παράγραφος 4 του παραπάνω άρθρου αναφέρει. Η ακίνητη περιουσία των Ο.Τ.Α. προστατεύεται, σύμφωνα με τις διατάξεις περί προστασίας της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου όπως ισχύουν. Επί διοικητικής αποβολής το σχετικό πρωτόκολλο εκδίδει ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος κοινότητας. Εσείς, κ. Δήμαρχε, τι κάνατε για όλα τα παραπάνω και μην τα ρίξετε στους προηγούμενους, σήμερα το πρόβλημα της επίλυσης το έχετε εσείς, το οποίο δυστυχώς έχει μεγεθυνθεί».

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey