Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με δικαιολογημένο τον φόβο να… αργήσει η βοήθεια του κράτους, η δημοτική αρχή προκαταβάλει αποκλειστικά την εφάπαξ οικονομική βοήθεια
Λειτουργώντας στη βάση του εύλογου προβληματισμού που έχει ο καθένας και δεν αφορά απαραίτητα μόνο τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά διαχρονικά την δυσκίνητη ανταπόκριση του κράτους, στη δημοτική αρχή υιοθετούν μία «επιθετική» πολιτική στην αντιμετώπιση της παρούσας «σεισμικής κρίσης». Με το νομικό πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης να λαμβάνει χθες ομόφωνη απόφαση (για λογαριασμό της δημοτικής αρχής), να καλύψει εξ ιδίων πόρων, το κόστος στέγασης και σίτισης όλων των σεισμοπαθών που έχουν καταγραφεί και διαμένουν σε ξενοδοχεία από την επ’ αύριο του σεισμού μέχρι τέλος Ιουνίου, για να μην στερηθεί κανένας εξ αυτών τα ζωτικής σημασίας αυτά χρήματα. Μετακυλώντας δηλαδή την επιβάρυνση που ενδεχομένως να είχαν οι δικαιούχοι από την αργή ανταπόκριση του κράτους, στον Δήμο.
Στο ίδιο μοτίβο, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Καρασάββας, επρόκειτο χθες το απόγευμα να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο περί τις 100 προσλήψεις έκτατου προσωπικού ελέω σεισμού (τις αμοιβές των οποίων θα καλύψει πάλι ο Δήμος), για να στείλει στη συνέχεια το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για το τελικό «ΟΚ».
Πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν
Κοινώς, από τη στιγμή που ο Δήμος Λέσβου έχει -ομολογουμένως- καεί …στον χυλό από τη σημερινή ειδικά κυβέρνηση, στο θέμα των αποζημιώσεων (προσφυγικό, πλημμύρες, Μόρια), περιμένοντας από το 2015 μέχρι και σήμερα, κάτι παραπάνω από 4,5 εκ. ευρώ, που δεν έχουν εκταμιευτεί ως τώρα, μπροστά στη νέα κρίσιμη κατάσταση του σεισμού, φυσάει και το …γιαούρτι. Και γνωρίζοντας πως η γραφειοκρατία του κράτους, σε συνδυασμό με τις κάθε λογής «αναποδιές» στην διαδικασία λήψης αποφάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στα ήδη μεγάλα των σεισμόπληκτων δημοτών, «μπαίνει» μπροστά στην κάλυψη του κόστους. Αναμένοντας δηλαδή την αποπληρωμή αυτού από το κράτος, όποτε κι αν αυτό καταφέρει να «τρέξει» τις διαδικασίες. Πιο συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή θέλοντας να εκμεταλλευτεί το πιο ευέλικτο σε θέματα λήψης και εκτέλεσης αποφάσεων, νομικό πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας, αποφάσισε την ανάληψη εκ μέρους του Οργανισμού, εξ ιδίων πόρων, του κόστους στέγασης και σίτισης όλων των σεισμοπαθών που έχουν καταγραφεί και διαμένουν σε ξενοδοχεία από την επ’ αύριο του σεισμού μέχρι τέλος Ιουνίου. Η απόφαση αυτή «έχει στόχο και την προστασία του εισοδήματος των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις σεισμόπληκτες περιοχές, σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής του ποσού από την κυβέρνηση - Πολιτεία, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί», σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που βγήκε από την εισηγήτρια της πρωτοβουλίας αυτή, πρόεδρο του Οργανισμού, Αναστασία Αντωνέλλη. Και προς αποφυγή οποιοσδήποτε παρερμηνείας διευκρίνισε ότι «θα προκαταβάλει αποκλειστικά την εφάπαξ οικονομική βοήθεια στους σεισμόπληκτους καθώς και το κόστος στέγασης και σίτισης όλων των σεισμοπαθών που έχουν καταγραφεί και διαμένουν σε ξενοδοχεία από την επ’ αύριο του σεισμού μέχρι τέλος Ιουνίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και όχι την αποζημίωση οικοσκευής, ή άλλη αποζημίωση που έχει ανακοινωθεί».
100 άτομα έκτακτο προσωπικό
Στο ίδιο πλαίσιο όμως, ακολούθησε και η εισήγηση του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Καρασάββα, που επρόκειτο να επικυρωθεί χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπου ο Δήμος, διαπιστώνοντας τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται από μία ακόμη έκτακτη κατάσταση, όπως αυτή του σεισμού, επρόκειτο να «περάσει» απόφαση πρόσληψης έκτακτου προσωπικού. Με τον κ. Καρασάββα να εξηγεί στο «Ε», πως η λύση αυτή είναι επιβεβλημένη και αφορά περί τα 100 άτομα, που θα πληρωθούν για οκτάμηνη εργασία, από πόρους του Δήμου. Τι ειδικότητες θα περιλαμβάνονται μέσα στους 100 «έξτρα» εργαζομένους που θέλει ο Δήμος; Από χειριστές μηχανημάτων, οδηγούς φορτηγών και απλούς εργάτες, μέχρι μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, αλλά και νοσηλευτές και εργαζομένους για την καθαριότητα. Σκοπός της δημοτικής αρχής, είναι να κερδίσει πάλι χρόνο για να ενισχύσει την ετοιμότητα του μηχανισμού στήριξης και διαχείρισης της μετασεισμικής εποχής της Λέσβου, για να στείλει από αύριο κιόλας την απόφασή αυτή, για έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Και ο υπαρκτός κίνδυνος
Φυσικά βέβαια και οι δύο αυτές προθέσεις που αποτελούν ήδη αποφάσεις της δημοτικής αρχής, ενέχουν τον κίνδυνο να πέσουν στο …κενό. Καθώς ο γνωστός περίπλοκος αλλά και …ατελής «Καλλικράτης», είναι πιθανό να βγάλει εκτός νόμου μία εύλογη -για έκτακτη κατάσταση- κίνηση σαν κι αυτή. Με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, να βρίσκονται σε διαδικασία να βρουν την ιδανική φόρμουλα που θα κάνει πράξη χωρίς προβλήματα με το νόμο, την πρόθεση της δημοτικής αρχής.