Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το «Ε», μετά το «παράθυρο» Σκουρλέτη για το «χωροταξικό» στον «Καλλικράτη», ανοίγει το ίδιο την κουβέντα που έπρεπε να είχε ανοίξει κανονικά από… χθες. Μιλούν για την επόμενη ημέρα της… αναθεώρησης Αναστασία Αντωνέλλη, Γιάννης Βατός, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, Νίκος Κατράνης και Άρης Ελευθερίου.
-
Με την κουβέντα γύρω από τη νέα (προοπτική) αναμόρφωσης του «Καλλικράτη» να γίνεται όλο και πιο έντονη σε πανελλαδικό επίπεδο από το «παράθυρο» που άφησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης για πιθανή «χωροταξική» παρέμβαση για κάποιες «εξαιρετικές περιπτώσεις», θα περίμενε κανείς πως σε επίπεδο Λέσβου οι σχετικές ζυμώσεις θα… φούντωναν.
Αντ’ αυτού όμως, εξακολουθεί να επικρατεί μια αξιοπερίεργη νηνεμία απέναντι στις προσδοκίες που αναμφίβολα δημιουργεί το «παράθυρο» Σκουρλέτη, με την αυτοδιοίκηση στο νησί να δείχνει συνολικά με τη στάση της πως κατοικεί στη νήσο των… Μακάρων! Με δεδομένο όμως πως ο «Καλλικράτης» ειδικά στη Λέσβο πορεύτηκε εξαρχής αποκλειστικά ως «Κακοκράτης» και θα συνεχίζει να εξελίσσεται ως τέτοιος -ενδεχομένως και με χειρότερη εκδοχή, αφού υπάρχει το σχέδιο ως και της κατάργησης των κοινοτήτων- το «Ε» σηκώνει ψηλά το μείζον (κανονικά) ζήτημα, δίνοντας βήμα σε μια σειρά έμπειρων ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, ζητώντας εκτός από την άποψή τους για την εξέλιξη των πραγμάτων στη νέα απόπειρα τροποποίησης του νόμου σημείου αναφοράς για την αυτοδιοίκηση και την εκτίμησή τους -ελεύθερα- για το πώς πρέπει η Λέσβος να πορευτεί στο εξής.
Ως κοινή συνισταμένη όλων των «συνομιλητών» μας τίθεται η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός παλλεσβιακού μετώπου με αίτημα τη διάσπαση του δήμου, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, προσωπικές φιλοδοξίες και τεχνητά αδιέξοδα, μια μάχη -όπως λένε- που θα αποκαταστήσει την καταφανή αδικία που υπέστη το νησί όταν ισοπεδωτικά μπήκε στο «δόγμα» Ραγκούση «ένας δήμος, ένα νησί»…
Αναστασία Αντωνέλλη
«Ο Καλλικράτης εξυπηρετεί τον κομματικό έλεγχο»
Η Αναστασία Αντωνέλλη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και δημοτική σύμβουλος σήμερα με τη σπάνια ιδιαιτερότητα να έχει βιώσει ως δημοτική αρχή (δις) όλη τη διαδρομή του «Καλλικράτη», χωρίς περιστροφές είπε στο «Ε» πως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μια κινητοποίηση που θα φέρει το καθολικό αίτημα για διάσπαση του δήμου.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κ. Αντωνέλλη ήταν και εκείνη που με δική της πρωτοβουλία έφερε πριν από λίγες εβδομάδες ξανά το ζήτημα της διάσπασης στο δημοτικό συμβούλιο και προκάλεσε τουλάχιστον την έκδοση ενός ακόμη ψηφίσματος, που μεταφέρθηκε από το δήμαρχο προχθές και σε επίπεδο ΚΕΔΕ. «Είναι περιττό να πούμε ξανά ότι μιλάμε για ένα πάγιο αίτημα της Λέσβου, τη διάσπαση τού ενός δήμου. Το ότι λειτουργεί αυτός ο τεράστιος δήμος δεν μπορεί να σημαίνει πως ο νόμος Ραγκούση δεν είναι προβληματικός για το νησί της Λέσβου. Είχα την εμπειρία της επίπονης προσπάθειας συνένωσης 13 δήμων πριν από έξι χρόνια και σήμερα την εμπειρία να βλέπω το δήμο να λειτουργεί σε μια καλύτερη βάση. Όμως αυτό δε σημαίνει πως αυτό που συντελέστηκε δεν ήταν μια εκτέλεση της δημοκρατίας στο νησί και δεν δημιούργησε κίνητρα ερήμωσης της περιφέρειας.
Χωρίς περιστροφές, αυτό που εξυπηρετεί ο “Καλλικράτης” για μένα είναι τον κομματικό έλεγχο και η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Ακούω πολλά τελευταία, πως είναι δύσκολο ας πούμε να στελεχωθούν ξανά οι παλιοί δήμοι -αν ξαναγίνουν δήμοι- με προσωπικό, αφού είμαστε και σε μνημονιακή περίοδο. Που είναι πραγματικά αστεία, αφού ήδη οι δημοτικές ενότητες έχουν προσωπικό και απαιτούν την ενίσχυση αυτή που έτσι κι αλλιώς πρέπει να έχει ο Δήμος Λέσβου».
Τι πρέπει να γίνει όμως από εδώ και στο εξής και με δεδομένο ότι ο ίδιος ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης έδωσε μια ελπίδα; «Είναι αδιανόητο για εμένα οι τρεις βουλευτές του νησιού και ειδικά ο κυβερνητικός να σφυρίζουν αδιάφορα και να μην έρχονται και εκείνοι κοντά στην αυτοδιοίκηση σήμερα. Αλήθεια, τι άποψη έχει ο κ. Πάλλης για το Δήμο Λέσβου; Με όπλο και βάση λοιπόν την επιστημονική αποτύπωση του Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει κατά τη γνώμη μου όλοι μας, ο πολιτικός κόσμος του νησιού, μαζί με τα Επιμελητήρια και τους επιστημονικούς φορείς και την ΟΛΣΑ, να σηκώσουμε ψηλά το δίκαιο αίτημά μας και να δηλώσουμε ξεκάθαρα πως δεν θα αφήσουμε τον τόπο μας και την αυτοδιοίκηση να γίνουν κομματικά μαγαζάκια κανενός… Όπως το κάνουν διαχρονικά οι Κρητικοί, που δεν διαπραγματεύονται τίποτα που να αφορά τον τόπο τους».
Γιάννης Βατός
«Ήρθε η ώρα της αυτοδιοίκησης να σηκώσει κεφάλι»
Ένας εκ των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, που είχε και την εμπειρία να είναι παρών στην τελευταία συνεδρίαση (σ.σ. μαζί με τους κ.κ. Σηφουνάκη-Αθανασίου και Βουνάτσο) όπου «παίχτηκε» η διάσπαση, με τη γνωστή παρρησία που τον διακρίνει, εξηγεί τη σημερινή αναιμική στάση της αυτοδιοίκησης στο θέμα της διάσπασης ως εξής: «Κάποιοι δυστυχώς βλέπουν την αναμόρφωση του “Καλλικράτη” από τον καθρέφτη των προσωπικών τους φιλοδοξιών. Ευτυχώς, όμως, δεν είναι μόνο δική τους υπόθεση…». Ο λόγος για τον Γιάννη Βατό, επί σειρά ετών άνθρωπο της αυτοδιοίκησης τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στον καποδιστριακό δήμο της Καλλονής.
«Εάν η πρωτεύουσα του δήμου μας ήταν σε άλλο σημείο και όχι έκκεντρα όπως είναι τώρα, όπου μεγαλώνουν μια σειρά από προβλήματα, ίσως θα επερχόταν κάποια στιγμή μια ισορροπία στην ανισορροπία του “Καλλικράτη”. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι γνωστό πως η ανταγωνιστικότητα σε αυτοδιοικητικό επίπεδο κάνει μόνο καλό και συμβάλλει για ένα παραγωγικό αποτέλεσμα. Ο ένας δήμος για ένα νησί, αυτό το αφαιρεί. Και εκείνοι οι “αρχιτέκτονες” που χρέωσαν ειδικά στη Λέσβο το δόγμα “ένας δήμος για κάθε νησί” εγκλημάτησαν. Αφού θεώρησαν έναν δήμο - νησί και τον Άη Στράτη και τη Λήμνο και τη Λέσβο…
Η κουβέντα αυτή όμως έχει τελειώσει. Στο εξής πρέπει να έχει ως εξής: Θα πρέπει ξεκάθαρα για πρώτη φορά και τώρα, την ώρα που η παθητικότητα γενικά της κοινωνίας μας έχει φτάσει σε ιστορικό χαμηλό, να σηκώσουμε ανάστημα. Τουλάχιστον ας δείξουμε αυτοδιοικητικά ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε αυτήν την ιστορική κατά τη γνώμη μου κυβίστηση και να εξαντλήσουμε τις πιθανότητές μας από αυτήν τη μικρή ελπίδα που προέκυψε από τη δήλωση του υπουργού. Χωρίς να βλέπουμε τον καθρέφτη των προσωπικών μας φιλοδοξιών».
Είναι όμως ρεαλιστικό να απαιτούμε πέντε δήμους; «Εάν κάποιοι δεν θέλουν τη διάσπαση του δήμου, καταρχάς να βγουν να το πουν. Εάν κάποιοι δεν θέλουν την πρόταση της τέως ΤΕΔΚ για τέσσερις δήμους ή του Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης που μιλάει για πέντε, ας το πουν πάλι. Επειδή έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που συζητούσαμε όλα αυτά, θεωρώ ότι το μάξιμουμ που μπορεί να προκύψει σήμερα στο νησί είναι τρεις δήμοι. Σε κάθε περίπτωση, ο ένας δήμος δεν πρόκειται να φέρει ανάπτυξη. Και θα πω και κάτι άλλο, επειδή ακούω απόψεις για μητροπολιτικό δήμο Μυτιλήνης. Είναι προφανές πως δεν μπορούν και δεν χρειάζεται να ξαναγίνουν διπλές ή τριπλές ΔΕΔΑΠΑΛ ή ΔΕΥΑΛ. Υπό αυτή την έννοια, ναι έχει αξία ο μητροπολιτικός δήμος, αλλά όχι έτσι όπως τον εννοούν όσοι τον επικαλούνται, έχοντας το νου τους στη λεζάντα που προσφέρει ο τίτλος του δημάρχου της Λέσβου».
Μιχάλης Πολυπαθέλλης
«Να γίνει σημαία μας το σπάσιμο…»
Πρώην δήμαρχος Ευεργέτουλα ο Μιχάλης Πολυπαθέλλης, που αναρωτιέται σήμερα αν ο πρώην… δήμος του έχει κάποιον υπεύθυνο αντιδήμαρχο ή κοινοτάρχη, καταθέτει στο «Ε» την άποψή του πως το σπάσιμο του δήμου πρέπει να ξαναγίνει σημαία του νησιού.
«Από τη στιγμή που η κουβέντα ζωντανεύει ξανά, πρέπει να βγούμε δυναμικά μπροστά. Δεν γίνεται να διοικηθεί ένας δήμος για όλο το νησί και αυτό δεν έχει σχέση με τις ικανότητες κανενός. Ας το έχουν υπόψη και ο δήμαρχος ο σημερινός αλλά και όσοι σκέφτονται να είναι υποψήφιοι και δεν παίρνουν θέση σήμερα για τη διάσπαση. Η ύπαιθρος από τον “Καλλικράτη” έχει ερημώσει και, αν συνεχιστεί και με την κατάργηση των κοινοτήτων, ο σημερινός αλλά και οι επόμενοι δήμαρχοι δεν θα μπορούν να περάσουν ούτε απέξω από τα χωριά…».
Νίκος Κατράνης
«Ρεαλιστικά, τρεις δήμοι είναι εφικτό»
Αντιδήμαρχος στον πρώτο ενιαίο καλλικράτειο Δήμο της Λέσβου, ο Νίκος Κατράνης παραδέχεται και εκείνος στο «Ε» πως σε επίπεδο αυτοδιοίκησης παρατηρεί πως δεν «κουνιέται φύλλο», αλλά καταθέτει την άποψή του πως οι τελευταίες εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο είναι θετικές.
«Θεωρώ ότι είναι εφικτό να προκύψουν οι τρεις παλιές επαρχίες. Υπάρχουν πολλές απόψεις για πέντε ή για τέσσερις δήμους, κατά πώς κιόλας βολεύει δυστυχώς τον καθέναν, αλλά μιλάω πιστεύω ρεαλιστικά όταν μιλάω για τρεις δήμους. Μια τροπολογία λοιπόν για τη Λέσβο τη θεωρώ ως εφικτή και πρέπει ασφαλώς όλοι να δουλέψουμε επάνω σε αυτήν τη βάση, όπως έκανε πρόσφατα και ο Χαράλαμπος Αθανασίου με την ερώτησή του στον υπουργό».
Αυτοδιοικητική συνάντηση στην Καλλονή!
Από τους πιο χαρακτηριστικούς δημάρχους τού πάλαι ποτέ δήμου Καλλονής, ο Άρης Ελευθερίου, το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μεγάλη κουβέντα μέσω του διαδικτύου για τη διάσπαση του δήμου.
Έχοντας αντιληφθεί πως ο κόσμος είναι της άποψης να γίνει η μάχη για την κατάργηση του ενός δήμου, αποκαλύπτει στο «Ε» πως η κινητοποίηση ξεκινά ουσιαστικά από τη… βάση, για να συμπαρασύρει την αναιμική αυτοδιοίκηση σήμερα. «Μέχρι πριν από το Πάσχα θα γίνει μια μεγάλη συνάντηση με προσκεκλημένους όλους τους ανθρώπους που έχουν σήμερα θεσμικό ρόλο στο νησί. Είναι καλές οι διαδικτυακές κουβέντες, είναι καλές και οι υπογραφές που μαζεύουμε και θα ξαναμαζέψουμε, αλλά το ζητούμενο είναι να μαζευτούμε μαζί με τους αιρετούς και να συζητήσουμε. Και φυσικά να αποφασίσουμε για τις κινητοποιήσεις μας, ορίζοντας από κοινού τον τρόπο δράσης. Η άποψή μου είναι ότι πέντε δήμοι δεν πρόκειται να γίνουν. Παρά μόνο δύο, το πολύ τρεις. Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι πριν από το Πάσχα θα γίνει μια μεγάλη συνάντηση της περιφέρειας του δήμου, κατά πάσα πιθανότητα στην Καλλονή. Και εκεί πιστεύω να δρομολογηθούν εξελίξεις».