Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αποτελέσματα Πανελλαδικών εξετάσεων: Άριστες επιδόσεις για δεκάδες Λέσβιους μαθητές
Τέλος στην αγωνία χιλιάδων νέων παιδιών αποφοίτων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων σε όλη τη χώρα, έβαλε χθες το Υπουργείο Παιδείας με την ανάρτηση της βαθμολογίας των πανελλαδικών εξετάσεων.
Η πολυήμερη αναμονή έδωσε τη θέση της σε δάκρυα χαράς ή απογοήτευσης ανάλογα με τις επιδόσεις και τους στόχους του κάθε παιδιού, κατά γενική ομολογία ωστόσο η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη και ιδιαίτερη από όλες τις απόψεις για τους αποφοίτους και τις οικογένειές τους.
Τι λένε τα στατιστικά
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν υπήρξαν μεγάλα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση και διασπορά των βαθμολογιών άνω του δέκα, χωρίς ωστόσο να έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των υποψηφίων που αρίστευσαν.
Στα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών, της Ιστορίας και της Χημείας καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση, καθώς ένας στους δύο μαθητές έγραψαν κάτω από 10. Ειδικότερα, τα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση είναι 50,81% στην Ιστορία, 48,28% στη Χημεία και 47,18% στα Αρχαία Ελληνικά.
Στο μάθημα της Έκθεσης, το θέμα της φιλαναγνωσίας φαίνεται να δυσκόλεψε πολύ τους υποψήφιους, αφού το 36,91% εξ αυτών έγραψε κάτω από τη βάση. Αμέσως επόμενη μεγαλύτερη συγκέντρωση βαθμολογιών υπήρξε μεταξύ 11 και 14, που έλαβε το 25,25% των υποψηφίων.
Χρυσές επιδόσεις
Η Λέσβος για άλλη μια χρονιά παρά τις ιδιαιτερότητες και τις αντιξοότητες, απέδειξε ότι έχει άξιους και καλούς μαθητές οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών με τη στήριξη και τη βοήθεια της οικογένειας και των εκπαιδευτικών τους.
Μεγάλες επιτυχίες και χρυσές πρωτιές κατέγραψαν για άλλη μια φορά τα σχολεία στην πόλη της Μυτιλήνης με την πρωτιά φέτος να κερδίζει το 4ο Λύκειο Μυτιλήνης με τη μαθήτρια Ηλέκτρα Κωνσταντάρα από την κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών η οποία πέτυχε βαθμολογία 19.175 μόρια.
Ακολουθεί η Δήμητρα Καραμβάλη από το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης η οποία πέτυχε βαθμολογία 19.075 μόρια από την κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι χρυσές βαθμολογίες και οι πρωτιές καταγράφηκαν φέτος και στα 5 Λύκεια της Μυτιλήνης, ενώ άριστες βαθμολογίες και αξιοσημείωτες επιδόσεις είχαμε και στα Λύκεια της επαρχίας όπως το Λύκειο Καλλονής, Ιππείου και Άντισσας.
Διαφοροποιήσεις
Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια θα έλεγε κανείς ότι φέτος στη Λέσβο κατεγράφησαν καλύτερες επιδόσεις στην Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής με πολλές άριστες βαθμολογίες και χρυσά εικοσάρια. Άριστες επιδόσεις κατεγράφησαν και στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών όπου βρίσκει κανείς πολύ άριστες βαθμολογίες και πολλούς υποψηφίους από 17 έως 19 χιλιάδες μόρια. Καλές επιδόσεις κατέγραψαν και οι υποψήφιοι των θετικών σπουδών ωστόσο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια φέτος από τη συγκεκριμένη κατεύθυνση ξεχώρισαν λιγότεροι μαθητές οι οποίοι κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα των 18 χιλιάδων μορίων.
Αριστούχοι και στα ΕΠΑΛ
Χρυσές βαθμολογίες και άριστες επιδόσεις κατέγραψαν και οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων του νησιού μας, με την πρωτιά για άλλη μια χρονιά να φέρνει το 2οΕΠΑΛ Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα δύο μαθήτριες η Ελένη Αλβανού με 19.035 μόρια και η Κουτσίδη Ελένη με 19.015 μόρια από το Τμήμα Υγείας και Πρόνοιας βάζουν πλώρη για Ιατρική και Φαρμακευτική.
Οι προτιμήσεις
Οι προτιμήσεις των υποψηφίων φέτος στρέφονται κυρίως προς τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την πληροφορική, τις νέες τεχνολογίες, το μάρκετινγκ και την Οικονομία ενώ σε υψηλή θέση προτίμησης βρίσκεται και η Νομική για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Στις προτιμήσεις των υποψηφίων της θετικής κατεύθυνσης στο Πεδίο των Επαγγελμάτων Υγείας υψηλή θέση κατέχουν η ιατρική, η φαρμακευτική, η οδοντιατρική και η βιολογία. Από την άλλη πλευρά οι υποψήφιοι των θετικών σπουδών με προσανατολισμό τις πολυτεχνικές σχολές, δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στη μηχανολογία και στις στρατιωτικές σχολές.