Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων στη Μυτιλήνη, 2 Απριλίου, με θέμα την εκπαιδευτική κατάρτιση και υποστήριξη των προσφύγων

«Πανεπιστήμια και πρόσφυγες- μετανάστες»

01/04/2016 - 17:51

Με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου και με πρωτοβουλία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέφανου Γκρίτζαλη θα γίνει το Σάββατο 2 Απριλίου στη Μυτιλήνη, Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων με αποκλειστικό θέμα το προσφυγικό. Συγκεκριμένα, η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, χωρίς να έχει ακόμα λήξει η θεματολογία της, θα έχει τίτλο «Πανεπιστήμια και πρόσφυγες- μετανάστες». Το βασικότερο ζήτημα που θα απασχολήσει την Έκτακτη Σύνοδο είναι η εκπαιδευτική κατάρτιση και υποστήριξη των προσφύγων που θα παραμείνουν στη Λέσβο.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας και υπεύθυνου του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Δημήτρη Βίτσα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δήλωσε στο «Ε»: «Οι βόρειες χώρες κατά τα συνήθη, δεν είναι πρόθυμες να ενσωματώσουν πρόσφυγες και μετανάστες και έτσι, ενώ δεν ήρθαν για να μείνουν, όπως φαίνεται για αρκετό διάστημα θα παραμείνουν στα νησιά του Αιγαίου. Πέραν του ανθρωπιστικού μέρους, κρίναμε σκόπιμο με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, κι ενώ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν βρίσκεται στο προεδρείο της Συνόδου, να γίνει η Έκτακτη Σύνοδος στη Μυτιλήνη και με αποκλειστικό θέμα το προσφυγικό και τα Πανεπιστήμια. Είναι αρκετά συμβολική αυτή η κίνηση. Κατά τη γνώμη μας, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για του ανθρώπους αυτούς είναι υποστηρικτικά και εκτός από την εκπαίδευση, αν χρειαστεί, να παρέχεται και κατάρτιση είτε με τη μορφή σεμιναρίων είτε με τη μορφή ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης. Από την άλλη, αυτό που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα είναι το πώς θα υποστηριχθούν και οι τοπικές κοινωνίες και οι πληθυσμοί.»

Σε σχέση με τους πόρους για να υλοποιηθούν οι εν λόγω δράσεις, ο κ. Γκρίτζαλης ανέφερε ότι «η εκπαίδευση θα πρέπει να υποστηριχτεί. Χρήματα υπάρχουν και προβλέπονται από την ευρωπαϊκή Ένωση οι αντίστοιχοι πόροι. Από την πλευρά του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα παρουσιάσουμε συγκροτημένες προτάσεις, που με την κατάλληλη χρηματοδότηση, αν εγκριθεί, θεωρούμε ότι θα φέρουμε εις πέρας και με επιτυχία τα προγράμματα αυτά.» Επίσης σημείωσε ότι «βέβαια, προϋποτίθεται ότι πρέπει να βρεθούν αξιοπρεπείς λύσεις διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς και επιχειρησιακή επάρκεια από την ελληνική πλευρά. Ενδεχομένως, πέραν των σεμιναρίων και της ενσωμάτωσης φοιτητών ή και μαθητών στις βαθμίδες εκπαίδευσης να πρέπει να ξεκινήσει και κάποιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για τα μικρότερα παιδιά προσφύγων.»   

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey