Έκαναν πως δεν άκουσαν τα παράπονα της Λέσβου στο Υπουργείο Παιδείας

Υποβιβάζονται οριστικά 11 σχολεία

29/05/2014 - 14:31

Οριστικός είναι πλέον ο υποβιβασμός 11 δημοτικών σχολείων της Λέσβου. Παρά τις προσπάθειες από πλευράς συλλόγων Γονέων και κυριότερα από τα στελέχη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου να μεταπειστεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 26 Μαΐου.

Οριστικός είναι πλέον ο υποβιβασμός 11 δημοτικών σχολείων της Λέσβου. Παρά τις προσπάθειες από πλευράς συλλόγων Γονέων και κυριότερα από τα στελέχη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου να μεταπειστεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 26 Μαΐου, το Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης και προϊόν διαλόγου μετατράπηκε σε απόφαση των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών.

Μάταιες αποδείχτηκαν και οι συζητήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, από πλευράς μελών τής ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών, για την αναίρεση του σχεδιασμού στο «παρά πέντε». Επείγουσα επιστολή στους αρμοδίους έστειλε χτες ο βουλευτής Λέσβου τής Ν.Δ., Παύλος Βογιατζής, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη συνεδριάζουν οι Δάσκαλοι και οι Νηπιαγωγοί.

Εκτός από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας που προάγεται σε δεκαθέσιο από οκταθέσιο, στη Λέσβο υποβιβάζονται 11 δημοτικά σχολεία.

Το 1ο Δημοτικό Μυτιλήνης, από 12θέσιο, μετατρέπεται σε επταθέσιο, το 5ο Δημοτικό Μυτιλήνης, από 12θέσιο, σε επταθέσιο, το Δημοτικό Μεσοτόπου, από εξαθέσιο, σε πενταθέσιο, το Δημοτικό Άντισσας, από εξαθέσιο, σε πενταθέσιο, το Δημοτικό Σκουτάρου, από εξαθέσιο, σε πενταθέσιο, το Δημοτικό της Στύψης, από εξαθέσιο, σε πενταθέσιο, το Δημοτικό Ιππείου, από εξαθέσιο, σε πενταθέσιο επίσης, όπως και το Δημοτικό Σχολείο Άγρας, από εξαθέσιο, σε πενταθέσιο, και το Δημοτικό Σχολείο Φίλιας, από τετραθέσιο, σε τριθέσιο.

«Έχει μια λογική, αλλά…»
«Περιμέναμε ως την τελευταία στιγμή ότι κάτι θα άλλαζε. Δεν έγινε όμως αυτό και απογοητευτήκαμε», λέει στην εφημερίδα μας η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναστασία Τσολερίδου.

Η κ. Τσολερίδου από τη μία επαναλαμβάνει τη διαφωνία της σε σχέση με τους υποβιβασμούς των σχολείων, από την άλλη όμως αναγνωρίζει τη λογική του Υπουργείου Παιδείας. «Δεν είναι εντελώς παράλογη η σκέψη και η απόφαση του Υπουργείου, δεδομένου ότι σε ένα σχολείο μάξιμουμ 55 μαθητών δεν μπορεί να βρίσκονται εννιά εκπαιδευτικοί, συμπεριλαμβανομένων των ειδικοτήτων.

Την ίδια ώρα, όμως, δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο μόνο ο αριθμός των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Βαρύνουσα σημασία στα εν λόγω σχολεία έχει η γεωγραφική τους θέση».

Κοινή σύσκεψη
Μετά από συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου με εκπροσώπους των συλλόγων Γονέων των σχολείων που υποβιβάζονται, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ενημερωτική σύσκεψη την Τετάρτη 4 Ιουνίου στις 7:30 το απόγευμα, στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής.

Στη σύσκεψη καλούνται να πάρουν μέρος τα Δ.Σ. των συλλόγων Γονέων, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, πρόεδροι τοπικών συμβουλίων, προκειμένου να συζητηθεί και να συντονιστεί η κοινή δράση «για ακύρωση και ανατροπή στην πράξη της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας που υποβιβάζει σημαντικό αριθμό σχολείων του νησιού», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.


Παρέμβαση Βογιατζή περί νησιωτικότητας


Δεύτερη επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, τον υφυπουργό Παιδείας και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών απέστειλε χτες ο βουλευτής Λέσβου τής Ν.Δ., Παύλος Βογιατζής, και ο βουλευτής Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, με θέμα τις «αναγκαίες τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 26 Μαΐου» και προβλέπει τον υποβιβασμό, από εξαθέσια, σε πενταθέσια συνολικά 14 δημοτικών σχολείων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

«Ως βουλευτές με μακρόχρονη θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και ως μόνιμοι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών μας, έχουμε κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει ότι η λειτουργία των σχολείων ως ολοήμερα στις δυσπρόσιτες, ορεινές, αγροτικές περιοχές των νησιών συνιστά ανάγκη και συγχρόνως βασική προϋπόθεση για να μείνουν τα χωριά αυτά ζωντανά και να μην ερημώσουν.

Με κατανόηση, συνεπώς, προς τον εξίσου αναγκαίο εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, αλλά και την πρόθεση του Υπουργείου να αντιστοιχίσει την οργανικότητα των σχολικών μονάδων με το μαθητικό δυναμικό τους, πρέπει συγχρόνως να γίνει σεβαστή η ρήτρα της νησιωτικότητας, καθώς και η αναγκαιότητα, αλλά και σπουδαιότητα της λειτουργίας σχολικών μονάδων σε όλα τα χωριά και τους απομακρυσμένους οικισμούς τους, προκειμένου όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και πρόσβαση στην εκπαίδευση», αναφέρουν και ζητούν άμεσα να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις του σχετικού ΦΕΚ, προκειμένου οι υποβιβασμοί να μην ισχύσουν για τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey