Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μια ιδιαίτερη έκθεση με θέμα «CANEPAL - Φύση και Πολιτισμός», εγκαινιάζεται την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα, από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ψηφιακής Τεκμηρίωσης του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η έκθεση αφορά στον αγροτικό κτηνοτροφικό πολιτισμό της υπαίθρου στην Ευρώπη και θα φιλοξενηθεί στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου.
Το έργο CANEPAL, που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποσκοπεί στη μελέτη, ερμηνεία και ανάδειξη της αξίας της ποιμενικής κληρονομιάς της Ευρώπης, τόσο της παλαιότερης όσο και της σημερινής, προσπαθώντας να τη συνδέσει με ζητήματα που αφορούν στην αειφορία των αγροτικών περιοχών. Ακόμη, το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας «κοινότητας ενδιαφέροντος», για την ανταλλαγή εμπειριών και την προώθηση της κοινής δράσης μεταξύ ερευνητών, επιμελητών μουσείων και εκπαιδευτικών.
Διάφορες πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς και της οικονομίας της αιγοπροβατοτροφίας εξετάζονται με ολοκληρωμένο τρόπο, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα χειροτεχνήματα, η αρχιτεκτονική, η τέχνη, το τοπίο, καθώς και οι προφορικές παραδόσεις, η μουσική, ο ποιμενικός βίος, η επεξεργασία των τροφίμων και η μαγειρική.
Στόχοι του έργου είναι η διερεύνηση των κοινών στοιχείων της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέεται με τα αιγοπρόβατα και το βοσκό, και η δημιουργία διαδικτυακού ερευνητικού υλικού τεκμηρίωσης, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ποιμενικής ζωής με εκθέσεις και εκδόσεις και η σύνδεσή της με τα σύγχρονα ζητήματα αειφορίας των αγροτικών περιοχών, η ενθάρρυνση του διαλόγου και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των επιστημόνων και επαγγελματιών του τομέα της αγροτικής πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση σύγχρονων μέσων δικτύωσης, η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς και η προσέλκυση του ενδιαφέροντος του ευρύτερου κοινού και ιδιαίτερα των νέων, πάνω στα θέματα της αγροτικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ειδικά για το τελευταίο, θα χρησιμοποιηθούν καινοτόμα εργαλεία, όπως τα εκπαιδευτικά παιχνίδια μέσω internet, τα δημιουργικά εκπαιδευτικά προγράμματα και το «εικονικό μουσείο».
Η έκθεση θα διαρκέσει από 18 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8:30 το βράδυ. Επισκέψεις σχολείων μπορούν να γίνονται καθημερινά, κατόπιν ραντεβού, στο τηλέφωνο 6942-267360 (κ. Αποστολίδου, με ώρες επικοινωνίας από 10 το πρωί μέχρι 2 το μεσημέρι).