Οι μάνες ρωτάνε συχνά…

10/04/2013 - 15:12

Οι καθημερινές υποχρεώσεις των γονιών, ειδικότερα το φορτωμένο πρόγραμμα της μητέρας, προκαλεί υπερένταση και αδυναμία διατήρησης ήρεμου 24ώρου.

Οι καθημερινές υποχρεώσεις των γονιών, ειδικότερα το φορτωμένο πρόγραμμα της μητέρας, προκαλεί υπερένταση και αδυναμία διατήρησης ήρεμου 24ώρου. Η δουλειά της μητέρας εκτός σπιτιού, τα ψώνια, η καθαριότητα, το μαγείρεμα, τα πάρτυ των παιδιών, τα φροντιστήρια και η μελέτη των μαθημάτων στο σπίτι, καθώς και οι πιθανές μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών, είναι κάποιες από τις φροντίδες της μάνας. Σίγουρα, μετά από αρκετό καιρό, η Μάνα κουράζεται και αρχίζει να ψάχνει για βοήθεια, προκειμένου να συνεχίσει τις φροντίδες της για το σπίτι.

Όλοι αγαπάμε τα παιδιά μας. Όμως κάθε γονιός φτάνει κάποια στιγμή σε σημείο εκνευρισμού! Και τότε είναι που ψάχνει μια δικαιολογία για να ξεφύγει λίγο από την υπερένταση και να βρει έστω και λίγα λεπτά ηρεμίας. Σήμερα λοιπόν, σκέφτηκα να φροντίσουμε την κουρασμένη και εκνευρισμένη μητέρα, με λίγη ψυχολογική τόνωση.

Θα προσπαθήσω με απλά λόγια και με παραδείγματα, να δώσω απαντήσεις στις απορίες και τις ερωτήσεις, που, άλλωστε, είναι σχεδόν οι ίδιες από τους γονείς:

Όταν είμαι «εκτός εαυτού», τι να κάνω για να ηρεμήσω;

Είναι η πρώτη και η βασική ερώτηση από όλους.

Έχει συμβεί σε όλες τις οικογένειες, το κάθε μέλος να έχει διαφορετική απαίτηση, την ίδια στιγμή. Το άγχος της μητέρας είναι μεγάλο. Κάποια μητέρα αποκάλυψε ότι κάνει διάλειμμα για τουαλέτα (!),άλλη, ότι κάνει ένα γρήγορο ντουσάκι (!),άλλη ότι πάει να βάλει το πλυντήριο (!),ενώ άλλη ότι τρώει λίγη κρυμμένη σοκολάτα!

Τονίζω ιδιαίτερα ότι οι πρώτοι βοηθοί στην περίπτωση αυτή, είναι τα παιδιά, αρχίζοντας με την προσπάθεια να μελετήσουν μόνα τους. Μια άλλη πρόταση είναι η οργάνωση των εργασιών, σε κάποια στιγμή ηρεμίας, καταγράφοντας τη σειρά των εργασιών με αυστηρή προτεραιότητα.

Το παιδί βρίσκεται συνέχεια εμπρός στον υπολογιστή, μέσα στο Facebook. Ανεξάρτητα από το κατά πόσο εσείς χρησιμοποιείτε το Twitter ή μοιράζεστε τις σκέψεις και τις εμπειρίες σας στο Facebook, πρέπει να αναγνωρίσετε και να αποδεχτείτε ότι η διαδικτυακή επικοινωνία με φίλους και γνωστούς σήμερα είναι δεδομένη στη ζωή των παιδιών μας.

Έτσι μιλάει με φίλους όταν είναι μόνο, και έτσι δραστηριοποιούνται οι νέοι όταν βρίσκονται μεταξύ τους. «Αυτοί οι δεσμοί αποτελούν πραγματικά αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής των σημερινών παιδιών», επιβεβαιώνει η Caroline Knorr, συντάκτρια της «Common Sense Media». Σημαντική προϋπόθεση είναι οι κανόνες χρήσης του διαδικτύου, που θα μπουν μετά από συνεννόηση γονιών - παιδιού. Συγχρόνως, εκτός από τη διαδικτυακή επικοινωνία, πρέπει να δώσουμε στα παιδιά ενδιαφέρουσες, εβδομαδιαίες ή καθημερινές εναλλακτικές λύσεις, όπως π.χ. αθλητισμό, χορό, μουσική ή ζωγραφική. Έτσι το ενδιαφέρον του παιδιού στρέφεται και στις άλλες δραστηριότητες. Αυτό δε, είναι σημαντικό να γίνει πριν επέλθει η εμμονή στο διαδίκτυο.

Να έχετε εμπιστοσύνη στον τρόπο που μεγαλώνετε το παιδί σας.

Όλοι οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το χαρακτήρα του. Οι γονείς ξέρετε καλύτερα το χαρακτήρα του παιδιού σας. Μην ανησυχείτε για το τι λένε οι παππούδες, οι γείτονες ή οι καθηγητές για τον τρόπο που το ανατρέφετε. Εσείς ακολουθείστε τις γνώσεις και, βασικά, το ένστικτό σας. Στην περίπτωση που θα χρειαστείτε ενίσχυση και βοήθεια, μόνο ο ειδικός επιστήμονας που έχει μελετήσει σε βάθος και έχει ασχοληθεί με την Ψυχολογία, ξέρει να σας συμβουλέψει με ακρίβεια. Ρωτήστε τον.

Την επόμενη Τετάρτη θα συνεχίσουμε με απαντήσεις σε ερωτήσεις και απορίες σας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey