Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, μιλάει στο «Ε»

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλώβητο…»

05/04/2013 - 21:12

Την ώρα των μεγάλων αλλαγών στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλαγές που πολλές φορές προκάλεσαν την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μια συζήτηση για το ίδρυμα με τον πρύτανή του είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα.

Την ώρα των μεγάλων αλλαγών στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλαγές που πολλές φορές προκάλεσαν την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μια συζήτηση για το ίδρυμα με τον πρύτανή του είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα. Η συγκεκριμένη συζήτηση ήταν και πολύ αποκαλυπτική…

Έχετε κλείσει δυόμισι χρόνια στη θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τι θα λέγατε κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της θητείας σας;
«Τα βασικά θέματα που θα μπορούσε κανείς να καταγράψει στον απολογισμό της θητείας της παρούσας πρυτανικής αρχής, είναι η προσπάθεια να διατηρηθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλώβητο από τις σημαντικές αλλαγές που προέκυψαν τόσο λόγω των οικονομικών περικοπών, όσο και λόγω του Σχεδίου “Αθηνά”. Επιπλέον η προσπάθεια, που θεωρώ ότι εν τέλει είχε θετική έκβαση, αφορά στην αύξηση των ιδιόκτητων υποδομών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, γεγονός το οποίο επετεύχθη με σειρά έργων τα οποία εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ (όπως αγορά κτηρίου για στέγαση φοιτητών στη Ρόδο, ανέγερση φοιτητικών κατοικιών στη Μυτιλήνη, αποκατάσταση Κτηρίου Β κτηριακού συγκροτήματος στη Ρόδο και ανέγερση κτηρίου Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, συνολικού προϋπολογισμού 32.166.491,03 ευρώ), καθώς και με την παραχώρηση κτηρίων προς το Πανεπιστήμιο. Ένα τρίτο σημείο αφορά στη συνεχή προσπάθεια διεθνοποίησης και βελτίωσης του επιπέδου σπουδών, μέσω ιδρυματικών έργων όπως “Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βασικός παράγοντας για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του αιγαιοπελαγίτικου χώρου”, το οποίο συνέβαλε στην αύξηση υποδομών και υπηρεσιών στον αιγαιοπελαγίτικο χώρο, όπως θερινά σχολεία και σεμινάρια διά βίου εκπαίδευσης. Είναι σημαντική επίσης η ενεργοποίηση σημαντικού αριθμού άλλων ιδρυματικών έργων, όπως η “Πρακτική Άσκηση”, η “Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας”, το “Γραφείο Διασύνδεσης”, η “Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας”, τα οποία συμβάλλουν τόσο στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε φοιτητές και αποφοίτους, όσο και στη λειτουργία της οργάνωσης της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τέλος, αναφέρω τις ουσιαστικές πλέον συνέργειες σε όλα τα επίπεδα (αναπτυξιακό, οικονομικό και εκπαιδευτικό) με τις δύο Περιφέρειες και τους Δήμους όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ιδιαίτερης σημασίας επίσης είναι και η σύναψη συμφωνητικών συνεργασίας με μεγάλο αριθμό πανεπιστημίων της χώρας και του εξωτερικού.»

«Επιτεύχθηκαν οι στόχοι;»

Θεωρείτε ότι τύχατε σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ανώτατη Εκπαίδευση; Ποιες ήταν η μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε ως πρυτανική αρχή; Θεωρείτε ότι οι στόχοι που είχατε θέσει εξ αρχής, επιτεύχθηκαν και, αν ναι, σε ποιο βαθμό;
«H συγκεκριμένη θητεία, όπως και όλων των πρυτανικών αρχών ΑΕΙ της ίδιας περιόδου, εκτιμώ ότι δεν είχε προηγούμενο αναφορικά με τις δυσκολίες που οφείλαμε να αντιμετωπίσουμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε. Ο πρώτος λόγος θεωρώ ότι συνδέεται με τις τεράστιες περικοπές που πλησιάζουν το 50% στον τακτικό προϋπολογισμό των πανεπιστημίων. Ο δεύτερος αφορά στις πολύ σημαντικές μειώσεις στα εισοδήματα των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια (διοικητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού), που επίσης πλησιάζουν το 50%. Ο τρίτος συνδέεται με τις εξαιρετικά δύσκολες θεσμικές αλλαγές που προέκυψαν από τα δύο διαφορετικά νομοθετήματα (4009/2011 και 4076/2012) σχετικά με τη λειτουργία των πανεπιστημίων, τόσο σε επίπεδο εφαρμογής, όσο και σε επίπεδο αντιπαραθέσεων που προκλήθηκαν, καθώς και με το γνωστό Σχέδιο “Αθηνά”, που αφορά στην αναδιάρθρωση του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας. Όλα τα παραπάνω μάς οδήγησαν σε μια συνεχή ανάγκη να λειτουργούμε υπό συνθήκες κρίσης, επιδιώκοντας παράλληλα να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους στρατηγικούς στόχους του Πανεπιστημίου, οι οποίοι συνδέονται με τη διεθνοποίηση των σπουδών, τη βελτίωση και ανάπτυξη των υποδομών και την παροχή ποιοτικής φοιτητικής μέριμνας. Τίποτα από τα παραπάνω δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνεκτική λειτουργία των οργάνων της διοίκησης, της πρυτανικής αρχής, της Συγκλήτου και των λοιπών συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα οποία λειτουργούν με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα όλο αυτό το διάστημα.»

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Ποιες από αυτές κρίνετε ως θετικές και ποιες ως αρνητικές;
«Θεωρώ πως θετικά γεγονότα αποτελούν σε ένα πρώτο επίπεδο η βελτίωση της διεθνοποίησης των παρεχόμενων σπουδών και σε ένα δεύτερο, η αύξηση και βελτίωση των υποδομών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αντίθετα, αρνητική είναι η οικονομική συγκυρία που επέβαλε υποχρεωτικά σειρά περικοπών στο Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα διαμορφώνει ένα αρνητικό κλίμα στους εργαζόμενους σε αυτό.»

Για το Συμβούλιο Διοίκησης

Πολλά ειπώθηκαν και πολλές αντιδράσεις υπήρξαν για τη δημιουργία και λειτουργία του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος. Τώρα που πλέον αυτό έχει διαμορφωθεί και ξεκινήσει τη λειτουργία του, ποια είναι η συνεργασία που έχει με την πρυτανική αρχή;
«Η συνεργασία της πρυτανικής αρχής με το Συμβούλιο είναι συστηματική και ουσιαστική σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει σειρά ζητημάτων όπως π.χ. η σύνταξη του Εσωτερικού Κανονισμού του Πανεπιστημίου, θέματα οικονομικά, θέματα προβολής, αλλά και γενικότερα ζητήματα σχετικά με τη βελτίωση της λειτουργίας του ιδρύματος, στα οποία από το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο προκύπτουν σημαντικά πεδία συνέργειας με το Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, η πρυτανική αρχή είναι και θα παραμείνει αυτή που διοικεί το Πανεπιστήμιο, και η Σύγκλητος, το όργανο που το εκφράζει, ενώ ο ρόλος του Συμβουλίου θα πρέπει να παραμείνει εποπτικός σε ό,τι αφορά τα οικονομικά και το στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος είναι, και θα παραμείνει επίσης, υπόθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας.»

Και για το Σχέδιο «Αθηνά»

Έχουμε μιλήσει επανειλημμένως για το Σχέδιο «Αθηνά» και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του. Τι θα συζητήσετε ως πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύνοδο της Αθήνας και τι περιμένετε να βγει ως αποτέλεσμα;
«Το ζήτημα του Σχεδίου “Αθηνά” δεν έχει κλείσει για κανένα από τα πανεπιστήμια, εφόσον ακόμη δεν έχουμε δει ολοκληρωμένα τα Προεδρικά Διατάγματα. Ως Πανεπιστήμιο επαναλάβαμε πρόσφατα τα βασικά μας αιτήματα, που παραμένουν:
- η μη συγχώνευση του Τμήματος Μαθηματικών με το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών,
- η λειτουργία της Πολυτεχνικής Σχολής, τη στιγμή που διαθέτουμε τρία τμήματα Μηχανικών που λειτουργούν εδώ και χρόνια,
- η λειτουργία του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης του Τουρισμού,
καθώς και σειρά ζητημάτων που συνδέονται με προβλήματα που οι αποφάσεις του Υπουργείου δημιουργούν στη λειτουργία του Πανεπιστημίου (π.χ. πρόταση για τροποποίηση του ονόματος της “Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών” σε “Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών” και του ονόματος της “Σχολής Επιστημών της Διοίκησης” σε “Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης”, καθώς και ένταξη δύο τμημάτων Μηχανικών στη Σχολή Θετικών Επιστημών).
Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των Προεδρικών Διαταγμάτων, εκτίμησή μου είναι ότι η Σύγκλητος θα συνεχίσει τη διεκδίκηση όλων όσα μέχρι στιγμής δε φαίνεται να επιτυγχάνονται. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τα αποτελέσματα του Σχεδίου “Αθηνά” στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει νόημα για τον αναγνώστη μόνο εφόσον συγκρίνει αυτά με τα όσα έχουν συμβεί σε άλλα περιφερειακά πανεπιστήμια, καθώς και με την πληθώρα των αρνητικών δημοσιευμάτων που αφορούσαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου την τελευταία τετραετία. Μόνο σε αυτή την περίπτωση μπορεί κανείς να διαμορφώσει μια σφαιρική και ολοκληρωμένη αντίληψη για αυτά τα αποτελέσματα.»

Οι επαφές με το Υπουργείο συνεχίζονται; Πώς είναι το κλίμα;
«Οι επαφές με το Υπουργείο υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε σε όλα τα επίπεδα, όσο συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα και δεν παρέχονται λύσεις. Το κλίμα είναι καλό, παρά τις επανειλημμένες διαφωνίες, τις οποίες έχουμε εκφράσει προφορικώς και γραπτώς, ως προς τις βασικές επιλογές του Υπουργείου στη διάρκεια της μέχρι σήμερα θητείας μας.»

Οι σχέσεις με τους φοιτητές
Θεωρείτε ότι η σχέση σας με τους φοιτητές έχει υπάρξει καλή όλο αυτό το διάστημα;
«Η πρυτανική αρχή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους φοιτητικούς συλλόγους, αλλά και τις φοιτητικές ομάδες, και στηρίζει κάθε θετική πρωτοβουλία ή προσπάθειά τους στα θέματα που τους απασχολούν. Καταβάλλει επίσης συστηματικά και μόνιμα προσπάθειες και διεκδικεί τη βελτίωση των σπουδών, καθώς και της φοιτητικής μέριμνας.»

Σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτήν τη στιγμή ο προϋπολογισμός του ιδρύματος; Τι τομείς αφορά και πώς καλύπτονται αυτοί από τα διαθέσιμα ποσά; Θα υπάρξει πρόβλημα στο άμεσο μέλλον ως προς την ικανοποίηση των αναγκών του Πανεπιστημίου Αιγαίου;
«Ο προϋπολογισμός κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, που σημαίνει ότι οι περικοπές πλησιάζουν το 50% από το 2010. Οι οικονομίες που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσω της μεταφοράς λειτουργιών του ιδρύματος σε ιδιόκτητα κτήρια με ταυτόχρονη αποχώρηση από μισθωμένα κτήρια, του διακανονισμού της οφειλής ύψους 900.000 ευρώ προς το ΙΚΑ, καθώς και της ουσιαστικής μείωσης των λειτουργικών εξόδων λόγω της αποχώρησης από τα μισά περίπου μισθωμένα κτήρια από το 2010, μας έχουν επιτρέψει να μπορούμε να λειτουργούμε οριακά μεν, αλλά παρέχοντας σε κάθε περίπτωση ποιοτικό επίπεδο σπουδών. Παράλληλα έχουμε δώσει έμφαση σε έργα που αφορούν στην κάλυψη στεγαστικών αναγκών των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ώστε να μειωθούν τα κόστη ζωής των οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών. Ενδεικτικά αναφέρω τη λειτουργία των Φοιτητικών Κατοικιών Σάμου, την ένταξη των Φοιτητικών Κατοικιών Μυτιλήνης στο ΕΣΠΑ με ορίζοντα κατασκευής και λειτουργίας έως το 2015, καθώς και την αγορά κτηρίου για παρεμφερή χρήση στη Ρόδο.»

Φέτος υπήρξε πρόβλημα και με τη σίτιση. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή και πώς αναμένετε να εξελιχθεί το θέμα;
«Η σίτιση φέτος αυξήθηκε κατά 200.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να σιτίζονται κατ’ ουσία 500 φοιτητές παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε να διεκδικούμε την αύξηση της χρηματοδότησης κατά επιπλέον 200.000 ευρώ, καθώς και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε να επιτρέπει την ολική σίτιση στα πανεπιστήμια, τουλάχιστον στα περιφερειακά, όπου τα προβλήματα φοιτητικής μέριμνα είναι πιο οξυμμένα. Επίσης διεκδικούμε η κατανομή των κονδυλίων να μη γίνεται με βάση το συνολικό αριθμό των φοιτητών, αλλά τον αριθμό των φτωχότερων φοιτητών, αυτών δηλαδή που κατά προτεραιότητα πρέπει να δικαιούνται σίτιση. Κάτι τέτοιο πιστεύουμε ότι θα αύξανε σημαντικά τη χρηματοδότηση του δικού μας Πανεπιστημίου και θα διόρθωνε μια σοβαρή αδικία που γίνεται τώρα σε βάρος του. Τα ζητήματα αυτά θα μας απασχολήσουν και στην επικείμενη Σύνοδο Πρυτάνεων.»

Για τους εργαζομένους

Η στάση σας ως πρυτανικής αρχής στο θέμα του ενδεχομένου διαθεσιμότητας των υπαλλήλων ΙΔΑΧ του ιδρύματος, το περασμένο φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα, υπήρξε για ένα διάστημα διφορούμενη. Ενώ αρχικά είχατε ταχθεί σαφώς υπέρ των κινητοποιήσεων και των απεργιών, δίνοντας και κοινή συνέντευξη Τύπου, αργότερα με ανακοίνωσή σας ουσιαστικά τις καταδικάζατε. Το θέμα έχει λήξει πλέον, ευτυχώς με αίσια έκβαση. Ποιες είναι τώρα οι σχέσεις σας με τους διοικητικούς υπαλλήλους και ποια είναι τα κενά που υπάρχουν στις διοικητικές υπηρεσίες;
«Ουδέποτε υπήρξε διφορούμενη στάση στο θέμα των κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφορικά με το ζήτημα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων ΙΔΑΧ. Από την αρχή επισημάναμε σε όλους τους τόνους και σε συνεργασία με το Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων ότι το μέτρο αυτό είναι άδικο και ότι θα πρέπει να αποσυρθεί. Δεν υπήρξε καμμία διαφωνία αναφορικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, παρά μόνο με τις παρατεταμένες χρονικά καταλήψεις, ιδιαίτερα όταν αυτές δημιούργησαν πολλά εσωτερικά προβλήματα (κυρίως οικονομικής διαχείρισης) που απείλησαν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, χωρίς ταυτόχρονα να συνδράμουν ουσιαστικά στη λύση των προβλημάτων που τις είχαν προκαλέσει. Επισημάναμε επανειλημμένα ότι θα πρέπει να βρεθούν και άλλοι τρόποι διεκδίκησης των απολύτως δίκαιων αιτημάτων των διοικητικών υπαλλήλων, όπως βεβαίως και του ακαδημαϊκού προσωπικού.
Σε κάθε περίπτωση, για την επιτυχή έκβαση του ζητήματος της εξαίρεσης των υπαλλήλων ΙΔΑΧ εργαστήκαμε συστηματικά και συγκροτημένα επί πολύ καιρό, με παραστάσεις προς αρμόδια υπουργεία και κόμματα της Βουλής. Θεωρούμε ότι το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει κατά κύριο λόγο τους υπαλλήλους και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τα κενά που υπάρχουν, παραμένουν πολλά και έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο την κάλυψή τους σε κρίσιμους τομείς, όπως η Τεχνική Υπηρεσία, η Νομική Υπηρεσία, οι ακαδημαϊκές Γραμματείες και άλλες υπηρεσίες. Τέλος, θεωρούμε ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι αντιλαμβάνονται πως επιδιώκουμε πάντοτε, σε συνεργασία με τα αρμόδια συνδικαλιστικά σωματεία, ό,τι καλύτερο μπορούμε στο πλαίσιο των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών που όλοι βιώνουμε.»

Ένα από τα μόνιμα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είναι αυτό τού μη διορισμού μελών ΔΕΠ και των πιστώσεων των συμβασιούχων διδασκόντων. Τι ισχύει αυτήν τη στιγμή και πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το όποιο πρόβλημα υπάρχει;
«Σε ό,τι αφορά στο μη διορισμό μελών ΔΕΠ, που αγγίζει τους 50, έχουμε θέσει επανειλημμένα το ζήτημα τόσο στο αρμόδιο Υπουργείο, όσο και στη Σύνοδο Πρυτάνεων. Υπάρχουν δηλώσεις του υπουργού που αναφέρονται σε πιθανό διορισμό 250 έως 300 ατόμων εντός του έτους 2013. Αυτό με κανέναν τρόπο δε θα λύσει συνολικά το πρόβλημα, διότι πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι έχουν εκλεγεί και δε διορίζονται, είναι προφανές ότι θα επιδιώξουν πιθανότατα την αλλαγή χώρου εργασίας ή τη μετανάστευση, και αυτό είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη για την ακαδημαϊκή λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων. Μια λύση που έχουμε ήδη προτείνει και θα συνεχίσουμε να προωθούμε, είναι ο κατά προτεραιότητα διορισμός σε εκείνα τα τμήματα με περιορισμένη στελέχωση (π.χ. όσα έχουν λιγότερα από 20 μέλη ΔΕΠ), με ανάλογη καθυστέρηση διορισμών σε τμήματα με μεγάλο αριθμό μελών ΔΕΠ. Αναφορικά με τις πιστώσεις των συμβασιούχων διδασκόντων, υπάρχει μόνο η ενημέρωση ότι θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για αυτούς, χωρίς όμως να έχει υπάρξει καμμία συστηματική αναφορά από πλευράς του Υπουργείου για το πώς αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο θα διαμορφωθεί.»

Η θέση του Πανεπιστημίου

Ας δούμε και τα θετικά, όπως αυτό της υψηλής κατάταξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε διεθνές επίπεδο, όσον αφορά στην ερευνητική δουλειά που γίνεται στο ίδρυμα.
«Η κατάταξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλά και στο 5% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, με βάση εθνικές και διεθνείς αξιολογήσεις, είναι εξαιρετικά σημαντική. Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της σκληρής και συστηματικής προσπάθειας των συναδέλφων καθηγητών, των διοικήσεων του Πανεπιστημίου, των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς και του προσωπικού της Επιτροπής Ερευνών κατά τα τελευταία έτη. Δεν πρόκειται απλώς για μια επιβράβευση της ακαδημαϊκής επίδοσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αποτελεί βασικό κριτήριο της αξιολόγησης των πανεπιστημίων διεθνώς, αλλά επιπλέον θα πρέπει να αποτελεί και κριτήριο επιλογής πανεπιστήμιου από τις ελληνικές οικογένειες. Πόσο μάλλον στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που η σταθερή υποχρηματοδότηση των υποδομών όλα τα χρόνια λειτουργίας του, εκ του αποτελέσματος, δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στις πολύ δυναμικές ακαδημαϊκές του επιδόσεις.»

Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτετε ως πρυτανική αρχή για το ίδρυμα από τώρα και μέχρι τη λήξη της θητείας σας; Τι θα θέλατε να αφήσετε πίσω σας;
«Τα ζητήματα τα οποία θα θέλαμε να μείνουν από το έργο μας ως πρυτανική αρχή, μπορούν να συνοψιστούν ως ακολούθως:
- Η σταθερή προσήλωση στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ακόμη και σε περιόδους κρίσης.
- H λογική της συνέχειας αλλά και της βελτίωσης στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
- Η συνεχής και επίμονη προσπάθεια της διεθνοποίησης των σπουδών.
- Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους φοιτητές.
- Η ανάδειξη της νησιωτικότητας ως βασικού πλεονεκτήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
- Η ουσιαστικότερη αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες, με βασικό γνώμονα την επιλογή του Πανεπιστημίου μας για τις σπουδές παιδιών που προέρχονται από αυτές.
- Η βελτίωση της ποιότητας εργασίας όλων όσοι εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τόσο μέσω της βελτίωσης των υποδομών, όσο και μέσω της παροχής πρόσθετων υπηρεσιών που διευκολύνουν την καθημερινότητα.
- Η αύξηση των προσφερόμενων υπηρεσιών (εκπαιδευτικού και ακαδημαϊκού χαρακτήρα) προς φοιτητές και μη, και, τέλος, η ουσιαστική αύξηση των υποδομών και των περιουσιακών στοιχείων του Πανεπιστημίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey