Κινηματογραφική Λέσχη, από τους μαθητές της Β΄ τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης

Για τα ανθρώπινα δικαιώματα…

26/02/2013 - 15:07

Τη δική τους Κινηματογραφική Λέσχη έχουν δημιουργήσει από το περασμένο φθινόπωρο οι μαθητές της Β΄ τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης.

Τη δική τους Κινηματογραφική Λέσχη έχουν δημιουργήσει από το περασμένο φθινόπωρο οι μαθητές της Β΄ τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης. Στο πλαίσιο του μαθήματος ερευνητικής εργασίας, που ως θέμα του είχε το πρώτο τετράμηνο τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι μαθητές μαθαίνουν τώρα την ιστορία του Κινηματογράφου και άλλα θέματα που έχουν σχέση με την 7η Τέχνη, κι επιλέγουν ταινίες διαφόρων χωρών που θίγουν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οποίες και προβάλλουν σε αίθουσα του Σχολείου τους κάθε Κυριακή. Απώτερος στόχος, στο τέλος της χρονιάς να γυρίσουν τη δική τους ταινία.

Ιστορία του Κινηματογράφου, Κινηματογραφικές Σχολές και Ρεύματα, Επαγγέλματα που σχετίζονται με τον Κινηματογράφο και ο Ελληνικός Κινηματογράφος από παλιά έως σήμερα, ήταν τα θέματα πάνω στα οποία θα δούλευαν χτες το μεσημέρι οι μαθητές της Β΄ τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης.

Από αυτούς, οι περισσότεροι συμμετέχουν και στην Κινηματογραφική Λέσχη, στο πλαίσιο της οποίας από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και σήμερα έχουν προβληθεί 14 ταινίες. Τίτλοι όπως «Υπηρέτριες», «Μέσα από τις φλόγες», «Το κύμα», «Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας», «Οι ζωές των άλλων» κ.λπ., τόσο γνωστές όσο και μη, προερχόμενες από διάφορες χώρες όπως Αμερική, Γερμανία, Ιράκ, Ιράν, κ.α., προσελκύουν κάθε Κυριακή βράδυ συμμαθητές τους, καθηγητές και γονείς του Σχολείου, αλλά και άλλο κόσμο.

«Το θέλουμε και περνάμε καλά»
Για την ακρίβεια, συνολικά 25 μαθητές συμμετέχουν στην Κινηματογραφική Λέσχη, που έχει στηθεί με την καθοδήγηση των δύο καθηγητών τους που «τρέχουν» και το πρόγραμμα, το φιλόλογο Δημήτρη Σταματέλλη και τη διδάσκουσα Πληροφορικής Λαμπρινή Τσακμάκη.

«Κάνουμε το μάθημα το σχετικό με τον Κινηματογράφο ως υποχρεωτικό δίωρο στο πλαίσιο του μαθήματος ερευνητικής εργασίας, ώστε να μάθουν τα παιδιά πώς να κάνουν έρευνα, πώς να επιλέξουν θεματολογία κ.λπ.», λέει ο κ. Σταματέλλης, που ήταν κι αυτός που πρότεινε στα παιδιά τη δημιουργία κινηματογραφικής λέσχης. «Η πρωτοβουλία αυτή είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και φαντάζομαι θα συνεχιστεί και του χρόνου, ίσως με άλλη θεματική και αφιερώματα.»

«Ξεκινήσαμε βάσει τού πρότζεκτ του περασμένου εξαμήνου», λέει η Φένια, μαθήτρια της Β΄ τάξης του Σχολείου. «Ήταν ένα θέμα που μας άγγιξε και θελήσαμε να κάνουμε ευρύτερη έρευνα, με επιλεγμένες ταινίες που έχουν σχέση με το πώς θίγονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε περίπτωση. Στόχος, το να πάρουμε κάποιο μήνυμα από τις ταινίες, που επιλέγουμε να μην είναι μόνο οι εμπορικές. Το κάνουμε επειδή το θέλουμε και περνάμε καλά, και όχι επειδή μας υποχρεώνει κάποιος. Και είναι κι ένας τρόπος να γεμίζουν οι Κυριακές μας.»

Προσθέτει μάλιστα ότι, θέλοντας να δείξουν και στην πράξη το ενδιαφέρον τους για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ίδια και οι συμμαθητές της είχαν επισκεφτεί στις 17 του περασμένου Δεκεμβρίου τις εγκαταστάσεις τού ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη, όπου φιλοξενούνταν μετανάστες, και τους είχαν προσφέρει τρόφιμα και άλλα δώρα.

Σύμφωνα με το συμμαθητή της και «συνεργάτη» της Στράτο, επίσης συμμετέχοντα στη Λέσχη, τις ταινίες δεν τις παρακολουθούν μόνο παιδιά του Σχολείου, αλλά και πολλοί φίλοι τους που έρχονται μαζί τους. Την Κυριακή 3 Μαρτίου, η Κινηματογραφική Λέσχη του 3ου Λυκείου θα προβάλει τη γαλλική ταινία «Welcome», ενώ θα ακολουθήσουν στις 3 Μαρτίου τα «Και οι χελώνες μπορούν να πετάξουν» και «Το όνομά μου είναι Σαμ».

Απώτερος στόχος του προγράμματος στο σύνολό του, να μπορέσουν οι μαθητές, στο τέλος της χρονιάς, να γυρίσουν και να παίξουν στη δική τους ταινία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey