Οι διευθύνσεις των δημοτικών σχολείων της Λέσβου καταγράφουν το εμβαδόν των σχολικών τάξεων, μετά από αίτημα του Υπουργείου Παιδείας

Προς νέες συγχωνεύσεις;

07/02/2013 - 16:10

Τη μέτρηση του εμβαδού των τάξεων των δημοτικών σχολείων και της Λέσβου, έχει ζητήσει από τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων του νησιού το Υπουργείο Παιδείας. Η μέτρηση έχει ξεκινήσει ήδη και πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να θέλει το Υπουργείο να προχωρήσει σε νέες συγχωνεύσεις εφόσον διαπιστώσει ότι υπάρχει χώρος στις αίθουσες για επιπλέον παιδιά.

Τη μέτρηση του εμβαδού των τάξεων των δημοτικών σχολείων και της Λέσβου, έχει ζητήσει από τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων του νησιού το Υπουργείο Παιδείας. Η μέτρηση έχει ξεκινήσει ήδη και πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να θέλει το Υπουργείο να προχωρήσει σε νέες συγχωνεύσεις εφόσον διαπιστώσει ότι υπάρχει χώρος στις αίθουσες για επιπλέον παιδιά.

Χρόνια τώρα, υπάρχει το ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας στο οποίο καταγράφονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί κάθε 15 ημέρες, ώστε να επιβεβαιώνονται τα αριθμητικά στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα.
Την τελευταία φορά που έγινε η συγκεκριμένη καταμέτρηση, ωστόσο, σύμφωνα και με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ζητήθηκε από τις διευθύνσεις των δημοτικών σχολείων να γίνει μια επιπλέον καταγραφή: αυτή του εμβαδού των αιθουσών όπου στεγάζεται κάθε τμήμα. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει, όπως είναι φυσικό, την ανησυχία τόσο των ίδιων των εκπαιδευτικών, όσο και γονέων, για το κατά πόσο το αίτημα αυτό του Υπουργείου σχετίζεται με την πρόθεσή του για περαιτέρω συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

Ευρύχωρες μόνο στα χωριά
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υπάρχουν αρκετά σχολεία σε χωριά της Λέσβου όπου οι αίθουσες είναι αρκετά ευρύχωρες και θα μπορούσαν να χωρέσουν επιπλέον παιδιά. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που έχει το Υπουργείο για τις χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των σχολικών μονάδων της περιφέρειας του νησιού, μπορεί να είναι ένα έναυσμα για επιπλέον συγχωνεύσεις. Τίποτα, ωστόσο, δεν είναι σίγουρο, αφού η υπηρεσία δεν έχει καμμία επιπλέον πληροφορία στη διάθεσή της.

«Κανείς δεν ξέρει το γιατί γίνεται αυτή η καταγραφή», λέει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναστασία Τσολερίδου. «Καλό είναι ωστόσο να γίνει, ώστε να δει το Υπουργείο ότι δε χωράνε επιπλέον μαθητές, ειδικά στα σχολεία της Μυτιλήνης, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και ήδη έχουμε αίθουσες χωρισμένες στη μέση για να χωράνε τα παιδιά.»

Η ίδια, πάντως, καθησυχάζει και για την κατάσταση που επικρατεί στα χωριά. «Δεν μπορούν να γίνουν άλλες συγχωνεύσεις στα χωριά της Λέσβου», τονίζει. «Οι αποστάσεις είναι μεγάλες και θα υπάρξει πρόβλημα. Για το λόγο αυτό, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η καταμέτρηση γίνεται για στατιστικούς λόγους.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου δεν έχει λάβει κάποια σχετική ενημέρωση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey