Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το πρώτο πεντάμηνο του 2017 καταγράφει άνοδο
Εντυπωσιακή βελτίωση παρουσιάζουν οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο τόσο κατά τη διάρκεια του Μαΐου όσο και όλο το πρώτο πεντάμηνο του 2017. Ας δούμε τι λένε τα στοιχεία. Τον Μάιο του 2017 έφθασαν στη Λέσβο 3.588 Τούρκοι τουρίστες, ενώ τον Μάιο του 2016 είχαν φθάσει στο νησί 2.116 Τούρκοι τουρίστες και τον Μάιο του 2015 4.155 Τούρκοι τουρίστες.
Το πρώτο πεντάμηνο του 2017 οι αφίξεις ανήλθαν σε 7.309, ενώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2016 ήταν 4.298 και το πρώτο πεντάμηνο του 2015 ήταν 6.727. Ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων από την Τουρκία το πρώτο πεντάμηνο του 2017 διαμορφώθηκε σε συν 70% σε σχέση με το 2016 και σε συν 8,65% σε σχέση με το 2015. Το 2015 ήταν η καλύτερη ως τώρα χρονιά στις αφίξεις Τούρκων τουριστών για τη Λέσβο, ενώ το 2016 καταγράφηκε, λόγω των γνωστών εξελίξεων στη γείτονα, σημαντική κάμψη στις αφίξεις, σε σχέση πάντα με την προηγούμενη χρονιά.
Παρά τα θετικά μηνύματα, επιμένουμε στην εκτίμηση πως είναι πρόωρο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη των αφίξεων από την Τουρκία, διότι ο κύριος όγκος των αφίξεων πραγματοποιείται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, στην καρδιά δηλαδή του καλοκαιριού, και τότε θα έχουμε μια πιο καλή εικόνα πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση από απέναντι. Αν συνεχιστεί ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων στα επίπεδα που διαμορφώθηκε στο τέλος του φετινού Μαΐου, αναμένουμε οι συνολικές αφίξεις να διαμορφωθούν στις 55 - 60.000 στο σύνολο του έτους, γεγονός που θα σημαίνει ρεκόρ αφίξεων Τούρκων τουριστών.
Εν αναμονή του Μπαϊράμι
Τις επόμενες εβδομάδες οι αφίξεις θα παρουσιάσουν κάμψη, αιτία είναι το ραμαζάνι. Ωστόσο, το Μπαϊράμι από 24 ως 27 Ιουνίου θα δώσει νέα ώθηση στην τουριστική κίνηση από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά και φυσικά και προς τη Λέσβο.
Η ανοδική τάση των αφίξεων από την Τουρκία και σε συνδυασμό με την πτωτική τάση των αφίξεων από τις χώρες της Ευρώπης καθιστά την Τουρκία τη σημαντικότερη τουριστική αγορά για τη Λέσβο, όπως άλλωστε δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τις χώρες απ’ τις οποίες προέρχονται τα έσοδα από τον τουρισμό για κάθε περιοχή.
«Η βασική κοινωνική ομάδα της Τουρκίας που επισκέπτεται τη Λέσβο είναι η μεσαία τάξη της», δηλώνει στο «Ε» ο τουριστικός πράκτορας Άρης Λαζαρής. Πρόκειται για ανθρώπους που είναι σχετικά εύποροι και έχουν τη δυνατότητα και τη θέληση να κάνουν σύντομες διακοπές στα ελληνικά νησιά.
Η ισοτιμία δεν ανακόπτει
Στις 31 του Μάη 1 ευρώ αντιστοιχούσε σε 3,97 τουρκικές λίρες. Η μεγάλη υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος έναντι του ευρώ δεν ανακόπτει το τουριστικό ρεύμα. Κατά την εκτίμηση του κ. Λαζαρή, αυτό οφείλεται στο ότι μεγάλο μέρος των συναλλαγών στη γείτονα χώρα, όχι μόνο στα παράλια, αλλά και στην ενδοχώρα, γίνονται σε ευρώ ή δολάρια ΗΠΑ. Άλλοι Τούρκοι με το που λαμβάνουν τον μισθό τους σε τουρκικές λίρες τον μετατρέπουν σε συνάλλαγμα κι έτσι περιορίζουν τις απώλειες του εισοδήματος.
Σε κάθε περίπτωση, οι περιοριστικές πολιτικές που εφαρμόζει η τουρκική κυβέρνηση στρέφει προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όλο και περισσότερους Τούρκους πολίτες για λίγες ημέρες αναψυχής.
Νέες συνδέσεις
Στις 15 Ιουνίου θα ενεργοποιηθούν οι νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Μυτιλήνης με το Δικελί και της Πέτρας με το Αϊβαλί. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνονται οι τυπικές διαδικασίες για την έναρξη των δρομολογίων αυτών. Στόχος είναι να ξεκινήσουν λίγο πριν από το Μπαϊράμι, ώστε να κερδίσουν ένα μεγάλο μέρος της επιβατικής κίνησης που θα εμφανιστεί εκείνες τις μέρες. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Πέτρας με το λιμάνι του Κουτσούκουγιου που βρίσκεται στον κόλπο του Αδραμυττίου.
Οι συνδέσεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσουν το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία, καθώς αυξάνουν τα δρομολόγια αλλά και τις δυνατότητες επιλογής των υποψήφιων Τούρκων τουριστών.