Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σάρλιτζα, Θερμόπολις, Ξενώνας Χριστιανού και Κήπος Παναγίας σε νέα διάσταση
Μέσα σε 14 μήνες έχει ήδη αναπτυχθεί σε 4 έργα που τυγχάνουν της αποδοχής των πολιτών και αυτό αποτελεί ερέθισμα για να συνεχίσει να χαράσσει την πορεία του στη Λέσβο και στο Βόρειο Αιγαίο, παρά τις όποιες δυσκολίες και εμπόδια συναντά ο τομέας των επενδύσεων.
Το όνομα του επιχειρηματία Θεόδωρου Κούσκου συνδέθηκε με τις Ιαματικές Πηγές του Πολιχνίτου, όπου ολοκληρώνεται η Α ΦΑΣΗ του προγραμματισμού και θα συνεχιστεί με εργασίες υποδομών για την παροχή ενός ολοκληρωμένου συνόλου υπηρεσιών ευεξίας. Στην ίδια περιοχή στο πλαίσιο αξιοποίησης του Γεωθερμικού Πεδίου έχει υποβάλει σχετική πρόταση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου με στόχο την επανεργοποίηση του ΘΕΡΜΟΠΟΛΙΣ, ενώ ήδη έχει εκκινήσει τις διαδικασίες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για δημιουργία Ινστιτούτου Ευεξίας Μακροζωίας και Αντιγήρανσης. Αναφορικά με το ΣΑΡΛΙΤΖΑ τονίζει ότι η πρότασή του είχε υποβληθεί το 2020 και στόχος ήταν και παραμένει να αναδειχθεί το παλιό κτίριο του ΣΑΡΛΙΤΖΑ ΠΑΛΛΑΣ. Ο κήπος της Παναγίας Αγιάσου αναμένεται να λειτουργήσει σε αρχικό στάδιο τον επόμενο μήνα με το πλάνο των εργασιών να περιλαμβάνει δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας και εκθεσιακού χώρου.
Η συνέντευξη
«Εμείς αναφορικά με το ΣΑΡΛΙΤΖΑ έχουμε καταθέσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης του όλου πάρκου που αφορά στην έκταση του παλαιού ξενοδοχείου με τα υπόλοιπα κτίρια και των ιαματικών ήδη από το Σεπτέμβριο του 2020. Πάνω σε αυτό το βασικό συνολικό σκαρίφημα της δικής μας μελέτης, ξεκίνησε και έγινε αυτός ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ο οποίος για κάποιο λόγο είχε μία διαφορετική άποψη.
Η γνώμη η δική μας είναι ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και όλοι οι αρμόδιοι φορείς αυτό που θέλουν να πετύχουν είναι η αναβίωση του παλιού ξενοδοχείου. Εν τέλει από τα πεπραγμένα φαίνεται ότι η βασική μας τοποθέτηση μέσω της ακύρωσης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού επανήλθε στο προσκήνιο και πάμε να αναδείξουμε το παλιό ξενοδοχείο του ΣΑΡΛΙΤΖΑ μαζί με κάποιες συμπληρωματικές υποδομές.
Η μελέτη δε, που έχουμε κάνει , αφορά σε μία κατασκευή περίπου 45 - 50 σουίτες μαζί με υποδομές θερμαλισμού ιαματικού τουρισμού και γενικότερα υποδομές ανάδειξης όλου αυτού του ιστορικού μνημείου».
«Έχοντας ως δεδομένο το ότι η άδεια για την ανακαίνιση μόνον των Λουτρών ξεκίνησε το 2018 και τελείωσε πριν τέσσερις μήνες, η πρόταση η δική μας είναι ότι άμεσα πρέπει να μπει ένας developer μέσα στο έργο και παράλληλα να λειτουργήσουν τα ιαματικά, να σχεδιάσει και να ξεπεράσει όλες τις εγκρίσεις για την αναβίωση του μνημείου και των καινούργιων κατασκευών. Υπολογίζουμε ότι από την ημέρα εκκίνησης θα είναι περίπου ενάμισης χρόνος και ακολούθως πιστεύουμε ότι ένα εύλογο χρονικό διάστημα κατασκευών θα είναι από τρία έως τέσσερα χρόνια. Αυτά μπορούν να συλλειτουργήσουν χρονικά».
«Αναφορικά με τις Ιαματικές Πηγές του Πολιχνίτου, αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε τη ΦΑΣΗ 1, η οποία καθυστέρησε διότι είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα με την αδειοδότηση. Φτιάχνουμε κάποια εξωτερικά τζακούζι, ήδη έχουμε ξεκινήσει και ανακαινίζουμε τον Ξενώνα του Χριστιανού, ένα έργο το οποίο υπολογίζουμε θα έχει ολοκληρωθεί περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε, στην συνολική περιοχή των 105 στρεμμάτων, διάφορες άλλες υποδομές όπως αθλοπαιδιές, γήπεδα και που θα συμπληρώσουν τις υπηρεσίες ευεξίας που θέλουμε να αναπτύξουμε».
«Έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση την οποία μελετάει αυτή τη στιγμή ο Δήμος Δυτικής Λέσβου για την επανενεργοποίηση του ΘΕΡΜΟΠΟΛΙΣ μέσω της υπομίσθωσης του γεωθερμικού πεδίου. Θέλουμε να επανεκκινήσουμε το ΘΕΡΜΟΠΟΛΙΣ. Έχουμε ζητήσει να μας δοθεί το κτίριο του παλιού Γηροκομείου, ώστε εκεί μέσα να εγκατασταθεί η έδρα του Ινστιτούτου Ευεξίας Μακροζωίας και Αντιγήρανσης που έχουμε ήδη ξεκινήσει να φτιάχνουμε με έδρα τη Λέσβο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και κάποιους άλλους φορείς. Επίσης στο χώρο του Γηροκομείου σκοπεύουμε να φτιάξουμε ένα Μουσείο Αλατιού, ένα χώρο επίδειξης των ευρημάτων από τα Ροδαφνίδια και ένα μίνι συνεδριακό χώρο στον οποίο θα γίνονται παρουσιάσεις των στοιχείων που θα υπάρχουν μέσα στον Πολυχώρο».
«Όχι».
«Έχουμε ήδη ξεκινήσει και ανακαινίζουμε τον κήπο της Παναγίας ο οποίος θα είναι έτοιμος να δουλέψει στο αρχικό του στάδιο σε περίπου ένα μήνα. Παράλληλα μελετάμε για την κατασκευή σε ένα διπλανό κτίριο - παλιό σινεμα- το οποίο και αυτό σκοπεύουμε να το αναδείξουμε. Εκεί θα φτιάξουμε ένα ξενοδοχείο με δέκα περίπου σουίτες και παράλληλα έχουμε στόχο να αξιοποιήσουμε και έναν άλλο χώρο που μισθώνουμε από την εκκλησία. Είναι ένας χώρος στην είσοδο της πόλης, όπου θα καλλιεργηθούν μέσα βότανα και διάφορα φυτά της περιοχής προκειμένου όλα αυτά να αποτελέσουν να συνολικό εκθεσιακό χώρο ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Αγιάσου.
Έχουμε κάνει πρόταση ήδη στο Δήμο Μυτιλήνης να συνεργαστούμε με την Αναπτυξιακή του ή με κάποιον άλλον φορέα ώστε μέσα σε αυτόν τον χώρο που θα ανακαινίσουμε και θα αναδείξουμε με δικές μας επενδύσεις να εμφανιστεί ο Δήμος που θα αξιοποιεί και να αναδεικνύει δράσεις για τις ενέργειες που σκοπεύει να κάνει δημόσιος φορέας».
«Οι προοπτικές της Λέσβου για την ανάπτυξη της είναι τεράστιες. Κανένας μας δεν έχει αντιληφθεί από όσους επενδύουν σε αυτό τον τόπο ˙ και δεν αναφέρομαι μόνο στη Λέσβο αλλά γενικότερα στο Βόρειο Αιγαίο το πού μπορεί να στοχεύσει η τεκμηριωμένη και σωστά διαφημισμένη κουλτούρα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Αναφορικά με τις δυσκολίες μιας επένδυσης πραγματικά -όπως γνωρίζετε- είναι τεράστιες. Προσωπικά τις έχω αντιμετωπίσει όλες και είμαι σίγουρος θα υπάρξουν και άλλες τις οποίες και θα τις πολεμήσω. Ο λόγος είναι απλός, προέρχομαι από μία οικογένεια ο πατέρας μου έφυγε από τη Λέσβο το 1948, φορώντας δύο ξύλινα τσόκαρα στα πόδια του - εκείνη την εποχή αυτό ήταν το επίπεδο διαβίωσης. Όταν μου δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρω κάποιες εμπειρίες κάποιες δραστηριότητες σε αυτόν τον τόπο και μέσα στους 14 μήνες έχουμε καταφέρει και εγώ και η ομάδα μου και η οικογένειά μου να έχουμε αναπτυχθεί σε τέσσερα έργα τα οποία κρίνω και βλέπω ότι έχουν αποδοχή κυρίως από τους συμπολίτες μας που ζούμε στη Λέσβο και γενικότερα στο βόρειο Αιγαίο αυτό δίνει και το έναυσμα για να συνεχίζουμε να χαράσσουμε την πορεία μας».