Ξεκίνησε ο τρύγος στην Ανεμώτια

Στον κάμπο της Ανεμώτιας Στον κάμπο της Ανεμώτιας Φωτογραφία Αρχείου: Ιγνάτης Τσικνής

Ηφαιστειακές ΔΟΝΗΣΕΙΣ με αναβλήματα ΜΟΥΣΤΟΥ στο Ηφαίστειο Ανεμώτιας..!!!

22/08/2024 - 10:00 Ενημερώθηκε 26/08/2024 - 15:32

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ….και ο τρύγος της εσοδείας 2024 ξεκίνησε πολύ νωρίς, για τα δεδομένα της Λέσβου..!! Ηδη, από τις 8 Αυγούστου άρχισε στα 13,5 μπομέ η συγκομιδή της γηγενούς ποικιλίας «Καλλονιάτικο», στους περιφερειακούς συνεργατικούς αμπελώνες της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας.

Οι μειωμένες βροχοπτώσεις του χειμώνα και ο παρατεταμένος καύσωνας του καλοκαιριού επέφεραν μειωμένη παραγωγή περίπου κατά 50% (250 κιλά περίπου ανά στρέμμα). Παρόλα αυτά, τα σταφύλια που συλλέγονται εμφανίζουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο σακχαρικός τίτλος και τα φαινολικά χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, ενώ οι οξύτητες είναι σχετικά χαμηλές. Ολα δείχνουν ότι η φετινή εσοδεία θα αποδώσει ερυθρούς οίνους με εξαιρετική φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και πολύ καλή δομή και υψηλής ποιότητας λευκούς και ροζέ οίνους με πλούσια ποικιλιακά αρώματα, βελούδινη γεύση και ισορροπημένες οξύτητες.

Η Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας συνεχίζει με συνέπεια την εφαρμογή βιολογικών και αγροοικολογικών πρακτικών στην καλλιέργεια των αμπελώνων της. Ακολουθεί μεθόδους ήπιας παρέμβασης στην οινοποίηση, με στόχο να εκφράσει στο μέγιστο βαθμό τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γηγενών ποικιλιών (Καλλονιάτικο, Κουντούρα, Μαύρο Μοσχάτο κλπ) και να αναδείξει τη μοναδικότητα του ηφαιστειακού terroir της Λέσβου» αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Η φετινή συγκομιδή θα οινοποιηθεί και θα εμφιαλωθεί με τον νέο εξοπλισμό που απέκτησε το Συνεταιριστικό Οινοποιείο, στο πλαίσιο του προγράμματος LEADER της ΕΤΑΛ Α.Ε., δίνοντας περισσότερες δυνατότητες βελτίωσης της ποιότητας των παραγόμενων οίνων. Με τον προηγμένο αυτόν εξοπλισμό, το οινοποιείο μπορεί πλέον να διαχειρίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, από την έκθλιψη, τη ζύμωση έως την εμφιάλωση. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμα πιο εκλεπτυσμένα κρασιά, που θα αφηγούνται την ιστορία και την ταυτότητα του Λεσβιακού αμπελώνα και θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των σύγχρονων καταναλωτών.

Καθημερινά πραγματοποιούνται γευσιγνωσίες κατά τις ώρες λειτουργίας του οινοποιείου.

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 - 16.00/ Σάββατο και Κυριακή 10.00 - 15.00.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey